Tomáš Opletal z AC Hotel by Marriott Bratislava a jeho recepty na tapas
Kuchyni v AC Hotel by Marriott Bratislava velí šéfkuchár Tomáš Opletal. Práve on si pre nás pripravil španielske chuťovky tapas doplnené aj jednou slovenskou variáciou – lahodnou vajíčkovou nátierkou na opečenom chlebíku. V článku tiež nájdete recept na Ajo Blanco, španielsku cesnakovo-mandľovú krémovú polievku, ktorá vás odzbrojí svojou delikátnou chuťou. Ako si tieto chuťovky pripravíte?
Čo je Ajo Blanco?
Ajo Blanco je obľúbená španielska polievka, ktorá je známa aj ako “biele gazpacho”. Tak ako každý obľúbený recept i tento má rozličné podoby a existuje v rôznych variáciách- napríklad s chlebom, ale i bez neho. Šéfkuchár Tomáš Opletal obľubuje prípravu polievky, ktorá je zahustená zemiakmi, je teda vhodná i pre hostí na bezlepkovej diéte.
Čo potrebujeme na Ajo Blanco (4 porcie)
Suroviny:
- 30 ml olivového oleja
- 1 väčšia cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 50 g zemiakov
- 500 ml vývaru
- 30 g lupeňov mandlí
- 250 ml 33 % šľahačkovej smotany
- soľ
- čierne mleté korenie
Ako pripraviť Ajo Blanco
- Na panvici si rozpálime olivový olej, na ktorom orestujeme na jemno nakrájanú cibuľu a na plátky nakrájaný cesnak.
- Následne pridáme na približne 1,5 cm x 1,5 cm veľké kocky nakrájané zemiaky a vzápätí zalejeme vývarom tak, aby v ňom boli zemiaky ponorené.
- Na záver pridáme lupene mandlí a všetko spolu uvaríme do mäkka. Keď sú všetky ingrediencie mäkké, tyčovým mixérom rozmixujeme na hladkú zmes. Osolíme, okoreníme a môžeme servírovať.
- Pre lepšiu chuť môžeme Ajo Blanco dozdobiť plátkami mandlí, červeným hroznom, čerstvými bylinkami a pár kvapkami olivového oleja.
Tapas
Čo sú Tapas? Obľúbené španielske chuťovky, alebo tzv. “finger food”, ktoré vraj boli pôvodne vymyslené v prístavných mestách Španielska. Pre námorníkov, aby sa rýchlo neopili a dali si k vínu aj niečo drobné do žalúdka. Dnes sú typické pre štýlové tapas bary. Existujú v rôznych podobách a sú obľúbené po celom svete. Ich základom je pečivo obohatené rôznymi pomazánkami, šunkou, či rybami.
Čo potrebujeme na tapas s vajíčkovou nátierkou a reďkovkou podľa Tomáša Opletala
Suroviny:
- 4 krajce tmavého chleba (cca 1 cm hrubé)
- 3 vajcia uvarené na tvrdo
- 1 ČL plnotučnej horčice
- 100 g kyslej smotany
- 4 reďkovky
- soľ
- čierne mleté korenie
Ako pripraviť tapas s vajíčkovou nátierkou a reďkovkou
- Vajíčka varíme 9 minút, následne schladíme, olúpeme a nastrúhame na hrubo.
- K nastrúhaným vajíčkam pridáme horčicu, kyslú smotanu, dochutíme soľou, korením a nátierku natrieme na opečený chlieb.
- Na záver dozdobíme na plátky nakrájanou reďkovkou a čerstvými bylinkami.
Čo potrebujeme na tapas s bazalkovým pestom a ricottou
Suroviny:
- svetlú bagetu nakrájanú na 1,5 cm hrubé plátky
- 3 PL bazalkového pesta
- 3 PL ricotty
- 6 plátkov šunky Serrano
- 12 ks zelených olív
- 12 ks kapary
- olivový olej na opečenie bagety
- čerstvá pažítka na dozdobenie
Ako pripraviť tapas s bazalkovým pestom a ricottou
- Plátky bagety si opečieme z oboch strán na pár kvapkách olivového oleja.
- Opečenú bagetu natrieme bazalkovým pestom, troškou ricotty, osolíme, okoreníme, do dekoratívneho tvaru zložíme šunku Serrano a na vrch dáme ešte olivy, kapary a nasekanú pažítku.
Čo potrebujeme na tapas s Manchego syrom a salámou Chorizo
Na nakladanú papriku:
- 1 veľká červená paprika
- 30 ml olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 0,5 ČL čerstvého nasekaného kôpru
- soľ
- čierne mleté korenie
Na tapas:
- tmavé pečivo
- nakladanú červenú papriku
- 80 g ovčieho syru Manchego
- 16 plátkov salámy Chorizo
- červená cibuľa
- bylinky
- olivový olej na opečenie pečiva
Ako pripraviť tapas s Manchego syrom a salámou Chorizo podľa Tomáša Opletala
- Začneme prípravou nakladanej papriky: červenú papriku umyjeme, osušíme a opečieme na panvici s rozpáleným olivovým olejom tak, aby bola celá ponorená v oleji. Smažíme ju dovtedy, kým nemá hnedú kožu, následne ju položíme do misky, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
- Papriku potom rozrežeme napoly, zbavíme ju jadierok a oškrabeme kožu. Nakrájame ju na pásiky hrubé cca 3 mm. Zalejeme 30 ml olivového oleja, pridáme na plátky nakrájaný cesnak, nasekaný kôpor, soľ, korenie, zmiešame a necháme aspoň cez noc naloženú odpočívať.
- Tmavé pečivo rozrežeme napoly, opečieme na olivovom oleji, položíme naň pásiky nakladanej papriky, ovčí syr Manchego, 2 zrolované plátky Choriza, prepichneme špáratkom a dozdobíme kúskami červenej papriky a čerstvými bylinkami. Dobrú chuť.
AC Hotel by Marriott Bratislava nájdete aj na instagrame.
Text: Tomáš Turek
Foto: Tomáš Turek a Ondrej Bobek