Umelci od kávy

 Umelci od kávy

„Ľudia, ktorí pijú kávu, vedia všetko o všetkom,“ tvrdí sympatický Franco Bazzara. Pri počúvaní obchodníkov s kávou z talianskeho Trieste však nemôžeme nesúhlasiť. V jedinom espresse totiž Mauro a Franco našli celý zmysel života.

 

cappucino

 

Kvalitu kávy neurčuje krajina jej pôvodu, ani to, či ju spracujú v Taliansku alebo na Slovensku. Za dokonalou šálkou kávy stoja ľudia a rodiny, ktorých práca sa často dá prirovnať k výnimočnému umeniu. Bratia Mauro a Franco Bazzarovci s kávou vyrastali, venovali jej celý svoj život a keď o nej rozprávajú, srší z nich nadšenie, vášeň a hrdosť, ako keby hovorili o svojich deťoch. „Potešení v živote neprichádza veľmi veľa. Musíme si ich teda užiť – svadba, narodenie dieťaťa… Espresso je jedno malé potešenie, ktoré si môžeme dovoliť každý deň,“ hovorí Franco Bazzara.

 

káva

káva

 

Nadšenie pre dobrú kávu cítiť v Bazzare na každom kroku. Dve poschodia zariadené v modernom, minimalistickom štýle s povestným talianskym vkusom sú miestom, kde káva dostáva dušu a príbeh, kde vás v unikátnej akadémii naučia každý detail o jej výrobe, pití i príprave, aj miestom, kde sa do kvalitného espressa jednoducho zamilujete. Bratia Bazzarovci sú totiž skutočnými odborníkmi a pravými nadšencami, ku ktorým sa remeslo chodia učiť baristi, obchodníci a experti z celého sveta.

 

akadémia

firma

 

„Káva nie je moja práca, je to moja vášeň, môj život,“ hovorí Franco, ktorý vraj o káve zvyčajne rozpráva od rána do večera. „Moja žena na kávu žiarli,“ smeje sa charizmatický Talian, ktorý priznáva, že jeho prvé myšlienky dňa smerujú ku káve. „Každé ráno by ste mali ďakovať za najlepšie veci vo svojom živote. Ja sa ráno nepozriem najprv na svoju ženu, ale idem dole do kuchyne a spravím si 4-5 espress,“ povedal Franco, ktorý vraj za deň zvyčajne vypije okolo 10 šálok espressa. „Môj rekord je 30 espress,“ dodáva. „Káva je vzduch, ktorý dýcham,“ hovorí poeticky.

 

Bazzara

Bazzara

 

Franco aj Mauro odmalička vyrastali s kávou. Ich otec v 60. rokoch založil prvú spoločnosť na výrobu kávy a svojich synov od útleho veku viedol k láske k tmavému nápoju. „Nikdy som nechcel robiť nič iné. Iná cesta pre mňa nebola,“ tvrdí sympatický Mauro, ktorý si svoje espresso najradšej vychutnáva na slnečnej terase so svojou malo dcérkou. Mimochodom, aj ona už kávu ochutnáva, remeslu sa zrejme Bazzarovci učia naozaj skoro. „Mali sme prekrásne detstvo. Na jednej strane nám náš otec stále rozprával len o káve a naučil nás o nej všetko. Nikdy nehovoril o ničom inom. Naša mama nám ale ukázala všetko ostatné,“ spomína si na svoje začiatky s kávou Franco. Okrem obľúbeného nápoja ho však zaujímali aj knihy či roková hudba, takže jeho život podľa jeho slov nebol vždy len o káve, aj keď sa o pár minút prizná, že zo školy odišiel predčasne, pretože chcel už pracovať s kávou.

 

kávovar

majitelia

 

„Na káve ma najviac fascinuje história, ktorá sa s ňou spája a príbeh, ktorý je za ňou,“ hovorí Mauro, ktorý s veľkým rešpektom rozpráva o ťažkej práci všetkých ľudí, vďaka ktorým si môžeme každý deň vychutnať perfektné espresso.„Káva je veľmi fascinujúca, podobne ako víno, až na to, že víno produkujeme kompletne v Európe. S kávou je to komplexnejšie.Fascinuje ma, že krajiny, ktoré produkujú kávu, nie sú jej najväčšími konzumentmi. Vyrába sa v Latinskej Amerike či Afrike a pijeme ju v Európe. Je úžasné prepojiť tieto dva svety,“ myslí si Mauro Bazzara. „Je neuveriteľné, koľko obety a práce je za jednou šálkou kávy,“ dodáva. Franco zas v káve hľadá všetku svoju inšpiráciu. „Perfektné espresso vyčistí vašu myseľ a podnieti vašu predstavivosť,“ tvrdí. O káve chodí prednášať i po školách a pri svojich stretnutiach s deťmi ich vždy nabádza, aby nebrali drogy, nech radšej pijú kávu, ktorá je vraj dostatočne inšpirujúca a stimulujúca. Každou šálkou kávy si vraj môžete o kúsok predĺžiť život, počuť v nej hudbu Kuby či vidieť pestré farby Brazílie… „Mám najlepšiu prácu na svete,“ hovorí Franco s úsmevom.

Starší z bratov Bazzarovcov sa pri svojej práci často stretáva s tým, že ľudia radi nakupujú lacnejšie produkty a nepozerajú sa pritom na kvalitu. „Nie je pravda, že keď je to lacné, mali by ste to kúpiť,“ hovorí Franco o káve a prirovnáva ju k svojmu štýlovému obleku Armani. „Armani zosobňuje taliansku eleganciu a určitý životný štýl. Kedykoľvek mám na seba Armaniho, som šťastný,“ hovorí Franco a dodáva: „Kedykoľvek človek ochutná Bazzara kávu, je to čarovný moment. Ale nie je to len o káve, je to hlavne o ľuďoch a servise.“ Nájsť však správnych ľudí, ktorí vedia kávu nielen predať, ale ju aj správne pripraviť, nie je vôbec jednoduché. „Kvôli tomu som stratil všetky vlasy,“ smeje sa Franco.

 

Terst

káva

 

Franco s úsmevom spomína na časy, keď navštevoval kaviarne v Trieste so svojím otcom. Keď mu v kaviarni, kam dodával svoju kávu, nepripravili espresso podľa jeho predstáv, protestne vraj z podniku odchádzal bez platenia. Celá rodina sa vraj za to v meste hanbila, a tak jeho účty chodila vyrovnávať za ňho. Franco síce za kávu platí, tiež však hovorí, že ho veľmi bolí, keď musí piť zlú kávu: „Život je príliš krátky na zlú kávu.“ Kaviarne a bary s dobrou kávou sú súčasťou talianskeho života a pri pohľade na plné podniky v uličkách Trieste v rannej špičke je jasné, že Taliani si na svojej káve dajú naozaj záležať. „Dobrý bar by mal podnecovať všetky zmysly,“ myslí si Mauro. „Kaviareň je naše tretie miesto. Prvým je náš domov, druhé je práca a potom kaviareň,“ vysvetľuje. „Vstup do kaviarne by mal byť pre vás zážitkom,“ hovorí Mauro.

 

Trieste

 

Obrovský vplyv na zážitok z kaviarne či baru, ktoré sú v Taliansku veľmi obľúbenou kávičkárskou zastávkou počas nabitého dňa, má však hlavne barista. Od jeho skúseností, schopností a charakteru závisí, či si kávu dokonale vychutnáte, alebo pôjdete domov sklamaní. „Barista musí byť predvádzačom, priateľom aj psychológom. Klient je jeho kráľom,“ myslí si Mauro Bazzara. „Existuje obrovské množstvo maličkostí, ktoré dokážu spraviť veľký rozdiel,“ dodáva. Aj preto sa bratia Bazzarovci rozhodli, že sa o svoje vedomosti, skúsenosti a informácie, ktoré rokmi v kávovom biznise nazbierali, podelia s odborníkmi na kávu a jej prípravu po celom svete. Franco a Mauro začali s písaním odborných kníh, v ktorých sa venujú každému aspektu výroby, prípravy a pitia kávy. Hlavnú úlohu v ich prvých dvoch knihách zohráva ikonické espresso, ktoré je v Bazzare stále na piedestáli. „Vážim si všetky spôsoby prípravy kávy, ale raz príde deň, keď každý na svete bude piť espresso. Aj keď na Zem prídu mimozemšťania, budú piť espresso,“ myslí si Franco Bazzara. „Náš cieľ je pomôcť ľuďom na celom svete užívať si dar, ktorý nám dal život – dobrú kávu,“ dodal.

 

espresso Bazzara akadémia

 

Text: Miroslava Germanová

Foto: Ondrej Bobek

 

 

 

 

 

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Odporúčané články