Madame Patisserie: Vianočné recepty plné lásky
Zastavili sme sa v rozprávkovom domčeku – trenčianskej výrobni sladkých dobrôt – Madame Patisserie. V ich vianočnej ponuke nájdete tento rok aj tekutú novinku – voňavý likér. A samozrejme nechýbajú ani stálice a legendárne veterníky, o ktorých idú chýry do ďaleka. A ak milujete orechy, na svoje si prídete s Adventnou bábovkou od Ivanky.
V Madame Patisserie však myslia aj na ľudí s intoleranciami. V ponuke majú bezlepkový mix moderných tortičiek – s pomarančovým likérom, vanilkovým krémom a samozrejme v slávnostnom vianočnom šate. A ich preslávené veterníky. „Teším sa a mám z toho motýľov v bruchu. Veľmi veľa práce pred nami,“ priznáva úprimne Ivanka. Krabice priebežne dopĺňajú, stuhy na zdobenie a iné drobnosti, ktorými krášlia vianočné krabičky pripravené. Takže už len napiecť a pobaliť. Keby to bolo také jednoduché. „Ale verím, že všetok predvianočný zhon a stres v zdraví zvládneme a spoločne si to užijeme, lebo každé predvianočné pečenie má svoje nezabudnuteľné čaro, vôňu, chuť a atmosféru“, dodáva zasnívane. V každom slove je cítiť, ako sa, napriek množstvu práce a bezsenným nociam, na Advent a Vianoce v tejto čarovnej výrobni tešia. A my s nimi.
Tekuté prekvapenie
Psssssst … Je to také pripravované tajomstvo, bonus naviac. V Madame Patisserie vyladili vlastný vianočný likérik – s chuťou orechov, kávy, kvalitného rumu. Jednoducho, dezert vo fľaške..ale naozaj PSSSST. „Je to taký novorodenec, zatiaľ bez mena. Ale nad tým si už hlavu nelámem, máme neskutočných zákazníkov s úžasnou fantáziou,“ teší sa Ivanka. A aby sa rozvoňali všetky slovenské príbytky, prezradila nám aj jeden špeciálny vianočný recept.
Adventná špaldová bábovka
4 vajíčka – bielka, žĺtka zvlášť
250g masla
180g hnedý cukor
1 lyžica medu
50g špaldovej krupice
150g špaldovej hladkej múky
1 lyžička kypr. prášku
Hrsť – dve nasekaných orechov – lieskových, vlašských, mandle … aké vám chutia
Hrsť hrozienok, brusníc namočených v rume
Hrsť nasekanej čokolády
Hrsť l-á-s-k-y
Bielka vyšľaháme zvlášť, rozpustené maslo spolu s hnedým cukrom, lyžicou medu šľaháme, po jednom pridáme žĺtka. Do maslovo-žĺtkovej peny pridáme múky s kypriacim práškom, zľahka primiešame bielkový sneh. Do masy na záver jemne vmiešame zliate hrozienka, oriešky a čokoládu. Nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy, rovnomerne po celom dne (nie na jedno miesto). Pečieme dlhšie 30 – 40min, pri teplote 150 -160st. (záleží od pečúceho zariadenia). Kontrola upečenia špajlou.Bábovku necháme postáť vo forme aspoň 15 min a vyklopíme.
Budú pre Vás tieto sviatky, iné, ako po minulé roky?
Vianoce sú vždy o tom istom. Pokoji, láske a rodine. Tak dúfam, že budú. Čo sa týka práce, tak sú maximálne iné, neštandardné. Obrovská neistota v tom, čo, ako, kedy, akom a či vôbec. Upokojovanie zákazníkov, zamestnancov a vlastný osobný chaos vo všetkých opatreniach, ktoré nás ovplyvňujú. Ale snažíme sa, aby sme piekli s čo najväčšou láskou, ktorá nesmie v koláčikoch chýbať.
Akú ponuku koláčikov ste zvolili na tieto Vianoce?
Naša ponuka je štandardne rovnaká + novinky. Vsadili sme na klasiku – niečo “suché”, niečo “krémové”, niečo pre bezlepkáčov. Snažíme sa naučiť zákazníkov na vianočnú tortičku – úspešne. No a tento rok bola obrovská požiadavka veterníky – takže samozrejme aj tie. So zlatým prachom.
Podlieha každoročný výber aj trendom, alebo skôr staviate na overených stáliciach?
Naše vianoce bývajú klasické. Medovníky, vanilkové rožky, medové rezy, veľa orechov. Ale samozrejme obliekame koláčiky do modernejších šiat – napr. naše punčáky sú iné ako klasické.
Aké sú Vaše plány pre rok 2021?
Plány? Hlavne nech sme všetci zdraví, usmiati, šťastní. A možno, keď táto hnusoba pominie, tak konečne otvoríme ak dvere našej vlastnej cukrárne. Snáď .
Madame Patisserie nájdete na facebooku aj instagrame.
Text: Mária Baláž Gyuránová
Foto: archív Madame Patisserie a Tomáš Turek