Darčeky na Vianoce pre pôžitkára

 Darčeky na Vianoce pre pôžitkára

Ako každý rok, i tento sme si pre vás pripravili tie najlepšie tipy pod vianočný stromček. Ak máte vo svojom okolí gurmána a večného pôžitkára, pripravili sme vám rýchly prehľad darčekov od slovenských výrobcov, s ktorými iste nesklamete. Pohodlne sa usaďte, naštartujte si klávesnicu a rovno objednávajte. A samozrejme si pribalili aj nejaké tie bonusové tipy, ktoré viete kúpiť hoc aj minútu pred štedrou večerou. 🙂

1. Balík plný radostí od Slowlandie spod Zobora

Milujete čokoládové pomazánky? A vyskúšali ste už Slowtellu? Slowtella je jemný krém z čerstvo pražených výberových lieskovcov (66%) a prémiového talianskeho BIO kakaa. Je pomaly a šetrne vyrobená v Nitre, v slovenskej rodinnej firme Slowlandia.  Je bez mlieka a dokonca bez sójového lecitínu a najmä – neobsahuje palmový olej. Prisladená je len jemne cukrom z kokosových kvetov z Indonézie. Zakladateľ Slowlandie, Michal Repík, sa učili od najlepších majstrov v Piemonte. Slowlandia suroviny nakupuje priamo od farmárov a prinášame tak unikátny produkt bez kompromisov. A my si dovolíme tvrdiť, že Slowtella je absolútne bezkonkurenčná.

Bez zbytočného palmového oleja, čerstvo pražených výberových lieskovcov (66%) a prémiového talianskeho BIO kakaa. Slowtella je už roky favoritom našej redakcie.

Odporúčame ju na chrumkavý croissant, s pečivom, na palacinky, ovocie, do zmrzlín, alebo keď je kríza (ale aj nie je) len tak vychutnávať – lyžičkou. V roku 2020, bola Slowtella ocenená zlatou medailou v prestížnej medzinárodnej súťaži International Chocolate awards. The International Chocolate Awards je nezávislou súťažou uznávajúcou dokonalosť výroby kvalitnej čokolády a výrobkov vyrobených z čokolády. Ako jediná nezávislá medzinárodná súťaž iba v oblasti čokolády, sa snaží podporovať spoločnosti vyrábajúce kvalitnú čokoládu a čokolatierov, malé firmy a remeselníkov pracujúcich s čokoládou.

Slowlandia pripravila aj krásne darčekové balíky pre dámy, pánov, či deti, teda ak chcete potešiť, už viete kde a ako na to.

 

2. Remeselné spirity, či návšteva spojená so zážitkom v Trenčianskych Tepliciach

Unikátne, slovenské a zároveň svetové. Presne taký je remeselný gin TOISON spoločne s bylinným likérom Dr.Kramer, ktorí pochádzajú z unikátneho konceptu Likérka v Trenčianskych Tepliciach o ktorom sme písali. Na výber máte dry gin TOISON, prvý slovenský červený gin TOISON RUBY RED, či limitovanú edíciu TOISON MEAD BARREL, ktorý dokonca zrel v dubových sudoch po medovine a určite ho ocenia aj milovníci whisky či koňaku. Čaro prírody, silu kúpeľných prameňov a poctivú ručnú výrobu nájdete v bylinnom likéri Dr.Kramer (36 %). Jeho receptúra ukrýva hrejivé tóny škorice, vanilky či anízu, ktoré dokonalo doplnia vianočnú atmosféru.

Gin TOISON spoločne s likérom Dr. Kramer z Trenčianskych Teplíc sú skvelým tipom na darček nielen pre pánov, či obchodných partnerov. Obal ginu je dokonca ocenený Red Dot Design Award. Obdarovanému po vypití ostane aj unikátna fľaša do zbierky.

Okrem krásnych fliaš sú na výber aj jedinečné darčekové balenia. Tie potešia aj tých najnáročnejších (dospelých) rodinných príslušníkov, kolegov, či obchodných partnerov. Na výber sú verzie v samostatných darčekových boxoch, balenia s dvomi pohármi, či dokonca na mieru vytvorená darčeková sada miniatúr zložená z 3 nádherných mini fľaštičiek. Všetky produkty nájdete v prehľadom e-shope.

Prekrásne miniatúry v darčekovom balení, ktoré potešia aj tých najnáročnejších.

Pre tých, ktorých nestačí prekvapiť dizajnovými fľašami svetom ocenených ginov TOISON a bylinným likérom Dr. Kramer odporúčame darovať úžasný zážitok! Likérka je totiž nielen krásna kaviareň, ale je to zároveň aj priestor, kde vznikajú tieto slovenské unikáty. Poukaz na riadenú degustáciu spojenú s prehliadkou výroby a destilačného procesu je určite originálnym darčekom.

3. Degustačný balíček, či unikátna výberovka z Banskej Bystrice

Ak máte vo svojom okolí milovníka kávy, skúste mu odporučiť túto špecialitku na filter. Ethiopia Arbegona od pražiarne Mlsnacava pochádza z malých parciel vo vysokohorskej oblasti Arbegona, ktorá ťaží z veľmi vysokej nadmorskej výšky 2200 m nm, a je spracovaná v stanici s rovnakým názvom. Na farmu prispieva 391 farmárov, ktorých malé farmy majú rozlohu 3-5 hektárov. Čerešne sa triedia na základe hustoty a kvality. Po triedení sa čerešne premiestnia na africké vyvýšené záhony s pletivovými sieťami. Káva sa otáča každých 30 minút, aby bola suchá a aby sa kontroloval proces fermentácie. Priemerná doba schnutia trvá asi 12-15 dní v závislosti od teploty a vlhkosti. Potom sa sušené čerešne skladujú v skladoch na vývoj chuti.

Pre oduševnených kávičkárov by sme odporučili aj degustačnú krabičku od Mlsnacava, ktorý si viete vyskladať aj podľa seba, či preferencií vášho “kávopiča”.  Za nás dávame plusové body nielen skvelej chuti, ale aj unikátnym obalom, ktoré zvýšia zážitok obdarovaného.

4. Svetové čokolády LYRA z Ivanky pri Nitre

Čokoláda L Y R A sa vyrába z kakaových bôbov Fino de Aroma, ktoré sú tým najlepším, čo môžete na svetových plantážach nájsť. A tým najchutnejším, čo si pod vianočným stromčekom môžu nájsť vaši známi. Doprajte vašim kolegom, klientom alebo biznis partnerom sladké, na jazyku rozplývajúce sa Vianoce. Neposielajte list Ježiškovi, ale napíšte do LYRY v Ivanke pri Nitre.

Mliečna čokoláda posypaná lentilkami, aj to je prémiová čokoláda vo formáte A5. Z kakaovníka si to namierila rovno pod jedličku. Zoženiete ju priamo v predajni v Ivanke pri Nitre, ale aj na e-shope. A viete si ju vyskladať aj do vlastného gurmánskeho balíčka.

Malé i tie väčšie deti vedia, že listy s čokoládovými želaniami je najlepšie poslať rovno do čokoládového sveta LYRA.

Love Chocolate at Christmas even more. Aj tak znie vtipný (a veru aj pravdivý) popis na prémiovej novinke týchto Vianoc, Mandala Vianočná. Kombinácia slaného karamelu a pekanových orechov v mliečnej čokoláde. Vo vnútri každej mandalky sú nadrobno posekané pekanové oriešky doplnené o kúsky chrumkavého karamelu.

Love Chocolate at Christmas even more. V LYRE vedia, po čom naše brušká túžia (nielen) na Vianoce.

5. Kávové predplatné zo Šiah

Ak máte náročného príbuzného, ktorý má pocit, že ho už nič neprekvapí, skúste predplatného kávy zo slovenskej pražiarne kávy Coffeein. Predplatné funguje veľmi jednoducho. Zvolíte si veľkosť balíka z MINI, MEDI alebo MAXI. Predplatné trvá vždy 6 mesiacov. Kávu z predplatného Coffeein posiela vždy 1. týždeň v novom mesiaci.

Coffein adopcia kávovníka
Každý mesiac čerstvá káva. Ak chcete skutočne prekvapiť, skúste kávové predplatné do Coffeein.

Výhodou je, že káva z predplatného nikdy nie je staršia ako 7 dní od upraženia. V Coffeeine robia vždy inú kombináciu káv aj s výberovými kávami, takže vám nikdy nepríde rovnaká kombinácia káv. Platba za predplatné kávy je možná na dobierku (zaplatíte pri doručení prvej várky káv) alebo prevodom na účet.

Coffeein - Peter Szabó
Cestovateľ zo Šiah. Peter vybudoval z malej remeselnej pražiarne silného hráča na slovenskom kaviarenskom trhu.

Ako vyzerá také predplatné kávy? Napríklad v predplatnom MAXI získa obdarovaný 6 ks 200-gramových balení kávy každý mesiac po dobu 6 mesiacov.  Počas predplatného mu príde spolu 36 ks 200-gramových balení kávy. Každý mesiac príde iný mix káv a z celkového počtu budú minimálne 6 ks microloty.

6. Kniha Zrnká vedomostí o káve

Malý, ale milý darček od cestovateľky a baristky Moniky Matúšovej. Prvá knižka tejto autorky vám pomôže zorientovať sa v komplikovanom svete káv a predstaví vám aj mnoho zaujímavostí, o ktorých ste doteraz nevedeli. Jednoduchou rečou sa dozviete aj to, či je kofeín droga, prečo nespíte po vypití kávy a niekto iný s tým zas nemá problém.

Malá knižka je plná zaujímavostí zo sveta kávy, preto je vhodná ako vianočný darček. Autorkou je slovenská baristka.

Ako si nachystať správne espresso aj na domácom kávovare, či aká je história prvých kaviarní na svete? Monika Matúšová je baristka slovenskej pražiarne Zlaté Zrnko a posledný rok trávi pobytom v severských krajinách, aby ešte viac pochopila miestnu kávovú kultúru. Okrem iného má za sebou návštevy na mnohých plantážach a tieto svoje skúsenosti pravidelne pretavuje do online, či offline prezentácii.

Malou súčasťou knihy sme aj my, kolegovia z portálu Kávičkári.sk. Zakladateľka portálu je krstnou mamou knihy a fotografi Ondrej Bobek a Dominika Noskovičová sú autormi profesionálnych fotiek v publikácii.

7. Vzdelanie vo forme (ne)konferencie Gastrolove

Pokiaľ chcete obdarovať milovníka sveta gastronómie, alebo toho, ktorý v ňom dokonca pôsobí, skúste mu zakúpiť vstup na originálny event z našej produkcie (ne)konferencia Gastrole. (ne)konferencia je krásne podujatie plné silných tém, ktoré rezonujú pod pokrievkou v profesionálnych kuchyniach. A nielen v nich. Unikátne stretnutie hoteliérov, študentov, šéfkuchárov, čašníkov, profesorov, či majstrov odborných výcvikov sa raz do roka koná počas jesene v Piešťanoch.

Manageri, podnikatelia, pedagógovia, mamy na materskej i študenti. (Ne)konferencia Gastrolove bola pre všetkých.
Veľa dobrej kávy do vlastných pohárov. (ne)konferencia je roky v znamení minimalizovania zbytočného odpadu.

Vstupenky na (ne)konferenciu sú už v predaji, tak ak chcete dopriať unikátny zážitok, vstupenky kúpite tu: Vstupenky na (ne)konferenciu Gastrolove 2024.

 

Čo poviete na náš výber? Páčia sa vám naše vianočné darčeky pre pôžitkára? Ak máte viac tipov, pokojne nám napíšte alebo prispejte do diskusie na našich sociálnych sieťach.

Šťastné a veselé priatelia!

 

Team kávičkári.sk

 

text: Simona Budinská

Foto: archív výrobcov a portálu www.kavickari.sk

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Simona Budinská

Vášnivý gurmán, mama troch detí, dvoch kníh a niekoľkých bedekrov. Náhody sú jej osudom, a tak pred rokmi vznikol projekt Kávičkári.sk. S nadšením sa venuje najmä víziám, kreovaniu na portáli, ale aj new biznis. Srdcovkou je aj vzdelávanie v oblasti gastronómie v rámci projektu Gastrolove a tvorbe osobnostného PR.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články