Poznáme výsledky svetového finále Bocuse d’Or 2025 – ako dopadol slovenský tím?
![Poznáme výsledky svetového finále Bocuse d’Or 2025 – ako dopadol slovenský tím?](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2025/01/Kavickari-foto-na-sirku-13-850x560.jpg)
Posledné dva dni žil gastronomický svet najprestížnejšou kulinárskou súťažou na svete – Bocuse d’Or. Tá sa stala centrom pozornosti šéfkuchárov, gastronómov a milovníkov jedla. Tento ročník bol však výnimočný a prelomový. Historicky prvýkrát sa totiž do svetového finále prebojovalo aj Slovensko. Ako sa umiestnil tím v zložení Marek Minarič (kandidát), Márk Janák (asistent) a Peter Vajgel (tréner) a s akými jedlami sa postavili pred porotu, aby ukázali to najlepšie, čo slovenská gastroscéna ponúka?
![](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2025/01/kavickari_bocuse38.jpg)
Emócie, vášeň a neskutočná energia
24 krajín z celého sveta súťažilo o prestížny titul. Atmosféra na podujatí bola neuveriteľná a silnú základňu fanúšikov tam malo aj Slovensko. Mareka Minariča a jeho tím prišli povzbudiť aj mnohí profesionáli a šéfkuchári z brandže.
Medzi finalistami súťaže boli: Spojené kráľovstvo, Spojené štáty americké, Maroko, Nový Zéland, Čína, Taliansko, Švédsko, Vietnam, Maďarsko, Kolumbia, Singapur, Litva, Japonsko, Fínsko, Dánsko, Maurícius, Island, Kanada, Francúzsko, Mexiko, Nórsko, Čile, Austrália a Slovensko.
![](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2025/01/kavickari_bocuse113.jpg)
Historický úspech Slovenska
Náš tím má za sebou mesiace tvrdej driny a náročnej prípravy. Aj vďaka tomu sa Marek Minarič so svojim tímom umiestnil na skvelom 15. mieste. Ako prebiehali prípravy?
Po európskom kole prišli mesiace príprav, a to nielen tých mentálnych, ale aj aktívnych. „Bolo potrebné zbierať inšpiráciu a nápady, preto som sa rozhodol ísť na niekoľko mesiacov do Zürichu. A ako vyzerali moje posledné týždne? Stereotypne a v znamení každodennej driny,“ vysvetľuje Marek Minarič. „Ten kontakt medzi nami musel byť každodenný, keďže jedlá sa dennodenne vyvíjali a ladili sa chute či detaily, aby sa našiel ten najideálnejší chuťový vzorec. Takže áno, tá aktivita bola intenzívna a na dennej báze, predovšetkým tesne pred súťažou,“ dopĺňa Mareka Peter Duranský, šéf Bocuse d’Or Slovensko.
![](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2025/01/kavickari_bocuse31.jpg)
Pod taktovkou mentora a švédskeho kuchára, kapitána švédskeho národného tímu na súťaži Bocuse d’Or v rokoch 2017 až 2020, Jimmiho Erikssona, poctivo makali na tom, aby dotiahli do dokonalosti každý aspekt a detail. Ako zhodnotil Jimmy spoluprácu so slovenským tímom? „Máme spolu za sebou dlhú cestu, počas ktorej som im pomáhal vo viacerých smeroch – od kreatívy cez konzultáciu k jedlám, ingredienciám či tvarom až po samotnú prípravu. Počas časového tréningu som im zase pomáhal s tým, ako zlepšiť workflow, načasovanie a všetko potrebné a dôležité. Napríklad aj to, ako si vybaviť a prichystať kuchyňu. Ale aj to, ako zmeniť timing tak, aby boli viac efektívni. Snažím sa im pomôcť a nasmerovať ich správnym smerom.“
![](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2025/01/kavickari_bocuse130.jpg)
Regionálne suroviny a ryba
Každý šéfkuchár mal 5 hodín a 35 minút na to, aby vykúzlil 2 súťažné jedlá. Jedno jedlo na tanieri a jedno na mise. Organizátori vzdali hold zakladateľovi súťaže a ikone svetovej gastronómie, Paulovi Bocusovi, práve prostredníctvom surovín. Ktorá ingrediencia bola pre slovenský tím najtvrdším orieškom? „Asi sladká príloha k divine. Výhodou bolo to, že s divinou sme už pracovali, ale pri sladkej prílohe sme hľadali vhodnú zložku, či to bude hruška, dula, jalbko – aby to malo aj kyslosť, aj sladkosť a aby to prinášalo na konci ten žiadúci efekt,“ vysvetľuje Peter Duranský.
![Bocuse dOr Minarič](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2025/01/Kavickari-foto-na-sirku-12.jpg)
Bocuse d’Or – jedlá v prevedení slovenského tímu
Náš slovenský tím sa na svoje značky postavil 26. januára. Aké jedlá si pripravili? Poďme sa na to spoločne pozrieť:
Téma ryba – prvé jedlo vydávané na tanieri:
- Sciéna kráľovská s homárovou fášou a čili
- Príloha č 1. – zeler konfitovaný v bylinkovom masle podávaný s lokálnymi bylinkami a koreninami
- Príloha č.2 – polguľa zo stonkového zeleru plnená slanorožcom a koriandrom a aromatizovaná bobkovým listom
- Omáčka – šafránovo-homárový sabayon
![](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2025/01/WhatsApp-Image-2025-01-25-at-20.16.35.jpg)
Téma mäso – druhé jedlo vydávané na mise a prekladané na tanier:
- Srnčí chrbát s kosťou plnený marinovanou bielou husacou pečeňou Foie Gras a srnčou sviečkovicou
- Pošírovaný srnčí chrbát bez kosti obalený v cukete
- Koláč zo srnčieho stehna so slivkami, smrčkovcom a bielou kačacou pečeňou Foie Gras
- Príloha č 1. – slovenská hruška a čierna ríbezľa s pekanovými orechmi a čiernym korením
- Príloha č.2 – srnčie consommé s krémovou raviolou a zeleninovým ragú
- Omáčka – omáčka Viktória
![](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2025/01/fwe.jpg)
Ako prebiehalo hodnotenie?
Hodnotenie vychádzalo z kuchárskej a degustačnej poroty, pričom degustačnú porotu tvorilo 24 členov z každej zo súťažiacich krajín. Táto porota bola rozdelená do 2 skupín zložených z 12 členov. A tak hodnotilo 12 členov tému tanier a druhá polovica tému misa. Za Slovensku do poroty nastúpil prezident Bocuse d’Or Slovakia, Peter Duranský, ktorého zrejme predstavovať nemusíme. Okrem toho, že zbieral skúsenosti v najlepších reštauráciách na Slovensku, v Rakúsku, Nórsku či Českej republike, podarilo sa mu ako prvému slovenskému šéfkuchárovi získať michelinskú hviezdu.
Bocuse d’Or – veľký krok pre slovenskú gastronómiu
Účasť na svetovom finále Bocuse d’Or nebol iba o súťaži samotnej. Tento míľnik nám otvára dvere do gastronomického sveta a pre slovenskú gastronómiu prináša množstvo nových príležitostí. A tak vám, páni, ďakujeme za všetko, čo ste pre túto súťaž obetovali. Je to veľký krok pre celú slovenskú gastronómiu a právom si zaslúžite ocenenie a vďaku.
![Bocuse dOr](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2025/01/Kavickari-foto-na-sirku-10.jpg)
Výsledky Bocuse d’Or 2025:
- Social commitment award (cena za spoločenskú angažovanosť): Nový Zéland a Čile
- Best commis prize (cena za najlepšieho commi): Francúzsko
- Special prize theme on a plate (špeciálna cena za tému na tanieri): Nórsko
- Special prize theme on a platter (špeciálna cena za tému na mise): Maďarsko
- Tretie miesto: Švédsko
- Druhé miesto: Dánsko
- Prvé miesto: Francúzsko
Text: Dominika Noskovičová
Foto: Dominika Noskovičová a archív Bocuse d’Or Slovakia/Lyon