Pražiareň Zlaté Zrnko predstavuje nový rad Specialty káv

 Pražiareň Zlaté Zrnko predstavuje nový rad Specialty káv

Dynamika dnešného sveta, kde sa trendy rýchlo menia, neobchádza ani slovenského kávičkára. Prístupy v príprave, ale aj v pití kávy, sa neustále vyvíjajú a tie najlepšie pražiarne na ne dokážu promptne reagovať. Skúseným kávičkárom iste pražiareň Zlaté Zrnko predstavovať nemusíme. Avšak ich nový Specialty rad káv určite áno.

Čo je specialty, resp. čo je výberová káva?

Pokiaľ viete, pokojne tento odsek preskočte, ale pre poriadok si ešte raz pripomeňme, čo to vlastne specialty, alebo výberová káva, v kávovom svete znamená. Specialty káva je taká, ktorá sa neskladá zo zmesí rôznych káv, ale je jednoodrodová. Jej pôvod je jasne vystopovateľný a vieme sa dostať priamo k farme, odkiaľ pochádza. Je ručne zbieraná a následne triedená, čo zvyšuje aj náklady na jej produkciu. Avšak popri kladení nárokov od rastu samotných kávovníkov sa tento prístup odráža aj na samotnej kvalite kávy. Na škále hodnotení od SCA –  Speciality Coffee Association získava výberová káva, aj vďaka prístupu, hodnotenie viac než 80 bodov.

Ručne zbieraná i triedená. Na kvalite specialty, teda výberovej kávy, sa odráža viac faktorov.

Transparentnosť v dodávateľskom reťazci je kľúčová

Trendy v pití kávy sa neustále vyvíjajú. V posledných rokoch sa objavilo niekoľko zaujímavých smerov a inovácií. Zákazníci napríklad čoraz viac preferujú kávy s jedinečným chuťovým profilom, často získavané z malých fariem alebo konkrétnych regiónov. Zaujímajú sa o pôvod svojej kávy a spôsob, akým bola vypestovaná a spracovaná. Transparentnosť v dodávateľskom reťazci je preto kľúčová. Mnoho pražiarní zdôrazňuje etické a ekologické praktiky. Ľudia sa tiež pomaličky vracajú k alternatívnym spôsobom prípravy kávy ako filtrovanie alebo pitie za studena lúhovanej kávy, predovšetkým teraz v lete.

zlate-zrnko-prazenie
Zákazníci čoraz viac preferujú kávy s jedinečným chuťovým profilom. Pražiareň Zlaté Zrnko vždy zavádzala do ponuky svoje kávy podľa požiadaviek ľudí. V snahe ulahodiť jeho chutiam a preferenciám vznikol v pražiarni nový unikátny rad kávy Specialty.

Zlaté Zrnko reaguje na aktuálne trendy

Svetové trendy ukazujú, že káva nie je len bežný nápoj, ale aj kultúrny fenomén, ktorý sa neustále mení a prispôsobuje novým preferenciám či technológiám. Pražiareň Zlaté Zrnko vždy zavádzala do ponuky svoje kávy podľa požiadaviek ľudí. „Doteraz sme vždy počúvali, ako ľudia nechcú príliš horkú (prepraženú) alebo príliš kyslú (podpraženú) kávu. To sa ale v poslednom roku zmenilo a ľudia častokrát vyhľadávajú aj u nás ovocnejšie kávy,“ vysvetľuje baristka Monika Matúšová z pražiarne Zlaté Zrnko. Svetové trendy teda neobišli ani slovenského kávičkára. V snahe ulahodiť jeho chutiam a preferenciám vznikol v pražiarni nový unikátny rad kávy Specialty.

Nový rad Zlaté Zrnko Specialty

„Všetky naše kávy s pôvodom pražíme primárne na espresso. V hodnotení kvality patria vždy medzi tie najkvalitnejšie (1. grade). No aj 1. grade je vlastne škála. Preto sme sa rozhodli, že naše nové ovocnejšie a svetlo pražené kávy vyberieme podľa hodnotenia Specialty grade. Ide teda o kávy, ktoré sú hodnotené Svetovou Asociáciou výberovej kávy ako tie najlepšie,“ vysvetľuje Monika Matúšová.

výberová káva Zlaté zrnko
Nový rad kávy Specialty s ovocnejším profilom ponúka zákazníkom možnosť ochutnať aj svetlejšie upraženú kávu s ovocnejším profilom, vhodnú na filtrovanie, lúhovanie za studena, ale aj na prípravu moderného espressa, pripraveného z dvojitej porcie kávy s objemom 40 ml.

Silthera – dar prírody vo fľaši: Spoznajte unikátnu minerálnu vodu s dokonalým zložením

Čítať viac >

Nový rad kávy Specialty ponúka zákazníkom možnosť ochutnať aj svetlejšie upraženú kávu s ovocnejším profilom, vhodnú na filtrovanie, lúhovanie za studena, ale aj na prípravu moderného espressa, pripraveného z dvojitej porcie kávy s objemom 40 ml.

Tri novinky v ponuke Zlatého Zrnka v rade Specialty

● Etiópia z oblasti Oromia, okres Nensebo s cupping hodnotením 87.25 bodov – je pražená svetlo, ale zároveň tak, aby v nej vynikli aj sladké, nielen acidné chute. V káve cítiť chuť pomaranča.
● Kolumbiu z oblasti Huila s hodnotením 87 bodov – ide o špeciálnu odrodu s názvom geisha/gesha, ktorá má podľa odborníkov najvýnimočnejší chuťový potenciál spomedzi všetkých odrôd kávovníka.
● Citrus – zmes dvoch specialty káv, Etiópie a Kene. Má plnšie telo a šťavnatejšiu chuť.

kávy Zlaté Zrnko
Odrodu Geisha radia odborníci medzi favoritov aj preto, lebo má krásne plné telo a výnimočnú chuť. Geisha napražená v Zlatom Zrnku pochádza z Finca Santa Barbara v oblasti Huila v Kolumbii. Citrus je specialty blend – zmes šťavnatých káv z Etiópie a Kene. Jej chuťový profil je určený skôr pokročilým kávičkárom.

Robusta z Jávy – prekvapivý bestseller aj na našom Kávičkarifeste

Zlaté Zrnko prichádza ešte s jednou novinkou. Tou je káva z Jávy. Síce ide o 100 % robustu, ktorá je medzi robustami považovaná za Specialty, označenie však nemôže mať rovnaké. A tak je pomenovaná prívlastkom Fine. Patrí medzi najkvalitnejšie kávy a chutí naozaj výnimočne. Má hladkú a zamatovú chuť, naozaj plné telo a vysokú intenzitu chuti. „Nejedná sa o žiadnu zmes, ale o robustu single origin vysokej kvality. Na Kávičkarifeste, kde sme tento náš nový rad predstavili úplne prvýkrát, bola táto robusta úplným bestsellerom,“ teší sa Monika Matúšová zo Zlatého Zrnka. Vyzerá to tak, že okrem trendu ovocnejšej kávy Zlaté Zrnko objavilo aj dieru na trhu v podobe horkej, silnej, ale lahodnej kávy.

robusta z Jávy Zlaté Zrnko
Zlaté Zrnko prichádza ešte s jednou novinkou. Tou je káva z Jávy. Nejedná sa o žiadnu zmes, ale o robustu single origin vysokej kvality. „Na kávičkarifeste, kde sme tento náš nový rad predstavili úplne prvýkrát, bola táto robusta úplným bestsellerom,“ teší sa Monika Matúšová zo Zlatého Zrnka.

Celý rad výnimočných káv vychádza z inšpirácie z ciest baristky a marketingovej manažérky Moniky v Dánsku, kde sídlia momentálne tie najlepšie pražiarne na svete, a z Vietnamu, kde Zlaté Zrnko pripravilo a spracovalo reportáže o kvalitnej robuste. O tom však nabudúce.

 

Pražiareň Zlaté Zrnko nájdete aj na Facebooku a Instagrame.

Text: Simona Budinská

Fotografie: Ondrej Bobek

 

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články