Nedeľné varenie – Keď sa povie babie leto

 Nedeľné varenie – Keď sa povie babie leto

V príjemnom podkarpatskom mestečku, v Pezinku, len prednedávnom vznikla reštaurácia top kvalít pod názvom Ebrietas. Dnes vám jej šéfkuchár Michal Šiška prináša inšpiráciu na nedeľné recepty. Lebo – keď sa povie babie leto, malo by to tak aj vyzerať.

Michal Šiška Ebrietas

1. Husacia pečeň s ružovým korením

Husacia pečeň opojená koňakom vynikne s prídavkom ružového korenia a vyvolá vo vás hotový gastronomický orgazmus. Jej príprava je pritom extrémne jednoduchá. Lebo v jednoduchosti je krása. 

Suroviny (pre 1. porciu):

120g husacej pečene (očistenej, prepasírovanej a cez sitko pretlačenej), 1PL koňaku, 1ČL cukru, 1 ČL soli, 1PL ružového korenia

Husacia pečeň s ružovým korenímHusacia pečeň s ružovým korením

Postup:

Všetky ingrediencie zmiešame dohromady, vložíme do formy a 40 minút varíme vo vodnom kúpeli pri teplote 60 stupňov Celzia. Delikatesu servírujem s chlebom a nakrájaným jabĺčkom.

ebrietas

Hlavné jedlo: McDuck Burger

Kačka nemusí byť na tanieri obklopená iba lokšami a kapustou či knedľou. A čoraz populárnejšie burgre nemusia byť plnené iba hovädzinou či bravčovinou. Kačací burger je kombináciou jesenných tradícií našich babičiek a aktuálnych „casual” gastro trendov.

McDuck Burger

Suroviny (pre 1. porciu):

1 upečené kačacie stehno, domáca husacia masť, 50g feta syru nadrobeného medzi prstami, 1PL domácej majonézy, 1 malá červená kapia, 35g rukoly umytej pod studenou vodou, 1 sladká žemľa

kačací burger

Postup: Potom, čo sa kačacie stehno upečie, oddelím ho od kosti a natrhám na menšie svalové vlákna. Pokvapkám ho domácou husacou masťou, osolím a ohrejem na panvici. Prudko ugrilujem papriku, potom ju vložím do fólie a nechám na 10 minút vychladnúť. Stiahnem z nej kožu a nakrájam na dva kusy. Prekrojím žemľu napoly, spodok potriem majonézou. Položím do nej kačacie mäso, nasleduje feta syr, grilovaná paprika a rukola. Svojim hosťom servírujem s domácimi hranolkami zapečenými s parmezánom.

Šafranové rissotto 

Hovorí sa, že dobrého je málo ako šafranu. Toto rizoto je však také lahodné, že budete žobroniť o dupľu. Jeho krémová konzistencia vzrušujúco hladká chuťové poháriky a šafran dodáva atmosféru diaľok. 

Suroviny (pre 1. porciu): 

60g ryže (druh: arborio), 2dc bieleho vína, 1 PL šafranu, 100g masla, 3 malé šalotky, 1l vývar zeleninový, 3 PL nastruhaného parmezánu

Šafranové rissotto

Postup: Do rozpálenej panvice vložím maslo, na jemno nakrájanú šalotku a šafran. Opečiem šalotku jemne do sklovita, pridám arborio ryžu a po troškách prelievam striedavo vývarom a vínom. Za stáleho miešania varím približne 15-20 minút, dokým nie je ryža al dente. Odstavím od ohňa a vmiešam parmezán.

Šafranové rissotto

Menu pripravil Michal Šiška, šéfkuchár reštaurácie Ebrietas

michal šiška

Ebrietas nájdete i na facebooku.

Foto: Ondrej Bobek pre Kávičkári.sk

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články