Editoriál: V každom koktaile sa musí ukrývať kus mágie.
Alkohol nemusí slúžiť len na to, aby sme v ňom utopili realitu všedného dňa a zabudli na problémy, alebo sa dostali do nálady. Môže to byť aj prostriedok, ktorý nás prenesie na opačný koniec sveta a zoznámi nás s inou kultúrou, zvykmi či temperamentom nejakého národa. Nielen víno sa dá degustovať na úrovni, ale pre niekoho prekvapivo aj pivo či tvrdý alkohol.
Pred niekoľkými rokmi som mal koktailový bar, volal sa Amores Perros a patril medzi prvé svojho druhu v Banskej Bystrici, dokonca bol svojho času nominovaný na bar roka. Po čase som ho predal, prestal som koktailovú scénu tak ostražito sledovať a domnieval som sa, že miešané drinky mi už nemajú čo povedať. Ani pri otváraní podniku Čáry-Máry pred dvoma rokmi som pôvodne nemal ambíciu znovu sa k mixológii vrátiť a smerovať tam aj ponuku podniku. Chcel som, aby sa sústreďovala na dobrú kávu a kvalitné víno. Lenže potom som videl finále prestížnej medzinárodnej barmanskej súťaže Diageo Reserve World Class a žasol som, kam sa od „mojich čias” svet za barom posunul. Povedal som si, že priestory Čáry-Máry nikam nejdú, ostávajú tu aj večer, tak prečo to nevyužiť? Prečo podnik nepremeniť z dennej kaviarne večer na miesto, kde sa prostredníctvom drinkov ochutnáva svet? Kde vám nielen „nalejeme”, ale vezmeme vás za ruku a prevedieme čarovným svetom mixológie? A tak sme si predsavzali, že budeme rozširovať obzory a sprevádzať našich hostí pestrým svetom chutí. Ukážeme im, že gastronómia môže byť aj zážitkom.
Úprimne, nenaložili sme si na plecia práve najľahšiu úlohu, pretože ľudia majú podnik Čáry-Máry zafixovaný v prvom rade ako kaviareň. A po druhé, ľudia u nás ešte nie sú navyknutí na to, aby si len tak si vychutnávali kvalitnú vodku, gin či whiskey – buď sólo alebo ako súčasť nejakého miešaného nápoja. Nepristupujú k pitiu ako ku zážitku. Keď ide o koktaily, väčšina Martinčanov je naučená dať si v lete na osvieženie overené klasiky ako je Mojito či Piňa Colada (nič proti týmto koktailom) a príliš neexperimentujú.
Ako im za takýchto okolností odprezentovať, že jednotlivé druhy rumov, vodiek, whisiek či ginov sa líšia, a že sa ich chuť a charakter menia podľa toho, odkiaľ pochádzajú, ako a z čoho boli vyrobené? Že každý alkohol má za sebou nejaký príbeh, chuťový profil a hodí sa na inú príležitosť a náladu? Že jednotlivé druhy či značky sa často líšia iba v jemných, ale podstatných detailoch?
Nie je to jednoduché, no aj tak sa snažíme ľuďom v Martine a okolí ukázať, že svet nápojov môže byť rozmanitý a zaujímavý. Ako podnik sme sa tento rok zapojili do prestížnej medzinárodnej barmanskej súťaže Diageo Reserve World Class. A v rámci nej sme začiatkom februára robili prezentáciu vybraného alkoholu v podobe tématicky ladeného večera Harry Potter World Class Pop Up Night. Našim hosťom sme ponúkli zážitok. Zážitok v podobe magicky ladeného večera v štýle Harryho Pottera, keď v šere priestoru levitovali sviečky, vzduch bol presiaknutý tajomnom, namiesto čašníkov obsluhovali čarodejníci, hostia pátrali po záhadách tajomnej komnaty, súťažili o Fénixov rád a celý podnik sa kúpal v mystickom opare. No dostali aj zážitok v podobe nevšedných drinkov, ktoré boli špeciálne pre tento večer pripravené dvoma talentovanými barmanmi a pomenované po jednotlivých fakultách školy Harryho Pottera. Snúbili v sebe prvotriedny alkohol s čerstvými a domácimi surovinami. Niektoré z nich symbolicky odkazovali na slávnu knihu a jeho autorku J.K. Rowlingovú. Prezentované drinky vytvoril a hosťom celý večer pripravoval hosťujúci barman Tony Velich, víťaz súťaže World Class v roku 2014 a ambasádor tejto súťaže na Slovensku. Dopoludnia školil náš personál a večer zoznamoval Martinčanov s magickým svetom koktailov, spolu s našim domovským barmanom, šikovným Jozefom Dérerom.
Barmani počas večera čarovali s rumom Zacapa, vodkou Ketel one, tequilou Don Julio Blanco a Reposado a ginom Tanquerai v kombináciách s domácimi sirupmi, sviežimi čerstvými šťavami a tajnými magickými formulami. Večer dopadol nadmieru úspešne. Popravde, príjemne ma šokovalo, ako ľudia na tento náš nápad s Harrym Potterom zareagovali. Zaplniť vo štvrtok večer bar hosťami je v takom meste ako Martin jav nevídaný. Sám Tony Velich sa vyjadril, že v Martine bol prvýkrát a milo ho prekvapilo príjemné prostredie Čáry-Máry s ľuďmi, ktorí milujú svoju prácu.
Toto nebola prvá akcia tohto druhu, ktorú sme v Čáry-Máry organizovali. Ako prvého prestížneho barmanského hosťa sme mali Filipa Navrátila, víťaza World Class 2015. Úspech týchto akcií nás motivuje k tomu, aby sme naďalej ukazovali, že alkohol sa dá piť aj pre čistý pôžitok z jeho chuti. A že v každom koktaile sa môže ukrývať kus mágie. Touto cestou vás srdečne pozývam na ďalšie zaujímavé akcie so zvučnými menami.
Silvo Cintula, spolumajiteľ Čáry-Máry v Martine.
Foto: Archív Čáry-Máry a Ondrej Bobek