PaB Donau v Eurovei: Moderná kuchyňa s tradičnými chuťami a kultúrnym dedičstvom

| Foto: Ondrej Bobek
Reštaurácia PaB Donau, nachádzajúca sa v srdci Eurovei, je čerstvým prírastkom do prémiovej slovenskej gastronomickej scény. Vychádzajúc zo známeho a úspešného konceptu v Tatranskej Lomnici vytvára novú tvár svojej medzistanice vo Sv. Jure. PaB Donau patrí pod prestížnu sieť projektov spoločnosti ZAR, ktorá okrem iného prevádzkuje aj Hotel Lomnica, považovaný za jeden z najlepších hotelov na Slovensku.

Koncept PaB Donau je inšpirovaný nielen krásou a životodarnou silou Dunaja, ale aj tradičnými pokrmami rakúsko-uhorskej kuchyne. V ponuke nájdete moderné jedlá, ktoré vychádzajú z klasiky. Medzi ne patrí napríklad ikonický viedenský rezeň, poctivý vývar, kôprovka či obľúbené langoše.
Rakúsko-uhorská kuchyňa a jej vplyv na Bratislavu
Rakúsko-uhorská kuchyňa má hlboké korene v kultúrnej histórii Bratislavy. Mesto nachádzajúce sa na križovatke významných obchodných ciest bolo ovplyvnené množstvom kultúr a tradícií. Tým stvorilo osobitnú gastronomickú stopu, pretrvávajúcu najmä v kuchyniach prešporských, neskôr bratislavských starých mám. V jednej takej som vyrástla aj ja, a práve preto budem mať k klasikám tohto typu vždy o niečo vrúcnejší vzťah než k moderným ázijským pokrmom. Bratislavské menu bolo rôznorodé a dedilo sa z generácie na generáciu. Rozvoniavalo od domu k domu. Moja nedeľná jazda výťahom k babke sa vždy zmenila na raj plný absolútnej arómy prenikajúcej spod dverí obyvateľov jej bytovky.


Pokrmy ako viedenský rezeň, knedlíky či voňavé vývary sa stali súčasťou miestneho jedálneho lístka a sú znakom spojenia medzi dávnym a súčasným. Milujem, keď na poctivú klasiku narazím aj dnes. A to v absolútne modernom downtown, ktorý ešte pred pár rokmi neexistoval a dnes sa stáva pulzujúcim centrom mesta.

PaB Donau a Bratislava
Nemám rada, keď sa na hlavné mesto pozerá cez prsty. Myslím, že je už na čase, aby sme si začali vážiť rozmanitosť a citlivo vnímali históriu Bratislavy, ktorej sa do dnešných dní nedostalo tak kvalitného PR ako okolitým hlavným mestám. Je jasné, že potenciál tých ostatných zrejme nikdy nenaplní, avšak využime to, čo máme a poďme si to vychutnať!



Myslím, že rovnako sa na koncept PaB Donau pozerali aj jeho autori. Moderná mestská reštaurácia, ktorá dizajnom odkazuje na vlny majestátnej rieky. Nad hlavami vám letí množstvo čajok. Presne ako pri Dunaji, kde sa momentálne nachádzame. Ibaže tieto sú z kovu a plnia funkciu lámp.


Rovnako príjemné premostenie sa nachádza aj v srdci reštaurácie, ktorá nezatajuje svoju kuchyňu. Práve naopak, dovoľuje svojmu návštevníkovi do nej nahliadnuť.
Menu je presne také, že si vyberie každý. Dopraje klasikovi, ale aj dame, ktorá si drží líniu a chce niečo ľahké. Som rada, že sa myslelo aj na deti, ktoré dostali na výber z poctivého menu. Ochutnali sme rezeň, kôprovku, langoš, ale aj detské menu. Pýtate sa na intolerancie? Vyjdú vám radi v ústrety, veď je to už nutnosť doby. Kuchyňu má na starosti Anton Meszároš, známy aj z podcastu „Peklo v papuli“. Jeho favoritmi z menu sú langoš či voňavá kôprovka. My by sme iste nevynechali aj vynikajúci Tafelspitz, ktorý preslávil najmä pôvodný koncept PaB Donau, PaB Kaštieľ Pálffy, na čele so šéfkuchárom Patrikom Andrejčákom.

Silná ponuka nápojov
PaB Donau je modernou mestskou reštauráciou. Odráža moderné trendy v gastronómii, pričom si zachováva korene v histórii týchto chutí. Má potenciál stať sa jednou z najvýznamnejších reštaurácií v tejto dynamicky sa rozvíjajúcej časti moderného Starého Mesta. Netreba opomenúť ani kvalitné pivo z vlastného pivovaru Pálffy Brauerei vo Svätom Jure, víno z vlastných viníc ViaJur, či výbornú kávu z pražiarne Mlsnacava. Nuž a leto a Eurovea je jednoznačne aj o drinkoch. Práve na tie sa v PaB Donau pripravili znamenite. Tak trošku odvrávajú svojmu názvu moderného pubu, ale dodávajú podniku lesk hlavného mesta. A o to by malo na takomto mieste aj ísť.


So spojením kulinárskej tradície a moderných prístupov ponúka PaB Donau zážitok pre tých, ktorí hľadajú jedlo s charakterom a autenticitu. A najmä to druhé v menu rozhodne nechýba.

Text: Simona Budinská
Foto: Ondrej Bobek