„Spätná väzba môže zachrániť slovenský cestovný ruch,” zhodli sa účastníci (mini) nekonferencie Gastrolove Gemer

 „Spätná väzba môže zachrániť slovenský cestovný ruch,” zhodli sa účastníci (mini) nekonferencie Gastrolove Gemer

| Foto: Dominika Noskovičová

Dňa 23. októbra sa uskutočnila Mini (ne)konferencia Gastrolove v nádherných priestoroch Zbojnícky Halaš na Salaši Zbojská. Gemerská mini verzia obľúbenej konferencie už po štvrtý rok spojila milovníkov gastronómie a cestovného ruchu. Prečítajte si reportáž z tohto unikátneho podujatia.

Gemer Gastrolove
| Foto: Dominika Noskovičová

Silný program Mini (ne)konferencie Gastrolove Gemer

Účastníkom organizátori pripravili naozaj nabitý program, kde dostali priestor podnikatelia, regionálni výrobcovia, manageri, marketéri i známi šéfkuchári.

Gastrolove na Gemeri je asi jediný event v oblasti gastronómie, na ktorý si je dobre požičiať terénne auto, aby ste sa dostali do cieľa. Prekrásne scenérie Muránskej planiny dostali melancholický nádych v októbrovom počasí. Ešte viac vynikli v jedinečnom prostredí Zbojníckeho Halaša na Salaši Zbojská, ktorý pri príchode prvých hostí obklopovali pasúce sa kone, pastierske psy a ovce.

Gastrolove Gemer
| Foto: Ondrej Bobek

Po úvodnom slove hostiteľov – riaditeľa OOCR Gemer Jaroslava Hrica a zakladateľky projektov Gastrolove a Kávičkári.sk, Simony Budinskej, sa rozbehol prvý blok venujúci sa lepším službám v regiónoch. Inšpiratívne príbehy zakladateľov bistra Reny’s a pražiarne i kaviarne Padme z Betliara rozvinuli debatu o tom, že nie peniaze, ale spätná väzba od hostí im dodáva najviac sily a energie v podnikaní.

Gastrolove Gemer
Dva výnimočné podniky, dva unikátne príbehy, ktoré chytia za srdce. Aj to je príbeh Padme a Reny’s. V diskusii sa zhodli na tom, že najviac pre nich znamená späatná väazba, a to, že sa hostia vracajú. | Foto: Dominika Noskovičová
Gastrolove gemer
| Foto: Dominika Noskovičová

Na element motivácie nadviazal aj uznávaný šéfkuchár Lukáš Heuser, ktorý sa na pódiu ocitol so svojou manželkou Dominikou. Spoločne prevádzkajú oceňovanú reštauráciu Origin. „Na našej práci je najkrajšie to, že vieme robiť to čo nás baví a vďaka veľkosti našej reštaurácie vieme byť v priamom kontakte s hosťami. Vieme spolu komunikovať a prekvapovať ich. Tieto vzájomné interakcie sú pre nás pozitívne a napĺňajú nás. A teší nás, že do Lučenca prídu aj hostia zo zahraničia či z Bratislavy, ktorí prídu len na otočku kvôli našej degustačnej večeri,” priblížil Lukáš Heuser.

Gastrolove gemer Lukáš Heuser
| Foto: Dominika Noskovičová
Gastrolove Gemer Lukáš Heuser
Uznávaný a tento rok niekoľkými cenami ovenčený šéfkuchár Lukáš Heuser so svojou manželkou a biznis partnerkou, Dominikou Heuserovou. Obaja sú si silnou oporou, o čom pravidelne hovoria aj v rámci našich podujatí. | Foto: Dominika Noskovičová

A keď sa už účastníkom počúvajúcim o unikátnych gastro projektoch zbiehali slinky, bol najvyšší čas na coffee break. Ten zabezpečila Breznianska cukráreň, MlsnacavaMadami.

Breznianska cukráreň
| Foto: Dominika Noskovičová
Mlsnacava a Kolektiv
Foto: Dominika Noskovičová
Madami
Pri stánkoch partnerov to žilo. Breznianska cukráreň sa postarala o sladký catering, Madami o výborné čaje a limonády a Mlsnacava štandardne o kvalitnú kávu. Ako welcome drink si hostia mohli vychutnať frizzante zo Zámockého vinárstva Pezinok.| Foto: Dominika Noskovičová

Druhý blok začal Vladimír Kováč zo Starej Tržnice, ktorý opísal cestu jeho životného projektu k „chutnému“ a živému verejnému priestoru. Prezentácia sa sústredila na vytvorenie atraktívnych verejných priestorov, ktoré podporujú lokálnu gastronómiu a komunitu. „Verím v silu slovného podania a keď sme robili prvé eventy, osobne som pozýval ľudí, aby sa prišli do našich priestorov pozrieť. Slovo dalo slovo a návštevníkov pribúdalo,” zaspomínal Vladimír Kováč.

Gastrolove Gemer Vladimír Kováč Stará Tržnica
“Ten nápad sa niekomu mohol zdať ako šialený, avšak ja som mu veril”, povedal o projekte Starej Tržnice v Banskej Bystrici  Vladimír Kováč.| Foto: Dominika Noskovičová

A hoci je slovné podanie dôležité, vo väčšom si žiada už viac marketingových nástrojov. Potrebu vizuálnej komunikácie vo verejnom priestore podporila aj riaditeľka TIC Brno, Jana Janulíková,  ktorá opísala unikátnu marketingovú kampaň mesta Brno a jeho „Druhých najlepších Vianoc“.

Tesne pred obedovou prestávkou dostali priestor aj tradičné a pritom inovatívne regionálne produkty- sociálny podnik výroby krojov Rejdovka a výroba muštov Ovocovo.

Gastrolove Gemer
Ovocovo i Rejdovka. Tradične netradičné koncepty, ktoré sa snažia navrátiť (nielen) regiónu ale i celému Slovensku atraktivitu v poctivej práci a produktoch. | Foto: Dominika Noskovičová

Diskusia upozornila na spojenie tradičného a moderného prístupu k produktom, čo opäť potvrdilo význam feedbacku od zákazníkov v tomto procese.

Gastrolove Gemer
Na Gemer pricestovali ľudia z rôznych kútov Slovenska, aby sa spoločne mohli vzdelávať, posúvať vo svojej práci, a, samozrejme. inšpirovať.  | Foto: Dominika Noskovičová

Nabité poobedie i interaktivita

Po obednej prestávke, kedy si hostia vychutnali obed priamo zo Salaša Zbojská, prišiel čas kedy sa organizátori povenovali viac oblasti gastronómie.

Obed event salaš zbojská
O obed sa postaral už štandardne Salaš Zbojská. | Foto: Dominika Noskovičová

Riaditeľ Šimák Zámok Pezinok, Lukáš Špilák, vtipne opísal svoju cestu od študenta po riaditeľa. Dal aj príklady, ako pracuje s dnešnou mládežou a ako ich dokáže motivovať. Snažím sa študentov motivovať, ukázať im ako môže vyzerať práca v hoteli a inšpirovať ich. Krásne napríklad fungujú koncepty degustácii, kde deti obsluhujú rodičov. Dostanú priamu spätnú väzbu, ktorá je väčšinou extrémne pozitívna a rodičia sú hrdí,” opísal Lukáš Špilák.

Lukáš Špilák Gastrolove
Prácu so študentami a tipy ako ich motivovať priniesol riaditeľ Šimák Zámok Pezinok, Lukáš Špilák. Vydvihol potrebu degustačných večerí, kde deti obsluhujú vlastných rodičov. Je to niečo, čo je pre nich hnacím motorom,” opísal. | Foto: Dominika Noskovičová

Extra dávku motivácie k práci v gastronómii, konkrétne k práci čašníčky priniesla aj študentka UKF, Monika Pekarčíková. S hosťami sa podelila so svojimi skúsenosťami z michelinských reštaurácii – Story z Londýna i reštaurácie Geranium z Kodane, ktorá má tri hviezdy a je kritikmi považovaná za najlepšiu na svete. „Chcem aby toto povolanie bolo raz cool. Aby sme neboli len čašníci.“

Monika pekarčíková
Študentka Monika Pekarčíková má za sebou stáže v dvoch michelinských reštauráciách. Jedna, Geranium, je dokonca označovaná ako najlepšia na svete. Monika odprezentovala, aká nesmierne je dôležitá práca čašníka a aké to vie byť krásne povolanie. | Foto: Dominika Noskovičová

Akčnou zložkou programu bola jednoznačne prezentácia spoločnosti KEMA, expertov na profesionálne kuchyne. Tá spolu s renomovaným šéfkuchárom Michalom Konrádom odprezentovala rozmanitosť gastronomických zážitkov. Ich diskusia priblížila prácu profesionálneho šéfkuchára v projektoch od fine diningu, cez foodtruck a bistro až po závodné jedálne.

Gastrolove Gemer
| Foto: Dominika Noskovičová
Gastrolove Gemer
Na Gemer prišli aj profesionáli zo spoločnosti KEMA, aby ukázali ako vie profesionálna technika zjednoduhšiť pôsobenie šéfkuchára v kuchyni. Interaktívne varenie s Michalom Konrádom bolo živé a súčasťou bola aj degustácia, ktorú servíroval priamo samotný pán šéfkuchár. | Foto: Dominika Noskovičová

Prezentácia zahŕňala aj praktické ukážky, ktoré zaujali účastníkov a inšpirovali k experimentovaniu.

Pacojet Michal Konrád Gastrolove
Live varenie prinieslo aj úsmevné momenty. Michal skvelo odprezentoval multifunkčný prístroj Pacojet. | Foto: Dominika Noskovičová

Po degustácii výrobkov od Michala Konráda sa účastníci pozreli na prácu influencerky Klaudie Brnčíkovej, alias xoxaxik, ktorá prezentuje krásy prírody, najmä miestneho regiónu. Poradila aj tipy a triky, ako správne robiť content na instagrame.

Xoxaxik Gastrolove Gemer
Introvertka, ktorá miluje prírodu a zdiela z nej zážitky. Xoxaxik poradila, ako správne tvoriť stories či reelska, aby boli pútavé a atraktívne. | Foto: Dominika Noskovičová

Čerešničkou na torte v poslednom bloku (ne)konferencie bol Imrich Kovaľ z Merineo, ktorý priniesol čerstvé informácie o AI a technológiách. Dal aj tip na nové i účinné aplikácie, ktoré vieme využiť v rámci cestovného ruchu. Prizvukoval však, že si máme zrátať aj svoju vlastnú hodinovú mzdu a to, koľko času strávime za počítačom. Či sa nám nakoniec aplikácia „len“ za 20 eur mesačne oplatí.

Gastrolove Gemer
Imrich Kovaľ z Merineo na Gemer prinesie každý rok na Gemer atraktívnu tému. Je jasné, že na jeho prezentáciu o AI si počkali hostia až do večera. | Foto: Dominika Noskovičová

Mini (ne)konferencia Gastrolove Gemer ponúkla unikátny priestor pre profesionálov a nadšencov z oblasti gastronómie a cestovného ruchu v objatí panenských hôr nádherného Gemera. Vzájomná výmena myšlienok a podnetov viedla k hodnotným diskusiám a objaveniu nových možností spolupráce. Dôležitosť a nesmierny význam spätnej väzby v podnikateľskom prostredí bol hlavným posolstvom, ktoré si všetci účastníci odniesli domov.

Gastrolove Gemer
| Foto: Dominika Noskovičová

 

Ďakujeme a tešíme sa na vás na Gemeri znovu o rok!

 

Text: Kávičkári.sk

Foto: Dominika Noskovičová, Ondrej Bobek

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články