Pripomeňte si 100. výročie prohibície: Takto si pripravíte Sparkling Freedom doma
Dnes nám príde samozrejmé vychutnať si – i alkoholický – miešaný nápoj na terase, v bare, v podniku. Nie vždy to tak bolo. V roku 1920 totiž v USA začala prohibícia, alkohol sa vôbec nesmel konzumovať. Samozrejme, že sa konzumoval: potajomky, nekonečných 13 rokov. Pri stom výročí začiatku tejto udalosti sme si pre vás pripravili výnimočný drink, ktorý si môžete pokojne namiešať i doma. Zoznámte sa, koktail Sparkling Freedom, Iskrivá sloboda. Čudujete sa, prečo je v ňom kytica kvetov? Príbeh na záver receptu vám to prezradí.
Čo potrebujeme na Sparkling Freedom
- 30 cl Cold Brew zo zeleného čaju s marockou mätou
- 5 cl biely rum
- 3 cl bergamotový sirup
- 1 cl Mojito Mint sirup
- 1 cl limetová šťava
- sifónovú fľašu na prípravu drinku
- lúčne kvety na ozdobenie
- vínovú karafu na servírovanie
Ako pripraviť Sparkling Freedom
1. Začneme prípravou Cold Brew zo zeleného sypaného čaju s marockou mätou: čaj lúhujeme v studenej vode 14 hodín. Optimálny pomer je 6 g čaju na 30 cl vody.
2. Do čajového Cold Brew postupne pridávame ingrediencie: biely rum, limetkovú šťavu, bergamotový a Mojito Mint sirup. Všetky suroviny premiešame v šejkri a prelejeme do sifónovej fľaše.
3. Sifónovú fľašu naplníme bombičkou s oxidom uhličitým, koktail nastriekame do vopred zachladnej vínovej karafy s ľadom, ozdobíme kytičkou z lúčnych kvetov a môžeme podávať. Na zdravie.
Miroslav Torda: Mám veľmi rád, keď miešané nápoje ponúkajú tradičné chute novou cestou. Cold Brew je jedným z hitov tohto leta, no už ste ho vyskúšali urobené zo zeleného čaju s marockou mätou? Ešte radšej však mám, keď drink prináša so sebou príbeh, ktorý môžete svojmu hosťovi prezentovať. Potom aj celý zážitok z ochutnávania je iný, nezabudnuteľný. A presne takýto je Sparkling Freedom. Koktail, ktorým si pripomíname 100. výročie prohibície v USA. Preto tá kytička – príde kontrola do baru, okamžite ju strčíte do karafy a zrazu máte pred sebou vázu s kvetmi. Prohibícia nebola porušená a vy si môžete ďalej užívať večer.
Recept vymyslel a pripravil Miroslav Torda z Gastrovia Group.
Viac nájdete na GASTROVIA store.
Text: Tomás Turek
Foto: Tomáš Turek