Jaroslav Hric z OOCR Gemer: „Postupne dokážeme nakopnúť tento náš krásny kúsok kraja“

 Jaroslav Hric z OOCR Gemer: „Postupne dokážeme nakopnúť tento náš krásny kúsok kraja“

Gemer. Jedno z najkrajších území našej krajiny, plný nedotknutej prírody, skrytých a zabudnutých pamiatok. Miesto slávy a lesku minulosti, kde na každom rohu zakopnete o historický gotický kostol s bohato zdobenými stenami, aké nájdeme napríklad v Taliansku. Zároveň je to však miesto definované vysokým odlivom obyvateľstva, chudobou a vysokou mierou nezamestnanosti. Do tohto prostredia sa po dlhých rokoch vrátil Jaroslav Hric, ktorý sa stal riaditeľom oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR). Vďaka svojim skúsenostiam sa snaží tento región turisticky zatraktívniť a vrátiť mu zašlú slávu.

Gemer Jaroslav Hric
Jaroslav Hric, riaditeľ oblastnej organizácie cestovného ruchu na Gemeri, má spolu so svojím tímom ambíciu prezentovať historické regióny Gemer a Malohont, aby sa stali vyhľadávanými dovolenkovými destináciami domácich i zahraničných hostí.

Nie je tajomstvo, že z Gemeru sa skôr uteká, ako sa vracia, prečo ste sa rozhodli vrátiť späť?

Ja som de facto prišiel domov. Som rodák z Hnúšte a takmer dvadsať rokov som žil a profesijne pôsobil v Bratislave a neskôr v Trnave, teda mimo regiónu. V Bratislave som študoval na ekonomickej fakulte a neskôr pracoval vo väčšom korporáte. Čo pre mňa ako kreatívnu dušu a človeka, ktorému bol turizmus a rozvoj regiónov blízky, nebolo to pravé orechové. Túto skúsenosť však nehodnotím zle. Vo veľkej firme sa človek naučí množstvu vecí, manažmentu, práci v tíme, vedeniu ľudí a podobne. Neskôr som pôsobil v rôznych projektoch a pred návratom domov som pracoval pre Trnavský samosprávny kraj na oddelení turizmu, kde sme mali projekt práve s kávičkármi. A tak som sa plný energie a skúseností rozhodol vrátiť a pomôcť naštartovať rozvoj turizmu v našom regióne.

Aký je Gemer pre vás?

Veľký, krásny, plný potenciálu a náročný. Historicky je bohatý na kultúrno-historické pamiatky. Je plný krásnej prírody s minimálnym zásahom. Na jednej strane je to dobre, ale na druhej strane je málo rozvinutá infraštruktúra mínusom pre cestovný ruch. Gemer je mojím domovom, miestom, kde vychovávam deti. Veľmi by som chcel, aby to bol región, ktorý sa v najbližších rokoch bude rozvíjať. Chcem, aby lákal ďalších a ďalších šikovných ľudí naspäť, aby spolu s nami a ďalšími organizáciami pracovali na jeho rozvoji. Tak aby dnešné deti a mladí ľudia v budúcnosti nemuseli „utekať“, ale mali kvalitné služby a možnosti na život aj tu.

Gemer
Gemer je pre Jaroslava Hrica nielen rodiskom a domovom, ale aj srdcovou záležitosťou, ktorú chce v najbližších rokoch rozvíjať.

Stali ste sa teda riaditeľom OOCR Gemer. Skúste nám priblížiť činnosť tejto organizácie.

Naša organizácia vznikla v roku 2018 a ja som nastúpil krátko po založení. Založili nás ako oblastnú organizáciu cestovného ruchu miestne samosprávy (mestá, obce, členovia). Neformálne sme partia nadšencov, ktorá sa snaží propagovať z hľadiska turizmu celý región, hľadať financie a ďalších zapálených členov, ktorí nám s touto víziou pomôžu a celý región spolu potiahneme. Sme také verejno-súkromné partnerstvo, ktoré združuje mestá a obce nášho regiónu, a spolu s podnikateľskými subjektmi a ďalšími partnermi tvoríme OOCR Gemer.

OOCR Gemer
Tím OOCR Gemer je mladý a zapálený zmeniť situáciu v regióne k lepšiemu.

Aké boli začiatky OOCR Gemer?

Naša organizácia vznikla neskôr ako iné organizácie v rámci regiónu či Slovenska. Na začiatku sme hlavne dobiehali agendu a nastavovali procesy. Od brandingu, farebnosti, loga cez web a komunikačné kanály na sociálnych sieťach. Zakladali sme profily, tvorili obsah, vytvárali s partnermi printové propagačné materiály, merch a veľa ďalších drobností. S OOCR Gemer sme začali aktívne komunikovať s partnermi, chodiť do terénu, na stretnutia, robili sme veľmi intenzívny networking, aby sme dokázali nájsť v regióne ľudí, ktorí majú chuť niečo zmeniť a zlepšiť. V rámci aktivít destinačného manažmentu sme začali robiť celkový marketing smerom k návštevníkom a snažili sme sa zlepšovať kvalitu súčasných služieb a rozširovať ich o ďalšie. Zvyšovať ich atraktivitu, dostupnosť, ale aj kvalitu u našich súkromných partnerov.

Salaš Zbojská Gemer

Salaš Zbojská – miesto na Gemeri, ktoré dýcha tradíciou

Čítať viac >

 

Čomu sa venuje riaditeľ takejto organizácie?

Hlavne papierom. (Smiech.) Papiere, administratíva či písanie projektov mi zaberá veľké kvantum času. Je to dôležitá činnosť, pretože sme čiastočne financovaní krajom, ale do veľkej miery práve z rôznych projektov, dotácií, eurofondov a podobne. Čiže dobre napísaný projekt je alfou a omegou našej činnosti, bez neho by sme sa ďaleko nedostali. Ďalej je to množstvo stretnutí s našimi partnermi, networking, kde prepájam jednotlivých ľudí v regióne Gemera, ktorí by bez toho o sebe možno nevedeli. Je dôležité, aby inštitúcie a jednotlivci v regióne spolu komunikovali a prichádzali s nápadmi a novými produktmi cestovného ruchu, prípadne zefektívňovali a zatraktívňovali v súčasnosti existujúce projekty a služby.

OOCR Gemer
Pre tím OOCR Gemer je dôležitá aj práca v teréne, keď mapujú jednotlivé miesta regiónu a robia obsah na sociálne siete.

Kľúčová je prepojenosť jednotlivých zložiek, aby sa návštevník v rámci jedného miesta mohol ísť najesť, ubytovať, relaxovať, mať kultúru a neodchádzal napríklad po návšteve hradu za týmito aktivitami niekam do Tatier, ale aby ostal tu a mal všetko u nás. Ďalej je dôležitá práca v teréne, keď priamo ideme, mapujeme, robíme content na sociálne siete. Ja zároveň sledujem stavebné práce a postupy projektov a robím mediálne výstupy. Popritom sa snažím mať čas na rodinu a život.

Čím je Gemer taký výnimočný?

Som rodákom z Hnúšte a blízkosť k prírode – nielen z môjho mesta, ale prakticky odkiaľkoľvek – je úžasná. Celý región je bohatý na obrovské množstvo krásnych turistických chodníkov, cyklotrás, výhľadov a jedinečných lokácií, ktoré sú do veľkej miery ešte nedotknuté a pripravené na objavovanie. Unikátnosťou nášho regiónu je aj Gotická cesta, ktorá sa dostala aj do prestížneho zoznamu Európskeho kultúrneho dedičstva. Gemer patril historicky k veľmi bohatým regiónom so silnými a s vplyvnými rodmi, ktoré vďaka ťažbe rúd mohli financovať aj také náročné projekty ako bohato zdobené chrámy, na ktorých stavbe sa podieľali významní talianski majstri, čo bolo veľmi neobvyklé. Doslova na každom rohu sa tu dá zakopnúť o niečo zaujímavé. Máme tu hrady, kaštiele, množstvo technických pamiatok, historické budovy a kus našej slovenskej histórie v podobe prvého literárneho gymnázia alebo miest spojených s SNP.

Gemer
„Celý región je bohatý na obrovské množstvo krásnych turistických chodníkov, cyklotrás, výhľadov a jedinečných lokácií, ktoré sú do veľkej miery ešte nedotknuté a pripravené na objavovanie,“ ozrejmuje Jaroslav Hric z OOCR Gemer.

Kde vnímate najväčšie výzvy Gemera v porovnaní s inými regiónmi?

Južné a juhovýchodné regióny dlhodobo patria medzi tie najchudobnejšie v rámci našej krajiny. Nedostatok pracovných miest, problém s dostupnosťou zdravotnej starostlivosti alebo málo kultúrneho vyžitia a aktivít pre mladých, ktorí potom prirodzene odchádzajú za lepšími podmienkami. Je to taký začarovaný kruh, ktorý sa len veľmi ťažko prelamuje. A keďže na Gemer nejaký veľký investor tak skoro nepríde, keďže tu nie je cestná sieť, ktorá by to umožnila, práve cestovný ruch je produktom, na ktorom sa dá stavať a rozvíjať. Môže priniesť zamestnanosť, prilákať kvalitných ľudí „zvonku“ naspäť domov, zlepšiť životnú úroveň a kvalitu služieb pre domácich aj pre návštevníkov. Vyžaduje to len čas, odvahu a kopu energie. Verím, že postupne dokážeme tento náš krásny kúsok kraja nakopnúť.

Na ktoré projekty ste najviac hrdý?

Teším sa zo všetkého, čo sa podarí. Aj z takých drobností, že sa nám podarí nájsť nejakého človeka, ktorý sa k nám pridá a ide niečo vymýšľať. Teší ma, že tu máme nálepku Európskeho kultúrneho dedičstva, že Revúca bola mestom kultúry a v poslednom období sa tam podarilo zohnať financovanie na veľmi zaujímavé projekty. Tešia ma gemerské spojky, v Jelšave sa rekonštruuje kaštieľ Coburgovcov, rozbehli sme nočné pozorovanie netopierov pri Rákoši, hradné dni na Muráni, Gotickú cesta… Som vďačný za svojich kolegov, ktorí sú rovnako zapálení ako ja a dávajú do toho kopu energie. Napríklad teraz sme spúšťali nový náučný chodník na Prednej Hore. Je toho skutočne veľa, čo stojí za to vidieť a zažiť na Gemeri, a verím, že to bude mať tento pozitívny trend.

Gemer
Nový náučný chodník na Prednej Hore je novinkou v regióne Gemer a v rámci potuliek môžete natrafiť aj na takúto krásnu zastávku s výhľadom, kde si môžete odpočinúť a užívať si pohľad krásne prírodné scenérie.

Kde sa ešte návštevník môže dozvedieť viac o Gemeri a jeho zaujímavostiach?

Viac o nás, našich aktivitách či jednotlivých službách nájdete na našom webe: https://www.regiongemer.sk/. Tam nájdete všetky atrakcie a zariadenia, môžete si naplánovať výlet v našom plánovači a sledovať všetky akcie a podujatia. Takisto máme aplikáciu pre Android a iOS, ktorá ponúka ešte viac možností. Na mnohých našich turistických chodníkoch nájdete QR kódy, ktoré vás pre viac obsahu presmerujú práve do našej apky. Chcem sa poďakovať aj svojim kolegom, ktorí zdieľajú moju víziu a pracujú na tom, aby sa nám na Gemeri žilo oveľa lepšie. Taktiež samosprávnemu kraju za podporu a všetkým partnerom a členom OOCR Gemer, bez ktorých by sa nám nedarilo robiť to, čo robíme.

OOCR Gemer
Na mnohých turistických chodníkoch regiónu Gemer nájdete QR kódy, ktoré vás pre viac obsahu presmerujú do aplikácie, kde nájdete napríklad aj viac tipov na výlety v okolí.

Čo turisti najviac vyhľadávajú, aké sú „highlighty“ Gemera?

Sú to hlavne instagramové miesta, ktoré sa tešia aj mediálnej pozornosti. Hlavne sysľovisko, ktoré pozná azda každý, a pomaly sa okolo neho začína stavať aj nejaká infraštruktúra, ktorá prinesie vyšší komfort služieb pre návštevníkov. Ďalej sú to kaštiele či hrady – Betliar, Krásna Hôrka, hrad Muráň. Do pozornosti dávam aj menej známe hrady a zrúcaniny so zaujímavou históriu, ktoré nájdete na našom webe. Na Gemeri je vyhľadávaná Gotická cesta a s ňou spojené aktivity, festivaly a podobne. Nesmiem opomenúť národné parky, ktoré sa tešia veľkej obľube, ale aj naše jaskyne, pričom všetky vrátane obľúbenej Ochtinskej aragonitovej jaskyne sú v zozname UNESCO. Ďalej Gemerské spojky, technologické pamiatky spojené s ťažbou rúd v regióne – Železná cesta. A mnoho ďalšieho.

OOCR Gemer
Turisti na Gemeri vyhľadávajú najmä instagramové miesta – obľúbené sysľovisko, kaštiele a hrady, národné parky či jaskyne.

Ako to vyzerá s turizmom v tejto oblasti?

Nerovnomerne. Sú oblasti, kde je to super, a oblasti, kde je to náročnejšie. Máme lokality, ktoré ponúkajú naozaj komplexné služby od ubytovania cez gastronómiu, relax až po množstvo pamiatok, turistických a cyklistických trás. A potom sú oblasti, kde nám niečo z toho súkolia chýba. Alebo nám úplne chýbajú ľudia a partneri z podnikateľského sektora, ktorí by mali energiu a zápal s niečím pohnúť. Napríklad oproti Tatrám sú aktivity cestovného ruchu orientované prevažne na letnú sezónu a sčasti jar a jeseň. Chýbajú možnosti trávenia času počas zimných mesiacov.

Gemer Jaroslav Hric
„Máme lokality, ktoré ponúkajú naozaj komplexné služby od ubytovania cez gastronómiu, relax až po množstvo pamiatok, turistických a cyklistických trás,“ vyzdvihuje pozitíva regiónu Gemer Jaroslav Hric.

Ako sa kovid prejavil na cestovnom ruchu Gemera?

Kovid ukázal v rámci celého Slovenska jeden pozitívny trend. Naučil ľudí chodiť do prírody, spoznávať Slovensko a jeho krásy. A keďže tu boli opatrenia, ktoré držali ľudí v regiónoch, nedalo sa prechádzať medzi krajmi alebo ísť na frekventované miesta. Ľudia často volili aj iné, menej objavené destinácie, a tak prišlo aj na nás. Z hľadiska rekonštrukcie pamiatok ich zatvorenie akcelerovalo niektoré práce na Gemeri. Všetky ostatné segmenty kovid výrazne zasiahol. Čím chudobnejší región, tým to bolo horšie. Preto teraz robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme naštartovali procesy a boli perfektne pripravení na túto letnú sezónu.

Ako sa to podpísalo v segmente reštauračných či hotelierskych služieb?

Musím objektívne priznať, že v rámci tohto segmentu máme na Gemeri pred sebou ešte veľa práce. Turisti sú čím ďalej, tým viac nároční na kvalitu jedla, kávy, komfortu ubytovania či dostupnosti jednotlivých služieb v blízkosti turistických miest. To je, samozrejme, dobré a hlavne logické. My musíme nájsť podnikateľské subjekty, ktoré by dokázali vytvoriť ubytovacie a stravovacie kapacity naprieč regiónom Gemer. Nevravím, že teraz ich nemáme, ale sú drobné a roztrúsené. Za všetky môžem spomenúť dobre vybudovanú infraštruktúru okolo Muráňa, na Prednej Hore, v okolí Teplého Vrchu či v Revúcej. Zaujímavý projekt v spolupráci s Čiernymi dierami vznikol v Coburgovskom kaštieli v Jelšave, kde je možnosť ubytovania priamo vo veži kaštieľa s plne vybavenou kuchyňou, so sociálnymi zariadeniami a s úžasnými výhľadmi.

Gemer
Tím OOCR Gemer na čele s Jaroslavom Hricom hľadá zdroje a cesty, ako poskytovať kvalitnejšie služby na vyššej úrovni a realizovať zaujímavé projekty, ktoré budú lákať návštevníkov nielen v lete, ale aj v zime.

Pri mnohých pamiatkach či v mnohých mestách nám chýbajú kapacity, ktoré by dokázali uspokojiť náročnejšieho klienta a poskytli by komfort služieb. V konečnom dôsledku kvalitné služby nie sú len pre turistov, ale v prvom rade pre domácich a celkovo zvýšia atraktivitu celého regiónu.

Čo robíte preto, aby to bolo lepšie?

Tak ako pri všetkých projektoch, veľa komunikujeme. Rozprávame sa s našimi súčasnými partnermi, hľadáme zdroje a cesty, ako poskytovať kvalitnejšie služby na vyššej úrovni. Hľadáme nových ľudí, ktorí by sa pustili do realizácie zaujímavých projektov. Napríklad pri sysľovisku bude vznikať zariadenie s občerstvením, ktoré pripravuje zabehnutý podnikateľ z Revúcej. A takýchto investorov rozhodne potrebujeme viac. Naším cieľom je mať vybudovanú komplexnú sieť, keď si návštevník môže vybehnúť na hrad, skočiť do wellnessu, kvalitne sa ubytovať, vziať rodinu na večeru. Bude mať portfólio služieb a aktivít aj na zimu, v zlom počasí a podobne. Aby Gemer nebol len prestupnou stanicou alebo párhodinovým vyplnením času.

Cez kovid sme organizovali veľkú online konferenciu so všetkými, ktorí mali záujem, a bavili sme sa spolu o problémoch, výzvach a riešeniach pre HoReCa sektor v našom regióne. Vyžaduje to čas, hotel sa nedá postaviť zo dňa na deň a rozumiem aj tomu, že investovanie na Gemeri má svoje špecifiká a riziká. No postupnou systematickou prácou môžeme byť o pár rokov úplne inde.

Spomenuli ste online konferenciu. Chystáte v tomto smere ďalšie aktivity? Malo to zmysel?

Áno a áno. (Smiech.) Akákoľvek prozákaznícka aktivita má veľký význam. Tým, že tento segment máme poddimenzovaný, má zmysel robiť tieto aktivity. Môžeme spraviť analýzu a prísť s rôznymi školeniami na rozvoj mnohých zručností, aby nám jednotliví partneri dokázali poskytovať služby v istom štandarde. Gastronómia sa dynamicky vyvíja a trendy sa menia niekoľkokrát do roka. A my potrebujeme, aby sa hostia na Gemer pravidelne vracali, pretože boli spokojní s poskytnutými službami. Je dôležité pritiahnuť do regiónu ľudí so skúsenosťami, ktorí by dokázali odovzdať svoje know-how. Baristi, kuchári, hoteliéri, reštauratéri, manažéri. Verím, že tak ako sa vrátili iní vrátane mňa, podarí sa nám prinavrátiť do regiónu ďalšie osobnosti.

„Chceme byť známi aj zaujímavými hotelmi, reštauráciami, kaviarňami, wellnessom a hlavne spokojnosťou turistov, ktorí sa radi vrátia a budú jednotlivé zariadenia odporúčať ďalej,“ prezrádza ambície regiónu Gemer Jaroslav Hric.

Spolu s kávičkármi plánujeme tento rok offline konferenciu, kde sa budeme naživo rozprávať a hľadať cesty, ako naštartovať práve tento segment, ako zvýšiť jeho atraktivitu a kvalitu poskytovaných služieb. Chce to len trošku zmeniť myslenie ľudí, ktorí tu podnikajú dlhé roky, a ukázať im aj iné cesty a možnosti. Verím, že sa nám to podarí a o pár rokov sa pri spojení Gemer a jedlo vybaví v hlave aj niečo iné ako muránske buchty. Tie sú, samozrejme, skvelé a rozhodne náš najznámejší gastronomický produkt. No chceme byť známi aj zaujímavými hotelmi, reštauráciami, kaviarňami, wellnessom a hlavne spokojnosťou turistov, ktorí sa radi vrátia a budú jednotlivé zariadenia odporúčať ďalej.

 

Fotografie a text: Rudolf Sladkovský

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Rudolf Sladkovský

Po rokoch sledovania portálu Kávičkári.sk sa k nám Rudolf pridal a začal pre nás fotiť. Akčný, s veľkým úsmevom, talentom a nasadením pokrýva Rudi celé Slovensko. Najnovšie sme objavili jeho nadanie pre písanie článkov. Veď posúďte sami!

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články