Legendárny bratislavský Hotel Devín: Tradícia pokračuje.

 Legendárny bratislavský Hotel Devín: Tradícia pokračuje.

Bude to pomaly už 70 rokov, čo Hotel Devín privítal svojich prvých hostí a stal sa ikonickým miestom Bratislavy. Celé generácie Bratislavčanov sem chodili na stretnutia, na zákusky a hotelovými chodbami prešlo aj mnoho veľmi známych hostí. Poďte sa s nami pozrieť na tento historický klenot v srdci nášho hlavného mesta.

Hotel Devín kaviareň
Hotel Devín je ikona, patrí k Bratislave a jeho nábrežiu už roky. Minulý rok mu bol daný nový šat. Odrazil sa najmä na citlivej prerábke hotelovej kaviarne.

Architektonický zákusok

Hotel Devín bol legendou prakticky hneď po svojom otvorení v roku 1954. Takých miest bolo v Bratislave len pár. Budovu navrhol v spolupráci s Ernestom Kramplom a Viktorom Uhliarikom hlavný architekt Emil Belluš a dnes je chránenou pamiatkou.

Hotel devín historická fotka
Okolie Hotela Devín sa rokmi menilo. Jemu bol, našťastie, ponechaný jeho dávny šarm. Od roku 1986 je národnou kultúrnou pamiatkou.

Nielen vonkajší vzhľad hotela, ale aj izby sú realizované vo funkcionalistickom štýle v spojení s prvkami Art Deco a všetko tu do seba pekne zapadá. Práve história v spojení s tradičnými hodnotami a bratislavskou pohostinnosťou je to, na čom chce hotel stavať aj v prítomnosti a budúcnosti.

Hotel Devín
Hotel Devín, nachádzajúci sa na nábreží Dunaja v Bratislave navrhol významný architekt Emil Belluš v spolupráci s Ernestom Kramplom a Viktorom Uhliarikom. Vonkajší vzhľad, ale i vnútro je realizované vo funkcionalistickom štýle v spojení s prvkami Art Deco.

 

Kultové miesto. Aj to je Hotel Devín.

V roku 2011 prešiel hotel rekonštrukciou. Izby sú pekne zariadené, koberce vymenené, dvere nové. Väčšia rekonštrukcia zatiaľ nie je potrebná. Kultový hotel si stále drží svoj známy a typický klasický vzhľad, no už s modernejšou tvárou. Najväčšou premenou prešla kaviareň Café Devín. Starší Bratislavčania si ešte dobre pamätajú, že do Hotela Devín sa chodilo nielen na kávu a zákusky, ale aj na obedy do Francúzskej reštaurácie. Hotel disponoval dokonca i ázijskou reštauráciou, čo na danú dobu bola skutočná rarita. Dnes sú na jej mieste konferenčné priestory.

Hotel Devín izba
V roku 2011 prešiel Hotel Devín rekonštrukciou. S úctou k tradíciám si stále drží svoj známy a typický klasický vzhľad, no už s modernejšou tvárou.
Výhľad, ktorý sa nedá kúpiť. Z jednej strany hotela Dunaj a Most SNP a z druhej malebný pohľad na veže Starého mesta s dominantným Dómom sv. Martina, Bratislavským hradom a i Slovenskou národnou galériou.

Kde je v súčasnosti wellness, tam bol kedysi nočný bar. Oproti recepcii sa nachádza lobby bar s pôvodným štýlovým zariadením, kde sa stále chodí na kávu, brandy, niečo pod zub a rozhovor. Zaujímavá ponuka snackov spárovaných s alkoholmi je dielom Tomáša Gyéna, barmana roka 2018. Pripravil osobitnú ponuku pre každé stredisko hotela a pri názvoch jednotlivých položiek sa inšpiroval aj slovenskými literárnymi dielami.

Lobby bar Hotel Devín
Lobby bar s pôvodným štýlovým zariadením, kde sa stále chodí na kávu, brandy, niečo pod zub a rozhovor. Zaujímavá ponuka snackov spárovaných s alkoholmi je dielom Tomáša Gyéna, barmana roka 2018.

Hotel Devín milovali aj známi hostia

Vďaka svojej polohe priamo v centre mesta je Hotel Devín obľúbeným miestom stretnutí, či už pracovných alebo súkromných. Časté sú tu pracovné obedy aj rokovania s objednaným cateringom. Na uzavreté oslavy slúži aj Francúzska reštaurácia. Tá ukrýva krásne vitráže s leptaným sklom od umeleckého sklára Ctibora Belana. Umeleckých diel tu nájdete viac.  V kaviarni neprehliadnete drevené súsošie „Tancujúci pár“ od významného sochára Ladislava Polláka a vo vstupnej hale zas obraz „Komu sa nelení, tomu sa zelení“ od maliarov Janka a Šárky Alexy.

Genius loci hotela je taký silný, že prilákal aj mnohých známych hostí, napríklad Dalajlámu (2001), hollywoodsku hviezdu Elizabeth Taylor (1966), francúzskeho herca Jeana Paula Belmonda (2001) či politika Alexandra Dubčeka (1990).

hostia hotela
Hotel Devín počas dlhých rokov existencie navštívili mnohí významní hostia. Dalajláma (2001),  Elizabeth Taylor (1966), Jean Paul Belmondo (2001), či politik Alexander Dubček (1990).

Nie veľa mestských hotelov sa však môže pochváliť wellness centrom a ponukou masáži. Hotel Devín však áno. V tom je jeho veľká výhoda a silný ťahúň najmä pre páry, ktoré chcú stráviť chvíle v našom hlavnom meste.

masáže
Masáže, či vlastné wellness centrum. Nie veľa mestských hotelov ponúka túto možnosť.
hotel devin wellnes
Priestory plánuje vedenie hotela postupne renovovať. Avšak so zachovaním balansu medzi historicky hodnotným a technologicky vyspelým.

Veľký benefit spočíva v hotelovom parkovisku, ktoré slúži nielen ubytovaným hosťom, ale aj verejnosti. Parkovisko ocení každý, kto sa kedy pokúsil zaparkovať v centre Bratislavy. Smelo pozvite svojich hostí do Hotela Devín na obed, ak budete mať účet v reštaurácii vyšší ako 40 eur, parkovať môžete zadarmo.

Hotel Devín terasa
Príjemná zelená terasa láka k posedeniu. Ak budete mať v reštaurácii účet vyšší než 40 eur, môžete využiť bezplatné hotelové parkovisko.

Nielen biznis, ale aj zážitky

Majiteľ aj súčasný manažment hotela sa prezentujú najradšej cez hotel, ktorý podľa nich sám osebe vypovedá veľa. Jednak svojou históriou a menom, ale aj smerovaním. „Hotel Devín je mestský hotel a mestské hotely sú vždy najmä biznis hotely, to je fakt,“ hovorí marketingová manažérka Barbora Bohúnová. „My by sme však chceli zaujať i ľudí, ktorí sa vyberú do Bratislavy na výlet a sprostredkovať im aj iné služby. Napríklad pobytové balíky, čo v Bratislave nie je bežné.”

Históriou, akú má tento bratislavský hotel, sa môže pochváliť len máloktorý objekt. I ona dodáva tomuto miestu šarm jemného genius loci.
“Je skvelé, že do Bratislavy sa po dlhšej dobe vrátil život. Naši hostia chcú zážitky. Tie sa im snažíme poskytnúť“, tvrdí marketingová manažérka hotela, Barbora Bohúnová.

“V súčasnosti už prepájame ubytovanie s wellness, podarilo sa nám tiež nadviazať zaujímavú spoluprácu so spoločnosťou, ktorá organizuje okružné jazdy starou škodovkou po Bratislave a ukazuje ľuďom zaujímavé budovy minulého storočia. Záujem je obrovský.”

Hotel Devín
Cestovný ruch ožil i v hlavnom meste. Ľudia si teraz viac doprajú, chcú zážitky. A tie sa im v Hoteli Devín snažia dopriať.

Café Devín láka na kávičku i zákusok

Keď mestský hotel cíti nárast počtu hostí, sú to dobré správy. Do Hotela Devín sa vrátila biznis klientela aj zahraniční turisti. Môžu si tak vychutnať citlivú prerábku kaviarne, ktorej súčasťou je aj hotelová cukráreň pod vedením skúsenej šéfcukrárky, Kataríny Leškovej.

hotel devin pavlova torta

kaviareň hotel devín
Kvalitná kaviareň, ktorá disponuje s vlastnou hotelovou cukrárňou. V zahraničí štandard, u nás skôr  výnimka. Na nábrežie Dunaja sa však toto miesto nesmierne hodí a láka nielen turistov prichádzajúcich z riečnych lodí, ale aj domácich.

Keď by sme mali definovať miesto, kde sa, v dobrom zmysle slova, zastavil čas, bola by to Café Devín. Zatiaľ čo niekde inde sa z holých priestorov snažia vyrobiť instagramové spoty, tu tento problém nemajú. Kaviareň je pútavá s každým jedným prvkom- novým, či starším. Prekrásne art deco zariadenie, kde sa ukázal vkus manželky jedného z majiteľov, odkazuje na dobu minulú. Pozornému oku neujdú aj umelecké diela, ktorých sa tu nachádza skutočne hojne. Ale vzácne sú tu aj detaily – napríklad  mriežky pre citlivo schované vykurovacie telesá. Presne také veci, aké v dnešnej dobe už nikde nenájdete.

 servírovanie brandy
Mnohí zamestnanci pracovne vyrástli práve v Hoteli Devín. Azda len málokde sme sa stretli s takým šarmom a eleganciou u obsluhujúceho personálu.

A keď sa už bavíme o výnimočnosti miesta, azda najlepšie to vystihol jeden zo zamestnancov hotela, charizmatický čašník s fúzikmi v rokoch. “Ja a Hotel Devín? Veď robiť tu je česť, pocta. Toto miesto bolo vždy unikátne”, povedal s úsmevom. Úcta k povolaniu je tu cítiť. A to sa nám tu páči azda úplne najviac.

 

Hotel Devín nájdete aj na Instagrame.

Text: Henrieta Bakošová

Foto: Ondrej Bobek

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Henrieta Bakošová

Majsterka slova. Za roky práce v médiách prešla od kultúry cez zahraničnú politiku až k ekonomike, aby napokon zakotvila v oblasti, ktorá je blízka každému milovníkovi života: Gastru. Tomu sa ako novinárka venuje už takmer desaťročie a má ho perfektne zmapované. Mama múdrej, talentovanej dcéry a bystrého, nadaného syna, ktorí o nej tvrdia, že dokáže aj riadiť zemeguľu. No nie bez rannej kávy.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články