Kalvárium: Nová nitrianska kaviareň v historickej vile z roku 1918

 Kalvárium: Nová nitrianska kaviareň v historickej vile z roku 1918

| Foto: Ondrej Bobek

Nitra má nový kávový skvost – kaviareň Kalvárium, ktorá vznikla v starobylej vile z roku 1918, ukrytej v menšom lesíku pod Kalváriou. O tejto vile sa dlho hovorilo viac, než vedelo: raz to bolo sídlo grófky, inokedy zase dom, ktorý si mal postaviť samotný staviteľ pre seba, mimo zraku ulice, akoby skrytý pred svetom. Nie je súčasťou rady domov – vždy stála akosi pri nich, avšak so svojím vlastným príbehom.

Kalvárium Nitra kaviareň vstup
Nech sa páči, vojdite. Pri vstupe do kaviarne máte naozaj pocit, že vstupujete do domu, do vily, do príbehu. | Foto: Ondrej Bobek

Dnes jej vdýchli nový život Karol Stýblo majiteľ Lyra Chocolate a Marek a Evka Kormanovičoví z nitrianskeho Quo Vadis. Ľudia, ktorí stoja za projektmi s charakterom, spojili sily tam, kde by to možno nik nečakal – v starej vile, ktorá čakala, kým si ju niekto zaslúži. Kým neprišli oni.

Kalvárium je splnený sen a filozofia radosti

Pre Karola Stýbla má toto miesto hlboko osobný význam. Vila stojí presne oproti domu, v ktorom vyrastal. Dlhé roky sa pozeral na staré múry a sníval, že v nich raz vznikne podnik, ku ktorému by mal vzťah. Lenže kedysi mu známy povedal vetu, ktorá sa mu vryla do pamäti:
„Nepúšťaj sa do gastra, kým by si na to bol odkázaný. Hostia to vycítia. Urob to až vtedy, keď ti to bude robiť radosť.“ A presne tak to aj dnes je.

Kalvárium
Kalvárium v Nitre je novinka na slovenskej kaviarenskej scéne. Je splneným snom človeka, ktorý sa na budovu terajšieho podniku pozeral celé svoje detstvo. | Foto: Ondrej Bobek

Kalvárium nie je projekt z povinnosti. Je to projekt z radosti. Miesto, kde sa majitelia hrajú – s priestorom, s chuťami, s atmosférou, ktorú stará vila prirodzene prináša.

Káva, ktorá má charakter

V Kalváriu nájdete vlastnú praženú kávu a čokolády Lyra i vlastnú výrobňu koláčikov. Srdce prevádzky tvorí ikonický Slayer kávovar, ktorý majú od spoločnosti Gastrovia Group. Tento stroj je jasným dôkazom, že nejde o obyčajnú kaviareň – ale o miesto, kde je každý detail prepracovaný a kde baristi pracujú so šálkou ako s remeslom.

9 Grams Coffee

„Káva je živý produkt, pracuje,“ tvrdí pražiar Marián Galuška

Čítať viac >

 

Kalvárium káva
Aká by to bola kaviareň bez kávy? Zrnká sú pražené priamo v LYRE. Veď kde inde? | Foto: Ondrej Bobek

Vila plná zákutí, ktoré tvoria príbeh

Osobitosť Kalvária sa však nekončí pri výbornej káve. Vila je samostatným svetom s množstvom malých svetielok, ktoré dotvárajú výsledný zážitok. Hneď pri zostupe do podzemia objavíte vínnu pivnicu, ktorá v sebe nesie atmosféru tichého, chladivého tajomstva. Je ako stvorená na degustácie, komorné akcie či večery, ktoré si pýtajú eleganciu a priateľský šum pohárov.

Kalvárium Nitra kaviareň interiér
Jednoduchý interiér, ktorý necháva vyniknúť vile z roku 1918. | Foto: Ondrej Bobek
Kalvárium Nitra kaviareň vstup
Miesto pre každého. Deti s rodičmi, starkí i partia kolegov. | Foto: Ondrej Bobek

Na poschodí sa nachádza priestor pre uzavreté skupinky – miesto, kde možno usporiadať rodinné oslavy, pracovné stretnutia či pokojné posedenia s priateľmi. Súkromie, ktoré tento priestor ponúka, je zároveň doplnené o nezameniteľnú dušu starej vily. Je tam aj kuchyňa, s ktorou majú majitelia víziu, že si priestor budú môcť komplet prenajať rodiny či firmy a osláviť tam svoje sviatky. “Budú si tam môcť niečo upiecť, uvariť, zároveň si príjemne posedia. Dostanú servis od nás, ale zároveň nebudú rušení. Presne tak, ako si budú želať,” približuje svoju predstavu Karol Stýblo.

Kalvárium Nitra interiér kaviarne
Pec s nadčasovým dizajnom je pôvodná- len úspešne zrekonštruovaná.| Foto: Ondrej Bobek

V Kalváriu majú za sebou už aj prvé podujatia, kedy pre hostí skúšali aj rôzne juhoamerické špeciality. Patacones, empanadas, banánové chipsy, rôzne salsy. Všetko chuťovky, ktoré Karol Stýblo nazbieral na svojich cestách po Južnej Amerike. Keď to doplníme s koláčikmi zo známej tortárne Quo Vadis, ktorá sa teraz vďaka Evke Kormanovičovej presťahovala do priestorov Kalvária, máme o gurmánske zážitky postarané. Koláčiky si tu viete priamo ochutnať i objednať následne torty na svojhe oslavy.

dvere kalvárium
Dvere sú tu otvorené. Aj rôznym eventom, či chuťovkám, aké nikde inde neochutnáte. | Foto: Ondrej Bobek

 

Apropo servis – zdá sa vám trošku známy? Áno, je to profesionálna ranná smena zo Zahir. Aj takto funguje spolupráca. Keď sa špičkový barman a majiteľ podniku stará, čo bude s jeho kolegami, keď upraví otváracie hodiny. “Posunie” ich ďalšiemu profesionálovi. Aby mohli od začiatku svojim prístupom vdýchnuť dušu projektu, ktorý si to zaslúži.

Miesto pre každého

Exteriér zasa prináša oplotený pozemok, ktorý má byť najmä rodinným rajom. Majitelia plánujú doplniť ihrisko, hojdačky a bezpečné zóny tak, aby si rodičia mohli vychutnať kávu, zatiaľ čo deti sa voľne hrajú v priestore, ktorý je pre ne aj pre ich fantáziu ako stvorený. Nezabudlo sa ani na komunitu, ktorá hľadá pokoj. Tichá terasa je ideálnym miestom pre veriacich prichádzajúcich z neďalekého kostola – poskytuje priestor na zamyslenie, rozhovor či len na chvíľku zastavenia.

Kalvárium
Záhrada poskytuje množstvo priestoru na realizáciu. Tým, že je oplotená, je bezpečným priestorom pre rodiny s deťmi. | Foto: Ondrej Bobek

A svoje miesto si tu nájdu všetci. Vila a jej okolitý les prirodzene vytvárajú harmóniu, ktorá je priam predurčená na relax. Výhodou je aj to, že vila je oplotená, poskytuje dostatok súkromia. A potom je tu výhľad – ten na Nitru, rozprestierajúci sa spod stromov a starých múrov, je len čerešničkou. Bonus, ktorý nečakáte, no keď ho uvidíte, budete sa preň vracať.

Miesto, ktoré môže mať európsky rozmer

Kalvárium nie je len kaviareň. Je to koncept. Je to atmosféra. Je to dôkaz, že aj malé mesto môže mať podnik, ktorý sa hravo vyrovná európskym štandardom.

 

Kalvárium Nitra kaviareň káva a koláčik
Dobrá káva, kvalitný domáci koláčik a útulný interiér. Čo viac si želať? | Foto: Ondrej Bobek
Kalvárium Nitra kaviareň káva a koláčik
Menu nájdete v elegantných krabičkách na stole. Nič viac, nič menej, len kvalitný výber z poctivej ponuky. | Foto: Ondrej Bobek

Vznikol tu priestor, kde sa stretáva história s prítomnosťou, pokoj s hravosťou a remeselnosť s vášňou. A to sú ingrediencie, ktoré sa nedajú kopírovať.

 

Text: Simona Budinská

Foto: Ondrej Bobek

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Simona Budinská

Zakladateľka portálu Kávičkári.sk a projektu v oblasti vzdelávania - Gastrolove. Vášnivý gurmán, mama troch detí, dvoch kníh a niekoľkých bedekrov. S nadšením sa venuje najmä víziám, kreovaniu na portáli, ale aj new biznis. Srdcovkou je aj vzdelávanie v oblasti gastronómie v rámci (ne)konferencií Gastrolove a tvorbe osobnostného PR. Miluje dokonalý servis, kde nechýba srdce a snaha urobiť čosi navyše.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články