Talianska reštaurácia Vapiano v Bratislave pripravuje čerstvé jedlá priamo pred očami zákazníkov
Poznávacím znamením reštaurácie Vapiano, ktorú nájdete v rámci Tržnice Nivy v Bratislave, je čerstvosť surovín. Od cestovín cez cestá na pizzu, polievky, šaláty až po dezerty – všetko pripravujú denne, a to dokonca pred zrakmi zákazníkov. Jedinečný koncept zaujal aj nás, tak sme si ho boli pozrieť a „ochutnať“ zblízka. Viac nám o celom koncepte porozprával manažér Vapiana Pavol Benčík.
Čím Bencik Culinary Group oslovil práve koncept Vapiana a prečo ste doň išli?
Franšízovú zmluvu sme podpísali v roku 2015, v čase, keď bol koncept Vapiano nesmierne populárny v okolitých krajinách, ako je Rakúsko, Maďarsko a Nemecko. Verili sme, že má svoje miesto aj v Prahe, čo bol náš primárny cieľ. Otvorenie v Bratislave prišlo s oneskorením spôsobeným pandémiou.
Aký význam sa skrýva za názvom reštaurácie Vapiano?
Názov Vapiano je odvodený z talianskeho: „Chi va piano, va sano e va lontano“, čo v preklade znamená: Tí, ktorí majú pohodový a uvoľnený prístup k životu, žijú zdravšie a dlhšie. Inak povedané VA (ísť) PIANO (pomaly).
Poznávacím znamením Vapiana je otvorená kuchyňa. Čím je ešte výnimočný koncept talianskej reštaurácie Vapiano a čím je odlišný v porovnaní s inými talianskymi reštauráciami?
Hlavným atribútom je čerstvosť. Pasta, cesto na pizzu, polievky, šaláty a typické talianske dezerty pripravujeme vo Vapiane každý deň absolútne čerstvé. Bezvaječné cestoviny sú z kvalitnej semolinovej alebo celozrnnej špaldovej múky. Ich maximálna čerstvosť je zaručená tým, že sa pripravujú každý deň priamo na mieste pred zrakmi zákazníkov.
Čo z talianskej kuchyne môže zákazník ochutnať v reštaurácii Vapiano? Aké suroviny používate?
Vo Vapiane môžete ochutnať domáce cestoviny, pizzu, šaláty, dezerty, ale aj limonády a výbornú kávu. Používame výhradne čerstvé suroviny a všetko si od základov pripravujeme sami. Taktiež sa snažíme dbať na lokálne chute a sezónnosť, preto pravidelne pripravujeme sezónne menu.
Ktoré jedlá patria medzi najobľúbenejšie?
Medzi najobľúbenejšie jedlá patria cestoviny Gamberetti e Spinachi, šalát Reef´n Beef a pizza Prosciutto e Funghi. Samozrejme, klasiky ako Pasta Carbonara a Bolognese.
Máte v ponuke aj jedlá pre ľudí s intoleranciami či pre deti?
Samozrejme. Vapiano myslí na vegetariánov, vegánov, ako aj na ľudí s potravinovými intoleranciami. Zákazníkov určite zaujmú napríklad cuketové cestoviny, tzv. zoodles, ktoré sú 100-percentne zeleninové a vychutnať si ich môžete s akoukoľvek omáčkou.
V detskom menu nájdete detské cestovinky v tvare lietadielok alebo detskú pizzu, ktorú vieme spraviť v tvare zvieratiek ako napríklad zajko, rybka alebo macko.
Vapiano je unikátne aj objednávaním jedál cez mobilný telefón, takže hľadať čašníkov je márne. Ako to funguje?
Náš systém objednávania jedál je možno zatiaľ trochu netradičný, nie však ojedinelý. Zákazník si môže objednať cez QR kód umiestnený na stoloch. Po načítaní QR kódu sa zákazníkovi objaví web stránka s naším objednávkovým systémom, kde si pohodlne objedná, na čo má chuť. Výhodou je aj možnosť upraviť, čo si zákazník želá navyše alebo čo si, naopak, neželá. Po zadaní čísla stola mu jedlo aj nápoje budú prinesené priamo na stôl bez toho, aby musel čakať v rade, ako bolo doteraz zvykom. Samozrejme v prípade, že by mal zákazník problém s online objednávkou alebo by chcel platiť v hotovosti, máme pri vstupe do reštaurácie aj pokladňu, kde mu personál ochotne vytvorí objednávku.
Ako na tento spôsob objednávania reagujú zákazníci?
Zo začiatku bolo pre zákazníkov trochu náročné zvyknúť si na tento systém, keďže väčšina hostí v iných reštauráciách objednáva jedlo priamo od čašníka. Rovnako vnímame, že systémy ako ten náš sú budúcnosť istej časti gastronómie.
V reštaurácii Vapiano stretnete našich vapianistov, ktorí vám jedlo aj nápoje prinesú na stôl, odnesú špinavý riad. V prípade akýchkoľvek otázok alebo žiadostí sa na nich môžete obrátiť.
Ako je zariadený interiér a terasa reštaurácie Vapiano? Sú inšpirované Talianskom?
Živá, uvoľnená atmosféra, veľkorysé drevené stoly s čerstvými bylinkami a pohodlné sedenie okolo živého olivovníka, ktorý je symbolom reštaurácie Vapiano a evokuje taliansku Piazzu – to všetko dotvára jedinečné DNA značky.
V interiéri nájdete 128 miest na sedenie plus 24 miest v Café louge. Na vonkajšej terase s rozlohou 170 m2 sa pohodlne usadí 112 ľudí.
Na čo ste doteraz najviac hrdí, že sa vám podarilo dosiahnuť v bratislavskej pobočke Vapiano? A aké máte plány do budúcna?
V prvom rade sme hrdí na to, že sa nám tento koncept podarilo priniesť aj na Slovensko a vybudovať komunitu Vapiano, ako majú mnohé iné krajiny po svete. Za veľmi krátky čas sme si vytvorili základňu stálych zákazníkov, ktorá stále rastie. A my sa tešíme, že im môžeme robiť radosť a byť tu pre nich. Vapiano reprezentuje tzv. systémovú gastronómiu, kde je nevyhnutné dodržiavať pravidlá, receptúry, DNA značky podľa prísnych franšízových predpisov.
Taliansku reštauráciu Vapiano nájdete aj na Instagrame a Facebooku.
Text: Katarína Kántorová
Fotografie: Ondrej Bobek