Editoriál: Niekedy sa oplatí mať hlavu v oblakoch
Hovorí sa, že nie je dobré mať hlavu neustále v oblakoch. No keď sme pred vyše dvoma rokmi otvárali prvú pekáreň pod Michalskou bránou, bola to pre nás tak veľká vec, že sme sa trochu zasnívali. Našťastie, pretože náš sen sa nám zatiaľ aj darí napĺňať.
Okamžite po otvorení nám začalo byť jasné, že jedna prevádzka je síce fajn, no nedáva nám ani dostatočný priestor, ani flexibilitu, aby sme zákazníkom mohli prinášať také produkty a služby, ako sme si predstavovali. Áno, zákazníci si Moods bakery & coffee obľúbili, ale stále častejšie sme narážali na obmedzenia kvôli dostupnému priestoru aj dodávateľom.
Prvá expanzia preto prišla pomerne rýchlo na rušné miesto pri trhovisku na Miletičovej. Výrazne väčší priestor nám umožnil rozšíriť sortiment aj ponúkať domáce raňajky, ktoré ľuďom zachutili. Ešte vypuklejšie sa ale začali prejavovať problémy, ktoré sme riešili aj na Michalskej.
V prvom rade je to personál, ktorý je u nás najdôležitejší, pretože ľuďom okrem dobrôt predávame aj Dobrú Náladu, ako hovorí naša firemná filozofia. Nájsť, zacvičiť a v neposlednom rade aj udržať kvalitného člena tímu je najväčšia výzva, ktorej denno-denne čelíme. Trvalo vyše roka, kým sme vytvorili stabilný tím a už sme stáli pred novou výzvou: rozhodli sme sa prejsť od dopekania k vlastnej výrobe.
Nájdenie vhodných priestorov sa ukázalo byť najľahšou položkou v dlhom zozname, ktorý sme mali pred sebou. Zabezpečili sme všetko potrebné vybavenie a popritom sme sa pustili do hľadania skúsených pekárov, ktorí sú dnes nedostatkovým tovarom. Predsa len ide o remeslo, ktoré sa človek nenaučí zo dňa na deň. Aj preto sme sa nedávno rozhodli nadviazať spoluprácu s odbornými školami. Dávame študentom možnosť praxovať a popritom si z nich vytypujeme tých najšikovnejších, ktorým po skončení školy ponúkneme pracovné miesto.
Kým sme rozbiehali vlastnú výrobu, podarilo sa nám otvoriť viacero ďalších prevádzok a pustiť sa do ďalšieho veľkého projektu – prerobenie opusteného priestoru na Rybnom námestí a jeho premenu na našu novú vlajkovú loď. Spolu s ním sme si pre zákazníkov ale pripravili aj ďalšiu veľkú novinku, vlastnú značky kávy. Jej výber nebol jednoduchý a môžeme prezradiť, že ide o zmes 100%-ných brazílskych arabík. Všetky sa pestujú na plantážach vo výške viac ako 1000 m. n. m. Ide o prvú kávu z našej línie Good Mood Coffee a dali sme jej meno Diamantina. Celé jej tajomstvo vyzradiť nemôžeme, ale niečo predsa len odhalíme – káva nám je dodávaná na mesačnej báze a pražíme ju až tu na Slovensku v spolupráci s manufaktúrou Jager kaffee.
A teraz stojíme pred najnovšou výzvou, rozbiehame cateringový e-shop, aby si naši hostia mohli vychutnať obľúbené dobroty z Moods, nech sú kdekoľvek. Prekvapil nás predovšetkým záujem zo strany firiem, ktoré sú zjavne presýtené mítingov pri chlebíčkoch či donáškových jedlách a zažiadalo sa im poctivého pečiva s domácou nátierkou. Zároveň je to pre nás ale aj veľká zodpovednosť, pretože teraz sa naše výrobky dostávajú k väčšiemu množstvu zákazníkov a stačí jedno zahryznutie, aby sa rozhodli, či navštívia alebo nenavštívia jednu z našich šiestich prevádzok. Na jednej strane sme tak nadšení zo záujmu, no na druhej sme sa museli veľmi rýchlo naučiť flexibilne prispôsobiť výrobu a naplánovať celú logistiku, pretože len tak vieme klientom zaručiť, že objednávku, ktorú zadajú večer, im doručíme na druhý deň až ku dverám – krásne chrumkavú a ešte teplú z pece.
Hovorí sa, že nie je dobré mať hlavu neustále v oblakoch. No keby sme ju tam pred vyše dvoma rokmi nemali, možno by sme stále boli len malou kaviarničkou pod Michalskou bránou a to nie je nič pre nás. Pretože okrem prekonávania problémov sme sa za uplynulé dva roky naučili ešte čosi – ak chcete niečo dosiahnuť, musíte sa občas trochu zasnívať.
Ivan Malinka,
majiteľ siete Moods bakery & coffee