Názvoslovie kávových nápojov – Nápoje z espressa s pridaním mlieka

 Názvoslovie kávových nápojov – Nápoje z espressa s pridaním mlieka

 

Cappuccino, čiže nápoj z espressa a napeneného mlieka, odštartovalo obrovský záujem o mliečne kávové nápoje. Trend penenia mlieka sa rozniesol do celého sveta, a tak po ceste z Talianska vznikali rôzne obľúbené espresso nápoje s mliekom. Ale ani Taliani neostali iba pri cappuccine.

 

Espresso macchiato

V Taliansku sa zvykne pridať do espressa lyžička peny. Espresso s mliečnou penou na vrchu sa volá Espresso macchiato. V preklade to znamená zafarbené espresso. Slovíčko “macchiato” však v prípade tohto kávového nápoja používame vo všeobecnosti ako označenie pre mliečnu penu.

Café Latte macchiato

Cafe Latte (káva s mliekom) bolo tiež obohatené o extra dávku mliečnej peny a tak vzniklo Café Latte macchiato.  Tento druh kávy s mliekom a mliečnou penou milujeme pripravovať práve na Slovensku v hrubostennom sklenenom pohári, do ktorého prekvapivo najprv nalejeme spenené mlieko a potom pomaličky vlejeme espresso. To sa vďaka odlišnej hustote udrží medzi mliekom a mliečnou penou, a tak vzniká esteticky zaujímavý kávový nápoj.

vaclav-faltus-zlate-zrnko-praziaren

Václav Faltus- z ITčkára poctivým pražiarom

Čítať viac >

 

“Lattéčko” bolo veľmi trendy pred cca 20 rokmi. Dodnes má však skalnú základňu fanúšikov.

Café Cortado

V Španielsku sa tak isto pije káva s napeneným mliekom, ale v menších šálkach. Do espressa sa okrem mliečnej peny pridá aj mlieko. Nápoj sa volá Café Cortado, čo je vlastne odvodenina od slova “corto” – krátky. Café Cortado vyzerá ako malé Cappuccino. Espresso macchiato a Café cortado sú si veľmi podobné, preto je v poriadku, ak si zákazník v kaviarni vypýta jedno alebo druhé a povie, či chce do espressa iba mliečnu penu, alebo aj kúsok mlieka. Najmä na Slovensku majú ľudia radšej, keď je v káve aj kúsok mlieka okrem mliečnej peny, no názov Café Cortado u nás nie je až tak známy.

Espresso Macchiato a Café Cortado sú si veľmi podobné.

Flat white

Najnovším nápojom v kombinácii espressa s napeneným mliekom je zatiaľ takzvaný Flat white. Flat white ale vlastne nie je ani tak kombináciou espressa a napeneného mlieka, ako skôr dvojitého Espressa a napeneného mlieka. Dvojité Espresso alias Doppio sa pripravuje z dvojitej porcie Espressa. Dvojitú dávku vieme pripraviť naraz z páky pre dve porcie Espressa, z ktorej káva steká dvoma smermi, do jednej väčšej šálky. No a Doppio s pridaním napeneného mlieka nám vytvára nápoj Flat white, ktorý s týmto názvom prišiel z ďalekej Austrálie.

 

Flat white sa pripravuje z Espresso doppio.
Výsledkom je chuťovo výraznejší nápoj, než je Cappuccino.

 

Článok vznikol v spolupráci s pražiarňou Zlaté Zrnko

 

Text: Monika Matúšová

Foto: Ondrej Bobek

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Monika Matúšová

http://www.zlatezrnko.sk

Profesionálna baristka z pražiarne Zlaté Zrnko, ktorá v spolupráci so svetovými odborníkmi z Talianska vzdeláva verejnosť v oblasti kávy. Vyštudovala manažment hotelierstva, gastronómie a cestovného ruchu v Brne a odvtedy sa venuje gastronómii a cestovaniu naplno. Jej cieľom je pomôcť vybudovať na Slovensku silnú kávovú kultúru, ktorá bude známa po celom svete, pretože naša krajina má podľa nej veľký potenciál. Absolvovala kurz Coffe Quality Processing prostredníctvom Coffee Quality Instiute (organizácia, ktorá sa snaží medzinárodne zlepšovať kvalitu kávy a život ľudí, ktorí ju vyrábajú). Je spoluzakladateľkou webu Univerzita kávy, kde informuje čitateľov o novinkách a zaujímavostiach z kávového sveta. „ O káve sa človek dozvie každý deň niečo nové, je dôležité ostať v obraze, neprestávať sa vzdelávať a šíriť poznatky ďalej. To, čo platilo pred rokom dnes už nemusí.“

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články