Street Cafe v Žiline: Kaviareň, v ktorej vyrástol strom

 Street Cafe v Žiline: Kaviareň, v ktorej vyrástol strom

Jedna z prvých kaviarní s výberovou kávou v Žiline vznikla už v roku 2016. V budove bývalej Sokolovne (neskôr Kino Úsvit) otvorila svoj podnik Lucia Slučiková s manželom Tomášom. Odvtedy sa neustále snažia posúvať vpred nielen kaviareň, ale aj samotnú budovu. Tá patrila v Žiline medzi pýchy funkcionalizmu – začali interiérom, pokračovali fasádou a plánujú otvoriť zelenú terasu na balkóne nad kaviarňou. Okrem špičkovej výberovej kávy je pre nich dôležitý tiež ekologický kontext: i preto chystajú na vonkajšiu stenu naniesť špeciálny nano náter fungujúci ako čistička vzduchu alebo zasadiť popínavé rastliny.

 

Výberová káva v Žiline

V gastronómii existuje drobná pomôcka, ako spoznať dobrý podnik: tak, že v ňom stretnete jeho majiteľa. Je to znak toho, že ho práca baví, zaujíma sa o svoju kaviareň či reštauráciu, no najmä mu záleží na hosťoch a ich spätnej väzbe. Luciu môžete v Street Cafe stretnúť prakticky každý deň. Káva sa zmenila na jej životný štýl.

Ako spoznať dobrý podnik? Aj tak, že v ňom stretnete jeho majiteľa, ktorý v ňom priamo pracuje. Lucia Slučiková je toho príkladom.

Zaujímavé však je, že dlho sa jej vyhýbala: „Káva a ja – to vôbec nebola láska na prvý pohľad. Až do strednej školy som ju považovala za horký a nepríjemne páchnuci čierny nápoj.“ Zmenilo sa to, až keď ochutnala cappuccino z výberovej kávy: voňalo ako lieskové oriešky a chutilo ako čokoláda. Toto stretnutie Luciu opantalo tak, že navštívila kurz u jednej z najväčších odborníkov na kávu v Česko-Slovensku, Petry Veselej. Mimochodom, Petrinu knihu O kávě nájdete aj v Street Cafe. A potom to už išlo: kávové festivaly, ďalšie kurzy, návštevy zahraničných kaviarní, či barista camp v Portugalsku, kde Lucia získala certifikát od Specialty Coffee Association.

Hoci Luciu káva spočiatku nelákala, všetko sa zmenilo, až keď ochutnala cappuccino z výberovej kávy. „Voňalo ako lieskové oriešky a chutilo ako čokoláda“, spomína.

V Street Cafe si na mlynčeku vždy vyberiete z dvoch zŕn: káva v prvom poteší ortodoxných kávomilcov, ktorí dávajú prednosť espressu s chuťou čokolády, orechov, kakaa či nugátu. Na druhom sa točí káva skôr pre objaviteľov nových tónov – či už od slovenských, českých, alebo svetových pražiarní. Niekedy sa tam tak môžete stretnúť napríklad s kávou od Darkwoods, ktorá pred pražením ležala v sudoch od bourbonu. Lucia vám z nich okrem tradičných nápojov, ako espresso, cappuccino alebo flat white, pripraví tiež filtrovanú kávu v podobe chemex, V60 a samozrejme aj aeropress. Práve tento spôsob prípravy je Luciin obľúbený. Stačí jej však prezradiť chuťové preferencie, Lucia porozmýšľa, pohrá sa s prípravou a dostanete nápoj presne podľa svojej chuti či nálady.

AeroPress Slovakia

Aeropress – filtrovaná káva ako sa vám ráči

Čítať viac >

Nielen výberová káva, ale aj koláče či kváskový chlieb

Street Cafe stojí hlavne na výberovej káve, ktorú sem až kurátorským okom vyberá práve Lucia. Z pražiarne získa vzorky kávy, ochutná, skúša rôzne prípravy a následne sa rozhodne: či áno, alebo nie. Dokonca, keď si raz objednala kávu z britskej pražiarne The Brew Project: „Prišla kamarátka majiteľa pražiarne ‚na kontrolu‘, kávu ochutnala a s výsledkom bola veľmi spokojná,“ prezrádza Lucia. A skvelá správa: zrno si môžete (nielen) v menších balíčkoch kúpiť aj domov. V ponuke nájdete takmer vždy niečo iné, takže môžete objavovať najrôznorodejšie chute kávy.

Ak si nedokážete predstaviť krémové cappuccino bez koláča, v Street Cafe si prídete na svoje. V ponuke si vyberiete z vyladených cheesecakov z ružomberskej cukrárne Flan. V okolí Orolskej ulice sa však traduje, že kto v tejto kaviarni neochutnal veterník, prichádza skutočne o veľa. Ak hosť preferuje skôr slaný snack, dopriať si môže napríklad bryndzového slimáka či zapečený posúch. Navyše, domov si okrem balíčkov kávy môžete tiež zobrať kváskový chlieb z lokálnej pekárne.

Vďaka spolupráci s ružomberskou pekárňou Flan prinášajú svojim hosťom v Žiline neopozerané koláče.

 

Kaviareň, v ktorej vyrástol strom

Lucia s manželom majú prirodzene blízky vzťah k prírode. Tomáš dokonca s drevom pracuje, väčšina nábytku v Street Cafe tak pochádza z jeho dielne. V kaviarni vďaka tomu dominuje prírodne drevo, uprostred nej dokonca vyrástol strom. V jeho konároch sa namiesto vtáctva občas zahniezdi „iba“ káva.

Prírodné drevo, i strom. Lucia s manželom majú k prírode veľmi blízko a chceli na to poukázať aj vo svojej kaviarni.

Lucia sa okrem zveľaďovania samotnej kaviarne, snaží pozdvihnúť aj okolie. Práve to je dôvod, prečo na vonkajšiu fasádu plánujú naniesť náter zachytávajúci nečistoty. Tiež sa snaží Žilinčanom ukazovať pestrosť chutí kávy prostredníctvom kávových ochutnávok, tzv. cuppingu. Najnovšie si na Mikuláša pripravila špeciálne adventné kalendáre – ako inak, kávové. Pochádzajú z nemeckej pražiarne 19grams a tiež z českej pražiarne Naughty Dog. Sú dostupné vo verziách na espresso, filter, ale tiež v kapsulovej podobe. Tip do čižmy pre kávomilcov, ktorý určite poteší. Či už ste zo Žiliny, alebo mestom len prechádzate, adresu Orolská 2 si zapamätajte: v Street Cafe vždy nájdete (nielen) precízne pripravenú výberovú kávu.

Nielen vnútro kaviarne, ale aj okolie. Luciu sme prichytili, ako sa stará o fasádu, v tranzitnom meste Žilina, s náterom zachytávajúcim nečistoty.

 

Street Cafe nájdete aj na instagrame

Text: Tomáš Turek

Foto: Tomáš Turek

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Tomáš Turek

Nadaný, so svojským humorom. Jeho články sú skutočným pokladom a jeho rozhovory sú románom na pokračovanie. Vďaka nemu sa dokážete preniesť na miesta, o ktorých s ľahkosťou píše. A možno ostanete aj trošku hladní. To je riziko Tomášových článkov. No a ešte fotí. Parádne!

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *