Ramen – trochu iná tradičná polievka
![Ramen – trochu iná tradičná polievka](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2020/11/wgamama-850x560.jpg)
Keď sa povie ázijská kuchyňa, väčšinou si na tanieri predstavíme niečo na míle vzdialené našim tradičným slovenským chutiam. Čo ak vás ale Japonsko prekvapí?
Pobočku obľúbenej ázijskej reštaurácie wagamama otvorili v Bratislave asi pred rokom. Na jedálnom lístku sme čakali sushi, wasabi, korenisté a exotické jedlá. My sme však v hlbokom čiernom tanieri pred sebou objavili ramen. Tradičnú japonskú polievku plnú cestovín, mäsa, zeleniny a samých zdravých a čerstvých vecí. Žiadne zvláštne, len zaujímavé chute a kopec ingrediencií, ktoré poznáme aj z domu. Akurát v nej namiesto uvareného petržlenu plávali čerstvé lístky špenátu, bambusové výhonky a chili.
„Podstatou ramenu je, aby každý jeho druh chutil inak,“ opisuje nám japonskú polievku šéfkuchár wagamamy Peter Velíšek, ktorý sa každý detail východoázijskej kuchyne učil počas 6 rokov v Londýne. Svetový štandard wagamama teraz priniesol na Slovensko. „Ramen nemá chutiť ako vývar. Má chutiť podľa všetkých ingrediencií, ktoré sú v ňom,“ dodáva. Podľa Petra Velíšeka si ramen môžu ľudia pokojne pripraviť aj doma, namiesto varenia zeleniny by však všetky ingrediencie mali k polievke pridať čerstvé až na konci.
Ak sa v bratislavskej reštaurácii nenecháte zlákať výhľadom na dunajské nábrežie a sadnete si dovnútra wagamamy, pri pozorovaní otvorenej prednej kuchyne sa vám slinky začnú zbiehať už pri príprave vášho jedla. Všetko tu ide nesmierne rýchlo a väčšina jedál prichádza na stôl do 15 minút. Kuchári v bielom tu usilovne pripravujú čerstvé mäso, krájajú zeleninu, pripravujú omáčky a vlastne všetko, čo si neskôr môžete nájsť na svojom tanieri.
Polievka ramen, ktorá môže mať podľa rôznych zdrojov aj čínsky pôvod, sa v Japonsku tradične jedával v reštauráciách, pričom každý región vymyslel svoju vlastnú verziu obľúbeného jedla. V Jokohame dnes dokonca nájdete aj celé múzeum venované ramenom. Vo wagamama k ramenu dostanete zaujímavú zatočenú bambusovú lyžicu a vidličku, na ktorú si môžete pohodlne namotať ramen rezance. Medzi najobľúbenejšie rameny tu patrí hovädzí ramen s chili, ale aj vegetariánska verzia Yasai ramen so zeleninovým vývarom, chicken ramen, wagamama ramen či kačací ramen, ktorému slanosť dodáva rybacia omáčka. „Rameny si naozaj vychutnáte,“ hovorí Peter Velíšek a my sa ani nečudujeme, pri bežnej objednávke pred seba totiž dostanete neuveriteľných 750 gramov jedla, čo je už dosť aj pre poriadnych jedákov. Žiadne malé umelecky elegantné porcie z luxusných reštaurácií…
Ak sa do wagamamy vyberiete s deťmi, urobíte dobre. Na najmenších návštevníkov sú tu skvelo pripravení, deti dokonca dostali vlastné špeciálne menu. Je to jednoduchšia verzia toho „dospeláckeho“ – ramen im napríklad kuchári pripravia s kuracím mäskom (nakrájaným na menšie kúsky, aby sa im ľahko jedlo), kukuricou a zeleninou. Každé jedlo môžu jesť okrem klasického príbora aj detskými drevenými paličkami a čas môžu zabiť napríklad vymaľovávaním si celého menu. V klasickej ponuke ramenov nájdete veľa zaujímavých ingrediencií, ktoré vás možno na prvý pohľad zaskočia – zelené riasy, vajíčko marinované v čaji a sóji, miso pasta či tzv. „turbo omáčka“ – podľa šéfkuchára najštipľavejšia vec, ktorú vo wagamame majú.
Ak vám bude vo wagamame chutiť, nebojte sa kuchárov pochváliť alebo im odovzdať priamu spätnú väzbu, keď sa vám čokoľvek nebude páčiť. Z Londýna je vraj zvyknutý na priamu reakciu od hostí pri stole, no v Bratislave na to nedostáva dosť príležitostí. Napriek tomu sa však snažia vo wagamame udržať tú najvyššiu kvalitu, za ktorú bol oceňovaný aj v Británii. „Mojou úlohou je zabezpečiť aby ste na stôl dostali to isté jedlo, ako by ste dostali v Londýne či kdekoľvek inde na svete,“ hovorí. Keď najbližšie budete cestovať a uvidíte wagamamu, vedzte, že na dobrú polievku môžete ísť naozaj kdekoľvek. Aj v centre Bratislavy.
Text: Miroslava Germanová
Foto: Ondrej Bobek