Mladí Slováci zažiarili vo svete a získali „gastro Oscara“, teraz ich čaká znova neľahká doba
Jeden je lepší v chutiach, kombináciách a administratíve, druhý v technológii a projektovaní, dopĺňajú sa ako jing a jang. Firmu vybudovali svojpomocne, bez úverov či investorov – lokálpatrioti Miroslav Telehanič a Juraj Kovaľ a ich mMMm – Vlčie sirupy z Vlčích hôr. Prvé slovenské sirupy ocenené gastro Oscarom!
Osobný rozvoz, priateľský prístup a prvotriedny servis – to je základom ich podnikania už 8 rokov. Aj napriek momentálnej, nepriaznivej situácii, majú hlavu plnú plánov. Pripravujú sa na rozšírenie výroby a namiešali aj množstvo nových chutí kvalitných sirupov, z čisto prírodných a pokiaľ možno, domácich surovín. Oceňujú ich konzumenti a aj tohtoročná odborná porota „Great Taste Awards“. Medzinárodné úspechy a snaha pomôcť regiónu, z ktorého človek pochádza. Znie to takmer ako rozprávka, poďme sa porozprávať o každodennej realite, úspechoch aj pádoch týchto netradičných, mladých podnikateľov.
Máme za sebou gastronomickú udalosť sezóny – udeľovanie Great Taste – vychýrených „gastro Oscarov“. Zúčastnili ste sa so svojimi sirupmi prvý krát?
Áno. Skúsili sme šťastie. Nevedeli sme čo čakať, tak sme neposielali celé portfólio ale iba 4 druhy. Vybrali sme tie, pri ktorých sme dúfali, že budú pre porotu zaujímavé a neobvyklé.
Ktoré z toho množstva nápaditých chutí ste do Anglicka poslali?
Na istotu sme išli s Jahoda – Maté – Kokos a Jablko – Cvikla, ktoré paradoxne nedostali ocenenie, no mali aj tak výborný report. Farba, chuť, všetko bolo takmer vyvážené. Naše sirupy sú pripravované naturálny spôsobom, čo cítila aj odborná porota. Pre porotu boli trošku sladšie, čo oni aj štandardne sú. „Jahodu s kokosom“ sme už pri tvorbe zámerne vyvíjali tak, aby bol sladší. „Cvikla“ je zas balansovaná sladšie, vďaka odrode jabĺčok. A ďalšie dva boli Marhuľa – Zázvor a Baza- Citrón. A práve sezónny sirup Marhuľa – Zázvor získal 2 hviezdy a Baza – Citrón 1 hviezdu. Sme veľmi radi, že nás ocenili nielen naši stáli konzumenti ale aj odborná porota v zahraničí.
Za úspechom dnes často stojí inakosť. Čím ste iní?
Neradi sa porovnávame. Prioritne si zakladáme na naturálnej výrobe bez konzervantov, aróm a farbív a zameriavame sa hlavne na lokálne chute. V budúcnosti chceme vybudovať vlastnú sieť farmárov, ktorých budeme podporovať. Na našej stránke nájdete aj výzvu „Buď náš farmár“. Skúšali sme pestovať aj sami, no po dvoch rokoch sme zistili, že to nevieme. Zostaneme teda pri tom čo robiť vieme a necháme pestovanie na tých, ktorí majú k nemu vzťah.
Z Vašich slov je jasné, že je pre Vás región východu srdcovou záležitosťou.
Áno. Vždy bude pre nás na prvom mieste podpora okolia dedinky Ulič vo Vlčích horách, v národnom parku Poloniny. No suroviny nakupujeme aj v iných regiónoch. Tento kraj je chudobnejší a povedali sme si, že sa budeme snažiť o jeho obnovu. Ľudia si môžu napríklad privyrobiť pestovaním, popri inej práci. A verím, že sa časom staneme natoľko silný odberateľ, že budú pestovať už len pre nás a bude ich to živiť. V našej doline má farmárčenie svoju tradíciu a tá pomaly „vymiera“. Stále je tam veľa mladých, verím, že nájdeme cestu. Je to však veľmi pomalé. Neveria, prečo by sme chceli niekomu kúpiť sadenice a nič viac od neho nežiadali, iba, aby pre nás pestoval. Troška s tým bojujeme a snažíme sa ich presvedčiť. Vieme, že to nie je úplne bežný postup. No my sa všetko snažíme robiť inak. Ak chceme niečo budovať, toto je jediná cesta.
Žijeme dobu, kedy sa nápaditosť nosí. A vy jej teda máte na rozdávanie…
Naša firemná myšlienka je: Trochu inak, nie úplne štandardne. Nejdeme úplne biznisovo, skôr pocitovo, chceme ľuďom ukázať, že aj oni môžu robiť veci, ktoré ich budú baviť. Máme aj pestré portfólio chutí. Komerčné pre verejnosť ale aj druhy pre gastronómov ako napr. Černica – Káva – Vanilka. Viaceré naše chute nie sú úplne typické a bežné (úsmev). A tie najviac oceňujú ľudia z gastra, ktorí hľadajú niečo špeciálne. Jednou z kombinácií, ktorú máme v pláne je Ananás – Teriyaki omáčka – Karamel. Je skutočne veľmi zaujímavá. Každý kto ju doposiaľ ochutnal povedal, že je super, no nemyslím si, že je už na ňu trh pripravený. Netradične príchute „vybaľujeme“ radšej postupne.
Učíme sa celý život, kam ste sa posunuli za posledný rok?
Určite sme dospeli. Naša cesta je síce pomalšia, no každú sezónu prinášame nové produkty. Počas prvej vlny pandémie sme vytvorili napríklad zázvorové shoty a Medové sirupy – ktoré sú sladené iba slovenským medom. Aj napriek tomu, že má byť tento rok menej medu, zostávame stále pri tom, že v našich sirupoch sme verní slovenskej produkcii a nič sa nechystáme dovážať. Je to doplnkový produkt, viac zaujímavý pre konečného spotrebiteľa. Momentálne sa snažíme dokončiť sirupy pre diabetikov. A spolu s Petrom Marcinom a Stanom Harciníkom sme vytvorili a finalizujeme produkt Vermut. Moderný, vyrobený netradičným spôsobom. Viac barmanská záležitosť, exotický, zaujímavý a mimo štandardov.
Veľkou novinkou je, že si vás konečne môžu dopriať zákazníci aj doma, spustili ste e-shop…
Priznám sa, že sme sa dlho bránili predaju cez e-shop. Nemali sme skúsenosti s logistikou a neradi robíme veci polovične. No podarilo sa nám nájsť mechanizmus a vieme tak vyhovieť konečnému spotrebiteľovi, ktorí sa pravidelne a dlho dopytoval. Nerobíme veci silene ale pozvoľne, keď príde ten správny čas.
Prichádzajú dlhé zimné večery priam stvorené k popíjaniu teplých nápojov. Máte v „rukáve“ niečo aj na toto obdobie?
Tento rok sme pripravili viacero sezónnych príchutí. Dokonca sme sa nevedeli rozhodnúť, ktorá je tá naj (úsmev). Počas minuloročnej zimy sme predstavili sirup Marhuľa –Zázvor, ktorý bude v ponuke aj tento rok. Máme aj čistý zázvor, pretože niektoré prevádzky obľubujú túto formu. A našu stálicu Spicy sirup, ktorý je vhodný do punčov, vareného vína a kávy. Je veľmi komplexný, zložený z 13 ingrediencií (klinček, škorica, badián, fenikel, aníz, tonka fazuľa, pomaranč, zázvor a iné). V našej ponuke zatiaľ nenájdete špeciálne sirupy do káv, no ich finálnu podobu už budeme mať čoskoro hotovú. Medzi novinky tento rok pribudli Passion fruit – Mandarínka, Masala chai – Pomaranč a Černica – Káva a Vanilka, ako taký malý experiment.
Veľmi by som chcela vidieť ako tvoríte… Taká exkurzia do mMMm továrne na Vlčie sirupy.
Sme na to dvaja. Kolega Juraj má na starosti výrobu a ja predaj. Chute vyvíjame spolu. Vďaka mojim skúsenostiam za barom, si viem pri kombinovaní predstaviť, ako budú chute navzájom prepojené. A niektoré sú čistý experiment. Buď sa nám chute spoja a vytvoria komplexný sirup alebo jedna a druhá idú atypicky proti sebe a prepoja sa až na konci, pretože má každá svoju výraznú chuť. A ďalší zaujímavý sirup je na svete.
Ste srdcom barman, ocenený viacerými cenami. Čo máte nové v tomto smere?
Priznám sa, že som momentálne nechal bar troška v pozadí. Naďalej však pracujem ako konzultant a edukujem pre alkoholové značky. Kiežby mal deň 48 hodín. Chcem sa vrátiť za bar hneď, ako to bude možné, chýba mi to.
Ako momentálne zmeny zasiahli do Vašich plánov?
95% našich produktov ide do kaviarní, hotelov, reštaurácii a barov, takže sme na jednej lodi spolu s gastro prevádzkami a teda rovnako zasiahnutí. Čo znamená, že takmer vôbec aktuálne nepredávame. Úprimne, nečakali sme opätovný nástup opatrení tak skoro, no musíme sa s tým nejako popasovať. V prvej vlne nám veľmi pomohli ľudia, ktorí nás podporili kúpou sirupov alebo ginger shotov do domácností. Bolo to milé a sme za to vďační. Teraz pevne veríme, že nám opäť troška pomôžu, v tejto neľahkej situácii, aby sme mohli naďalej pokračovať vo výrobe.
Je cítiť, že Vám záleží na ľuďoch – zamestnancoch, zákazníkoch, odberateľoch…
Našim cieľom je byť partnerom, nielen dodávateľom. Pre podniky máme vytvorené receptúry, vďaka ktorým namiešajú kvalitný drink. A robíme aj konzultácie, preškoľujeme a pokojne zostavíme aj menu. Máme v tíme nových kolegov, ktorí sú taktiež barmani. Nášmu partnerovi sa snažíme poskytnúť komplexnú podporu a servis v ktoromkoľvek regióne Slovenska. Robíme veci srdcom a nielen pre zisk. A verím, že to časom uvidia a ocenia aj iní. Nie sme biznismeni, je v tom vášeň. Sirupy sú ako naše malé dieťa.
Čo hovorí na Vaše zanietenie blízke okolie?
Určite v začiatkoch, pred 8mimi rokmi, nám okolie veľmi neverilo. Nevedeli si predstaviť, že sirupy, za vyššiu cenu, no s pridanou hodnotou, bude niekto kupovať. Jedinú dôveru do nás vkladala najbližšia rodina. Našťastie sme sa nenechali odradiť ani neúspešnými pokusmi v regionálnych gastro prevádzkach. Vtedy sme boli na vážkach.. No, klopem, zotrvali sme a výsledky sa už ukazujú. Konečne nám verí viac ľudí, za čo sme vďační.
Ktorá je Vaša naj príchuť a musíte ju mať doma v kuchyni?
Je ťažké vybrať jeden, to je ako vybrať len jedno dieťa (úsmev). Ale ak musím, tak moja naj je Jablko –Cvikla. Veľmi dlho trvalo, kým sme našli správny balans medzi surovinami. Chceli sme, aby si človek pokojne tento sirup vychutnal aj v lete. Je normálne, že sú zákazníci nedôverčiví a potrebujú danú príchuť ochutnať, no my si ich chuťou vždy získame. Doma mením príchute podľa ročného obdobia. Z bestsellerov je to určite Grep – Bazalka a Baza – Citrón.
Ste na trhu už celkom „slušných“ 8 rokov. Takže určite bol čas aj na vyhodnocovanie. Je niečo čo ľutujete? Keď sa ohliadnete?
Asi nie. Najprv sme si hovorili, že sme mohli byť pri budovaní prevádzky viac aktívnejší a „tlačiť na pílu“. No potom sme si uvedomili, že už by sme síce boli niekde inde, no nedozretí. Urobili sme aj chyby, z ktorých sme sa poučili. A to je dôležité.
Zaujalo ma Vaše osobné motto: Cieľ je samotná cesta. Na čo ste vo svojom podnikaní hrdí?
Že sa nám všetko podarilo vybudovať bez úverov. Trvalo to dlho, išli sme krok za krokom, no nepožičiavali sme si nič. A preto nie sme nútení byť tvrdí biznismeni. Nemáme záväzky, okrem tých voči rodine a najbližším priateľom (úsmev), ktorí nám boli vždy veľmi nápomocní a prioritou, aj počas pandémie, sú naši zamestnanci, ktorým sa snažíme vytvoriť čo najlepšie podmienky.
Prezradíte niečo aj o Vašom kolegovi Jurajovi?
O kolegovi musím povedať, že stále ostáva v školstve aj keď by nemusel, pretože vo výrobe máme naozaj veľa práce. Je to časovo náročné. Preto často pracuje do noci. Chce vrátiť školstvu to, čo od neho dostal. Je absolvent Strojníckej fakulty v Košiciach a vie, kde má školstvo slabiny. Vyučuje na strednej škole, ktorú sám navštevoval. Má viac technické myslenie a veľmi nám to pomáha pri receptúrach sirupov. Čo ja namiešam pocitovo, on dá do presných vzorcov na miligramy. A vďaka tomu vieme ľahko receptúru zopakovať.
Hrali ste sa spolu na jednom „dvore“? Poznáte sa od detstva?
Áno, sme dlhoroční kamaráti a teraz máme taliansky manželský vzťah (smiech). Veľa ľudí síce hovorí, že by nikdy nepodnikali s rodinou a kamarátmi, no podľa mňa stačí jednoducho nájsť človeka, s ktorým sa k sebe hodíte a navzájom sa tolerujete. My to máme po rokoch pomaly vykryštalizované a každý z nás sa zameriava viac na to, v čom je lepší.
Recept na teplý drink:
4CL Baza – Citrón sirupu zmiešame spolu s 1 Cl Spicy sirupu a 1 Cl citrónovej šťavy. Všetko zalejeme horúcou vodou a dozdobíme plátkom pomaranča, celou škoricou J a môžeme servírovať.
Profil
Jednoduchá dokonalosť – mMMm – Vlčie sirupy z Vlčích hôr
Rozprávková príroda národného parku Poloniny na východnom Slovensku, je domovom tých najdelikátnejších prírodných mMMm – Vlčích sirupov. Divoká príroda Vlčích hôr, nedotknutá ľudskou rukou, priam predurčená k tomu, aby dary z nej, boli súčasťou tých najchutnejších sirupov, ktoré nám pripomenú detstvo. mMMm – Vlčie sirupy chcú túto nezameniteľnú kvalitu pripomenúť celému Slovensku. Malí, domáci výrobcovia, ktorí majú svoj sen, že jedného dňa sa opäť vrátia ľudia k súzvuku s prírodou a k tradíciám. Už roky sa držia jednoduchých zásad poctivého remesla. Vyrábajú bez konzervantov, farbív, aróm, z kvalitných surovín a ručne. Jednoducho mMMm.
mMMm sirupy nájdete na facebooku aj instagrame.
Text: Mária Baláž Gyuránová
Foto: Ondrej Bobek