Zmrzlinová rebelka
Milujete zmrzlinu? Navštívte Gio Caffé v Nitre, kde si vychutnáte tu pravú taliansku. Svetom zmrzliny so všetkými radosťami aj starosťami nás previedla executive womenmanager a milovníčka zmrzliny Soňa Lavová.
Gio Caffé je pre mnohých milovníkom zmrzliny na Slovensku pojmom. Prečo je to tak?
Gio bolo prvou gelateriou na Slovensku. Nie takou tou s nálepkami I love Gelato a Cookies, ale takou ozajstnou. Talian žijúci v Nitre si povedal, že mu tu chýba kvalitná zmrzlina a začal vyrábať vlastnú. V čase keď sme Gio Caffé otvárali, spĺňalo všetky vtedajšie atribúty moderného podniku – čerstvé suroviny, kvalitný produkt, osobitý prístup k zákazníkovi a designový interiér. Istý čas sme boli jedinou gelateriou svojho druhu a tak sa stávalo (a stáva aj do dnes), že ľudia sa za naším gelatom a dnes aj nanukmi vyberú na výlet aj z iných miest.
Ako vyzeral váš život pred Gio? Keby ho nebolo, kde by sme vás našli?
Chvíľu predtým, ako sme začali tvoriť Gio som vzdala štúdium na trnavskej UCMke, žila som vtedy v Bratislave a samostatný život som ešte len rozbiehala. Bavilo ma na ňom všetko, okrem práce, ktorú som vtedy mala – 8 počítačových hodín. Luca mi raz zavolal s tým, že potrebuje pomôcť rozbehnúť zmrzlináreň. Stretli sme sa teda v Nitre a on už mal priestory v prerábke, skúšobné laboratórium a zopár receptov na zmrzlinu. Ak by som túto dobrodružnú príležitosť nevzala, myslím, že by som bola kdekoľvek, len nie v Nitre.
Váš šéf, talian Luca o ktorom sme písali na našich stránkach, vám dokázal dať plnú dôveru a zveril vám vedenie zmrzlinárne, ktorá patrí medzi najlepšie na Slovensku. Kto z vás sa viac bál tohto nápadu – on, alebo vy? A prečo práve Nitra?
V Nitre Luca žil už zopár rokov, mal tu svoju fungujúcu firmu. O inom meste sa ani neuvažovalo. V prípade otvorenia podniku tohto druhu, je ale pomoc niekoho domáceho nevyhnutná. Luca ma oslovil, pretože som preňho už predtým pracovala, vedel, že sa na mňa môže spoľahnúť a tiež sa hodili moje skúsenosti v oblasti gastronómie. Nemali sme čas na obavy, nestíhali sme s plánovaným otvorením a každá komplikácia bola výzvou.
Malá prevádzka s netradičným interiérom a schodmi nahor čoskoro našla chuť a energiu na ďalšiu prevádzku v OC Mlyny. Prečo práve tam? Čím je táto prevádzka iná?
Fungovanie prevádzky v centre mesta sa prvé zimy dali vykryť len veľmi ťažko. Ľudia v Nitre do centra v tom čase chodili naozaj ojedinele, v zimné obdobie takmer vôbec. Nákupné centrum im ponúkalo oveľa väčšie pohodlie. Prevádzku v Mlynoch sme otvorili v októbri 2012 ako takú barličku, ktorá nás podrží mimo sezóny. Vybudovali sme malý ostrovček uprostred nákupného centra, kde si ľudia môžu posedieť na káve, či zmrzline. Ja mám po pravde radšej Gio v centre mesta, je viac “analógové.“ Gio v Mlynoch je obľúbené u návštevníkov, ktorí cestujú do Nitry z iných miest, u rodín s deťmi, ktoré potrebujú mať možnosti nákupov a zábavy pod jednou strechou, alebo pre uponáhľaných.
Iste máte za sebou aj mnoho prekážok. Aké napríklad?
Vyrábať zmrzlinu z čerstvých a poctivých surovín isté komplikácie prináša. Potravinársky kódex je kruto prísny. Zmrzlina je epidemiologicky závažný artikel, pri vyhodnocovaní správnosti výrobných postupov a neskoršieho skladovania, či samotného predaja sa sleduje dodržanie množstva kritérií. Každá inovácia vyžaduje množstvo byrokracie. Minulý rok sme skúšali schválenie autonómneho pojazdného zmrzlinového autíčka, takého aké vidíte na uliciach predávať kávu – neexistujúca vec.
S Giom sa zúčastňujete mnohhých akcií a dá sa povedať, že ste aj takou gastro vizitkou mesta Nitra. Robíte toho pre mesto veľa. Čo by mesto mohlo urobiť pre vás, prípadne pre ostatných gastronómov?
Dalo by sa polemizovať o tom, čo by mohlo spraviť mesto, prípadne regionálne hygienické útvary pre prevádzky vo svojich regiónoch. Podľa mňa je najväčší problém vo vyhláške, v ktorej sa ťažko hľadá priestor pre inováciu.
Naše mesto vychádza v ústrety prevádzkam v centre aspoň tým, že už druhú sezónu letné terasy vypožičiava bez poplatku. Tiež, pokiaľ viem, je nápomocné pri organizovaní gastro festivalu, ktorý sa konal začiatkom leta po druhýkrát. My sa snažíme byť účastní na väčšine zaujímavých eventov u nás a v okolí, aby sme ukázali že aj v Nitre máme kvalitné podniky, ktoré vedia ponúknuť kvalitný a zaujímavý produkt. Je to pre nás vždy niečo nové a vďaka týmto podujatiam neupadáme do stereotypu.
Vyzeráte ako skutočná rebelka a ste zrejme plná kontrastov. Na fotografiách sa smejete v širokých retro zásterách, ktoré pôsobia mimoriadne žensky, Aká ste šéfka?
Gio vediem päť rokov, ale byť šéfkou sa ešte stále necítim. Snažím sa vytvoriť pracovisko, ktoré nikoho nestresuje, počúvam odporúčania našich Gio girls, pretože oni strávia so zákazníkmi najviac času. Ten celkový obraz Gio Caffé tvoríme všetci spolu, na mne je len väčšia miera zodpovednosti a finálne rozhodnutia. S naším súčasným týmom som veľmi spokojná a rada vidím, že si naši zamestnanci rozumejú aj mimo pracovnej doby.
V GIO máte len baby, prečo?
V minulosti to bolo tak, že zmrzlina bola vždy od pána zmrzlinára. My si myslíme, že dievčatá vedia so zákazníkmi produkt odkomunikovať, že vedia odporučiť ak sa niekto nevie rozhodnúť a majú trpezlivosť s deťmi. Majú zmysel pre poriadok a dobre sa na ne v tých pekných zásterkách pozerá. Občas u nás pracujú aj chalani, ale nikdy ich nie je vidieť, sú zavretí v útrobách nášho laboratória.
Aké máte plány do budúcna?
Túto sezónu sme začali zmrzlinu vyrábať pre dve ďalšie prevádzky v Trnave a Trenčíne. Jedná sa o pobočky jednej kaviarenskej siete, s ktorou sme spojili sily. Radi by sme túto spoluprácu udržali a možno rozšírili o ďalšie predajné miesto. Momentálne nemáme plán na ďalší krok vpred, s Lucom sa ale človek nikdy nenudí príliš dlho…
Gio Caffé nájdete na facebooku.
Text: Simona Budinská
Foto: Ondrej Bobek