Hotel Crowne Plaza Bratislava prekvapuje nielen iným šatom, ale aj vynovenou ponukou Plaza Baru

 Hotel Crowne Plaza Bratislava prekvapuje nielen iným šatom, ale aj vynovenou ponukou Plaza Baru

Foto: Ondrej Bobek

Crowne Plaza Bratislava, nachádzajúci sa priamo v srdci historického centra mesta, je mestským hotelom s bohatou históriou. Pôvodne známy ako hotel Forum, ktorý vznikol v minulosti ako významná súčasť bratislavskej hotelovej scény, prešiel začiatkom roka rozsiahlou modernizáciou a revitalizáciou. Aj vďaka tomu opäť zaujíma jednu z vedúcich pozícií medzi slovenskými mestskými hotelmi.

Crowne Plaza Bratislava
Hotel Crowne Plaza Bratislava prešiel začiatkom roka značnou rekonštrukciou. ǀ Foto: Ondrej Bobek

Z hotela Forum po Crowne Plaza

V roku 1986 sa začala výstavba vládneho hotela Forum, ktorý odrážal prvky vtedy obľúbeného funkcionalistického štýlu. Vznikol pod vedením architekta Juliána Hauskrechta a kolektívu pozostávajúceho zo Štefana Ďurkoviča, z Borisa Džadoňa, Juraja Hermana a ďalších. Účelovosť a jednoduchosť štýlu bola poprepájaná na tú dobu s high-tech prvkami nielen na fasáde, ale aj vnútri. Zaujímavosťou je, že výrazná časť hotela je osvetlená prirodzene.

hotel
Budova, ktorá by mohla písať príbehy. Hostí i zamestnancov. Hotel Crowne Plaza na fotografii z roku 2020. ǀ Foto: archív hotel CP

Hotel slávnostne otvorili 14. 2. 1989 a napriek tomu, že do roka sa konala zmena režimu, neutrpel a vďaka svojej ponuke a modernému zariadeniu stále hostil významných vládnych predstaviteľov nielen zo Slovenska, ale aj zahraničia. Záujem obchodných cestujúcich však rokmi klesal kvôli vznikajúcej konkurencii nových hotelov, až sa vláda rozhodla hotel predať. Aj vďaka tomuto kroku svitlo budove na lepšie časy. V roku 2005 sa hotel otvoril pod silnou a etablovanou značkou Crowne Plaza, patriacou do silnej siete hotelov InterContinental Hotels Group (IHG). Rekonštrukcia sa týkala 223 izieb vrátane 14 apartmánov, ako aj 14 konferenčných miestností, čím hotel získal moderný charakter a zároveň zachoval komfort a kvalitu, ktoré od neho hostia očakávali.

Crowne Plaza
Foto: Ondrej Bobek

V tomto roku, o 20 rokov neskôr po rebrandingu na Crowne Plaza, prechádza hotel ďalšou výraznou rekonštrukciou. Pôvodné tmavé drevené prvky, pyramídovú fontánu i ikonický luster nahradila paleta moderného butikového zariadenia prevažne v modrých a zemitých tónoch. Napriek chladnému odtieňu však interiér pôsobí svetlo, sviežo a útulne. Sebavedomou zmenou na seba znovu upozorňuje a, našťastie, neostáva to len pri dizajne.

Crowne Plaza Bratislava
Pôvodné tmavé drevené prvky, pyramídovú fontánu i ikonický luster nahradila paleta moderného butikového zariadenia prevažne v modrých tónoch. ǀ Foto: Ondrej Bobek

Local Meets Global

Hotelové lobby, recepcia i priľahlý bar sú zjednotené a navzájom poprepájané vďaka jednému veľkému priestoru. Local Meets Global, claim hotelového baru, tak presahuje všetky pomyslené bariéry tohto miesta. Či už je to bzučiaca elegantná recepcia, oddychová zóna, terasa i samotný bar. Hneď pri recepcii vás osloví popup obchodík s lokálnymi produktami, medzi ktorými nechýbajú slovenské hviezdy ako čokoláda LYRA, káva od pražiarne Zlaté Zrnko či miniatúrky z Likérky v Trenčianskych Tepliach.

Crowne Plaza Bratislava mini bar
Foto: Ondrej Bobek

Hostia si tak môžu vychutnať kávičku a popritom si kúpiť kvalitné suveníry na pamiatku – a to 24 hodín denne. Jednou nohou sa už nachádzate v bare s dominantným vlniacim sa sedením, ktoré pripomína rieku. Žeby Dunaj? Azda sa riekou inšpiroval aj samotný interiérový dizajnér, ktorý mal pod palcom redizajn.

Crowne Plaza Bratislava
Foto: Ondrej Bobek

Ak ste boli v minulosti v hoteli, môže vám na mieste pohovky chýbať pôvodná fontána. Nové dizajnové prvky a najmä množstvo zelene však vo vás vzbudia príjemné pocity. O to krajšie, keď z miesta baru vidíte na neďalekú terasu, ktorá bola doteraz pomerne ukrytá. Až zrušenie šatní presvetlilo túto časť budovy a ukázalo potenciál miesta. Tým viac sa hodí do medzinárodnej siete, pre ktorú je typická kombinácia obchodného komfortu (konferenčné priestory i wellness) s premiovými službami pre náročných cestovateľov. Úprava interiéru sa začala príjemným Plaza Barom, ktorý pri príležitosti znovuotvorenia odprezentoval aj nový signature cocktail pozostávajúci z Ketel One vodky, dvoch druhov čaju, marakuja Ponthier a Aquafaby.

Plaza Bar Crowne Plaza Bratislava
Plaza Bar je na strategickom mieste a privíta každého hosťa. I novým signature drinkom z Ketel vodky. ǀ Foto: Ondrej Bobek

Cestou cez tri kontinenty

Jednou z výrazných zmien prešla aj F&B ponuka, ktorá s novým menu ponúka kulinársky výlet. „Sústredili sme sa na viac vecí. Aby sme dokázali ponúknuť moderné sexi drinky a priniesli aj niečo navyše. Príbeh, prepájanie chutí i netradičné kombinácie,“ približuje F&B Manager Crowne Plaza Tomáš Mánik.

Crowne plaza Bratislava
Redizajn sa dotkol aj hotelovej reštaurácie. F&B Manager Crowne Plaza Tomáš Mánik pripravil so šéfkuchárkou Líviou Danišovou nový koncept jedla i nápojov. ǀ Foto: Ondrej Bobek

Aj preto je nosným pilierom noviniek príbeh, ktorý vás doslova unesie cez tri kontinenty. „Spoločne so šéfkuchárkou Líviou Danišovou a s celým naším tímom sme kreovali. V tomto, napriek tomu, že sme sieťový hotel, máme pomerne voľné ruky. Preto sme si povedali, že vymyslíme tri ikonické drinky, ktoré budú ladiť s jedlom. Tie vás budú môcť tematicky preniesť cez pol sveta,“ dodáva s úsmevom Mánik.

Crowne Plaza
Foto: Ondrej Bobek

Na čo sa môžete tešiť vo vynovenej F&B ponuke? Stále gro ponuky tvoria jedlá, ktoré sú prirodzené svojimi chuťami. „Nemám rada jedlá, ktoré sa robia dlho. Skôr sa s jedlami vyhrám. Kreujem. I vďaka dlhoročnej praxi s malajzijským šéfkuchárom som sa naučila na jedlo pozerať inak a hrám sa. Samozrejme, stále myslíme aj na intolerantných, a preto máme časť jedál prirodzene bezlepkovú či vegan,“ približuje šéfkuchárka Lívia Danišová.

Crowne Plaza menu
Na jednom tanieri sa vďaka bao tempeh, bao hovädzí tamarind a bao ceviche mieša Japonsko, Južná Amerika a Južná Afrika. ǀ Foto: Ondrej Bobek

„Z drinkov je to Matcha Dalgona odkazujúca na Japonsko, Mezcal Mate symbolizujúce Južnú Ameriku i Rooibos MarTEAni pripomínajúce Južnú Afriku. Ak si vyberiete hocijaký drink, ladiť k nemu bude efektné bao. Aj to odkazuje na tri kontinenty. Na jednom tanieri sa vďaka bao tempeh, bao hovädzí tamarind a bao ceviche prepájajú krajiny,“ približuje cestovanie cez kontinenty Tomáš Mánik.

Foto: Ondrej Bobek

„Rovnako citlivo vnímame i fakt, že čoraz viac ľudí si chce len tak niečo zobnúť a ísť po svojom, spoznávať mesto. Preto sme im pripravili aj extra ponuku ,grab and go‘, kde si hostia môžu vziať jedlo so sebou a vychutnať si ho vonku – i v blízkom parku Prezidentského paláca, ktorý je veľmi obľúbený u našich hostí,“ dodáva Tomáš Mánik.

Crowne Plaza zero waste menu
Šéfkuchárka Lívia Danišová aj vďaka zero waste konceptu kuchyne hotela Crowne Plaza podporuje kreativitu svojich kolegov. ǀ Foto: Ondrej Bobek

„V každej kuchyni prirodzene vznikajú okraje koláčov, krémy, roztopená čokoláda, kúsky ovocia. Keďže aj naša sieť IHG dbá na food waste a osobne to mám ako dlhodobý projekt, pochopiteľne vznikla otázka: Čo s tým? Rozhodli sme sa tieto suroviny druhotne spracovať ako zero waste koláče do našej vitríny, ktoré ponúkame v sklených pohároch. Vytváram tým priestor na kreativitu kuchárov a vznikajú neočakávané spojenia chutí a štruktúr,“ približuje nastavenie kuchyne šéfkuchárka Lívia Danišová.

Crowne plaza sedenie
Foto: Ondrej Bobek

Nové menu jedinečne prepája jedlá s vhodne zvolenými drinkami, čím vytvára komplexný gastronomický zážitok, ktorý odráža medzinárodnú inšpiráciu a zároveň rešpektuje lokálne chute. Takýto koncept je dôkazom, že Crowne Plaza chce byť viac než len miestom na prespanie. Chce byť miestom stretnutí a gurmánskych zážitkov.

 

Text: Simona Budinská

Foto: Ondrej Bobek

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články