Mimi’s Bakery – raj pre všetkých s potravinovými intoleranciami

 Mimi’s Bakery – raj pre všetkých s potravinovými intoleranciami

Mimi’s Bakery je unikátna pekáreň plná dobrôt, ktorých zloženie je netradičné a chuťovo vás isto ohúria. Vznikla vďaka Miriam Vargovej, keď kvôli chorobe skoro zomrela a musela sa naučiť žiť bez lepku. Dnes sa Miriam, alias Mimi, teší veľkej obľube (nielen) po celom západnom Slovensku. Okrem základne v Šamoríne Mimine pekárske a cukrárske výtvory najnovšie nájdete aj v Bratislave, v rámci Tržnice Nivy.

Mimi’s Bakery stánok Nivy

Vo všetkom zlom je vždy aj niečo dobré. A niekedy je toho dobrého ešte viac.

V mestečku Šamorín neďaleko Bratislavy sa nachádza malá pekáreň s veľkým srdcom – Mimi’s Bakery. Za touto jedinečnou pekárňou stojí majiteľka Mimi, ktorá sa rozhodla zmeniť svoj životný štýl kvôli zdravotným problémom. Už vo svojich 14 rokoch trpela veľkými bolesťami brucha, čo ju donútilo prejsť na bezlepkový typ stravovania. Až potom sa jej nesmierne uľavilo. Keďže ponuka v obchodoch bola vtedy veľmi obmedzená, rozhodla sa pre cestu vlastného pečenia.

Mimi’s Bakery Miriam Vargová
Miriam Vargová, alias Mimi, mala do 14 rokov vážne problémy s trávením, ktoré dopadli takmer tragicky. Až po úprave stravy sa jej značne polepšilo. Dnes prevádzkuje úspešnú pekáreň (nielen) pre všetkých s potravinovými intoleranciami – Mimi’s Bakery.

Mimi sa to rýchlo naučila, trvalo vylepšovala svoje receptúry a nakoniec piekla aj pre svojich priateľov. Neskôr, keď sa vydala a prišli aj deti, opäť sa stretla s ďalšími zdravotnými ťažkosťami. Do života jej spolu s detmi vstúpil aj atopický ekzém, ktorý v mnohých prípadoch úzko súvisí s lepkom. Toto zistenie ju motivovalo ešte viac k tomu, aby sa venovala výrobe zdravého a bezlepkového pečiva a koláčov. Dnes je jej pekáreň miestom, kde sa stretávajú ľudia so záujmom o zdravý životný štýl a kde môžu nájsť lahodné alternatívy k bežne dostupným pečivám.

Mimi’s Bakery príprava cesta
Naučila sa piecť z nutnosti, neskôr sa začala venovať aj bezlepkovým výrobkom. A z mamičky z ihriska, ktorá mala stále nejakú upečenú drobnosť v taške, sa stala úspešná podnikateľka.

Stála ponuka pekárne láka ľudí i zďaleka

V ich pravidelnej ponuke tak nájdete viac druhov chlebíkov od špaldových cez ovsenné. Rovnako široká ponuka je aj pre celiatikov, ktorí v pekárni vedia kúpiť unikátne kváskové pečivo – chlieb, rohlíky, osie hniezda a iné druhy.

A hoci počas koronového obdobia zvykli voziť svoje pečivo do Bratislavy, neskôr to už z kapacitných dôvodov nestíhali. Postupom času, keď sa zastabilizovali, začali sa obzerať po vhodnom priestore v Bratislave. Veľa zákazníkov majú totiž práve z hlavného mesta. A potom prišla reč na Tržnicu Nivy. Slovo dalo slovo a dnes ich nájdete aj tam. Majú svoj kiosk, kde sú od štvrtka do nedele, od 11:00 až do vypredania zásob. A o tom, že sa im zásoby veľmi rýchlo míňajú, sme sa presvedčili aj na vlastnej koži. Pekárenské výrobky mizli rovno z bedničiek, ešte pred vyložením. Bolo okamžite vidieť, že Bratislavčania sa návratu obľúbenej pekárne veľmi potešili.

Mimi’s Bakery pečivo
Vrátili sa bližšie k Bratislave. Od mája nájdete Mimi’s  Bakery aj na Tržnici Nivy.

Mimi tvrdí, že ich produkty si chodia kupovať klienti aj zo zahraničia. Vezmú si toho viac a doma si zamrazia. Kvalitné pečivo pre intolerantných je vzácnosť nielen u nás, na Slovensku, ale i v celej Európe.

Základom je zloženie

Čím je unikátna táto pekárnička? Najmä tým, že chlieb a pečivo sú kváskové, čo v bezlepkovej podobe u nás takmer neexistuje. Mimi nepoužíva zmesy múk, ako je to u pekárov zvykom, ale chlieb a pečivo vyrába z jednodruhových múk. To sú napríkad múky ako ryžová, pohánková či bezlepková ovsená. Na správne pomery ich používania prišla sama, vďaka dlhoročnej práci s týmito alternatívnymi múkami.

Mimi’s Bakery kváskovanie
Kváskovanie je stará metóda prípravy chleba, ktorá mu dodáva vynikajúcu chuť a vôňu. Okrem toho používa iba kvalitné suroviny, ako sú jednodruhové múky, orechy a semiačka, čo zaručuje vysokú nutričnú hodnotu pečiva.

Mimi’s Bakery nie je len miestom, kde si zákazníci môžu kúpiť chutné a zdravé pečivo, ale je to aj miesto, kde sa môžu dozvedieť viac o výžive a zdravom životnom štýle. Mimi sa snaží neustále inovovať a ponúkať nové druhy pečiva, aby udržala záujem svojich zákazníkov.

Mimi’s Bakery bezlepkový chlieb
Nájsť na trhu bezlepkový kváskový chlieb je skôr výsada malých gazdiniek než oficiálnej pekárne. V tom Mimi’s Bakery udáva trend a odlišuje sa od konkurencie.

Koláče pre bezlepkáčov, histaminikov, bezmliečnych i mnohých ďalších

Mimi’s Bakery je tu pre ľudí s intoleranciou na lepok, ale aj pre tých, ktorí sa snažia žiť zdravšie a vyváženejšie. Vďaka nej sa ľudia s intoleranciou či iným vážnym ochorením môžu na chvíľku stať “normálnymi”. Verte mi, viem, čo vravím, sama mám doma syna celiatika, ktorému sa snažíme dávať v rámci možnosti to najlepšie. Ale aj on, ako každé dieťa, má túžby, a tie majú často podobu punčového koláča či krémeša.

Mimi’s Bakery prevádzka
Zo šamorínskej prevádzky, kde pre vás denne pečú množstvo dobrôt z alternatívnych surovín, si viete objednať koláčiky aj do Bratislavy.
Mimi’s Bakery koláče
Výber pre každého. Vyvážená chuť bežnému konzumentovi nenapovie, že suroviny, ktoré Mimi’s Bakery používa, nie sú zrovna tradičné a ich koláčiky nemusia vôbec obsahovať múku či mlieko.

Je skvelé, že Mimi’s Bakery ponúka aj množstvo sladkých dezertov. Na pohľad sú na nerozoznanie od klasických zákuskov, no neobsahujú lepok či laktózu alebo dokonca ani mliečnu bielkovinu. Viete si ich objednať aj do Bratislavy, keďže v Tržnici Nivy má Mimi’s Bakery aj veľkú chladničku, kde si vás vaše dezerty počkajú.

Mimi’s Bakery Tržnica Nivy
Vo veľkej chladničke v stánočku Mimi’s Bakery na Tržnici Nivy si vás počkajú úžasné, chutné koláčiky.

Mimi svojou vášňou a oddanosťou k zdravému stravovaniu dokazuje, že aj malé kroky môžu mať veľký vplyv na naše zdravie a pohodu. V Mimi’s Bakery sa nepečú len chleby a koláče, ale aj nádej a inšpirácia pre všetkých, ktorí túžia po zdravom živote plnom chutí a radosti.

Mimi’s Bakery bezlepkové a vegan pečivo
Jednoducho pre všetkých. Pokiaľ hľadáte kváskové bezlepkové a vegan pečivo, ste na správnom mieste.

 

Text: Simona Budinská

Foto: Ondrej Bobek

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Simona Budinská

Vášnivý gurmán, mama troch detí, dvoch kníh a niekoľkých bedekrov. Náhody sú jej osudom, a tak pred rokmi vznikol projekt Kávičkári.sk. S nadšením sa venuje najmä víziám, kreovaniu na portáli, ale aj new biznis. Srdcovkou je aj vzdelávanie v oblasti gastronómie v rámci projektu Gastrolove a tvorbe osobnostného PR.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články