Nedeľné varenie – Keď sa povie babie leto
V príjemnom podkarpatskom mestečku, v Pezinku, len prednedávnom vznikla reštaurácia top kvalít pod názvom Ebrietas. Dnes vám jej šéfkuchár Michal Šiška prináša inšpiráciu na nedeľné recepty. Lebo – keď sa povie babie leto, malo by to tak aj vyzerať.
1. Husacia pečeň s ružovým korením
Husacia pečeň opojená koňakom vynikne s prídavkom ružového korenia a vyvolá vo vás hotový gastronomický orgazmus. Jej príprava je pritom extrémne jednoduchá. Lebo v jednoduchosti je krása.
Suroviny (pre 1. porciu):
120g husacej pečene (očistenej, prepasírovanej a cez sitko pretlačenej), 1PL koňaku, 1ČL cukru, 1 ČL soli, 1PL ružového korenia
Postup:
Všetky ingrediencie zmiešame dohromady, vložíme do formy a 40 minút varíme vo vodnom kúpeli pri teplote 60 stupňov Celzia. Delikatesu servírujem s chlebom a nakrájaným jabĺčkom.
Hlavné jedlo: McDuck Burger
Kačka nemusí byť na tanieri obklopená iba lokšami a kapustou či knedľou. A čoraz populárnejšie burgre nemusia byť plnené iba hovädzinou či bravčovinou. Kačací burger je kombináciou jesenných tradícií našich babičiek a aktuálnych „casual” gastro trendov.
Suroviny (pre 1. porciu):
1 upečené kačacie stehno, domáca husacia masť, 50g feta syru nadrobeného medzi prstami, 1PL domácej majonézy, 1 malá červená kapia, 35g rukoly umytej pod studenou vodou, 1 sladká žemľa
Postup: Potom, čo sa kačacie stehno upečie, oddelím ho od kosti a natrhám na menšie svalové vlákna. Pokvapkám ho domácou husacou masťou, osolím a ohrejem na panvici. Prudko ugrilujem papriku, potom ju vložím do fólie a nechám na 10 minút vychladnúť. Stiahnem z nej kožu a nakrájam na dva kusy. Prekrojím žemľu napoly, spodok potriem majonézou. Položím do nej kačacie mäso, nasleduje feta syr, grilovaná paprika a rukola. Svojim hosťom servírujem s domácimi hranolkami zapečenými s parmezánom.
Šafranové rissotto
Hovorí sa, že dobrého je málo ako šafranu. Toto rizoto je však také lahodné, že budete žobroniť o dupľu. Jeho krémová konzistencia vzrušujúco hladká chuťové poháriky a šafran dodáva atmosféru diaľok.
Suroviny (pre 1. porciu):
60g ryže (druh: arborio), 2dc bieleho vína, 1 PL šafranu, 100g masla, 3 malé šalotky, 1l vývar zeleninový, 3 PL nastruhaného parmezánu
Postup: Do rozpálenej panvice vložím maslo, na jemno nakrájanú šalotku a šafran. Opečiem šalotku jemne do sklovita, pridám arborio ryžu a po troškách prelievam striedavo vývarom a vínom. Za stáleho miešania varím približne 15-20 minút, dokým nie je ryža al dente. Odstavím od ohňa a vmiešam parmezán.
Menu pripravil Michal Šiška, šéfkuchár reštaurácie Ebrietas
Ebrietas nájdete i na facebooku.
Foto: Ondrej Bobek pre Kávičkári.sk