Monika Krajčovičová z Hortenzie: „Najviac ma teší prázdna vitrína“
Monika Krajčovičová pred piatimi rokmi začala vypekať lahodné dobroty pre najbližšie okolie vo vlastnej upravenej pivničke. Dnes má úspešnú výrobňu a aj vyhľadávanú cukráreň v Šamoríne s voňavým názvom Hortenzia.
Aj keď jej už vo výrobe pomáhajú šikovné kolegynky, jej srdcovou záležitosťou zostali torty, ktoré zdobí iba ona. Študovala v odbore a roky učila na odbornej škole v Šamoríne. „Toto mesto mi je blízke, učila som tu, mám na to krásne spomienky,“ hovorí s nostalgiou. To, že bude mať cukráreň neplánovala. No keď počas večere s manželom zbadala voľný priestor vedľa reštaurácie, zamilovala sa. „Povedala som si v duchu, ak nie tu tak nikde,“ usmeje sa. Už dlhšie mala pocit, že v Šamoríne chýba štýlová cukráreň a tak sa pustila do zariaďovania. „Išla som do toho s veľkou radosťou a za 3 mesiace sme všetko pripravili,“ spomína dnes už s úsmevom na hektické obdobie. I keď vtedy jej nebolo všetko jedno…
Na začiatku veľa vyhadzovali
Mať cukráreň a výrobňu je niečo úplne odlišné. A na to po pár týždňoch prišla aj Monika. „Prvé mesiace boli pre mňa ťažké, aby sme nastavili počty a nemuseli po 2 dňoch veľa vyhadzovať,“ spomína a dodáva, že dlhšie u nej koláčiky vo vitríne nikdy nezostávajú. A čo ju dnes, po dvoch rokoch fungovania Hortenzie najviac teší? „Keď mi večer od kolegyniek príde fotka s takmer prázdnou vitrínou,“ smeje sa. Časom pribudla ďalšia chladnička, pretože ponuku stále rozširujú.
Vyladené novinky
Monika je veľmi kreatívna a do ponuky sa vždy snaží zaradiť rôzne novinky ale aj koláče pre ľudí s intoleranciami a raw. Najnovšie vymyslela koláč vo fľaške. „Jablkový v sklenenom obale a viete si ho teda vychutnať kdekoľvek,“ opisuje. „Sme radi, ak si u nás hostia vedia vybrať zákusok a aj niečo odniesť so sebou,“ dodáva. Od piatku do nedele majú vždy plno a v ponuke nechýbajú ani voľné torty na priamy odber a k nim aj rôzne doplnky – sviečky, zápichy, postavičky aj na objednávku podľa fotky.
Medzinárodná ponuka
Šamorín je multikultúrne mesto a to cítiť aj v ponuke cukrárne Hortenzia. Pochutíte si tu na čajoch, sirupoch a káve zo Slovenska ale aj kvalitných vínach z Maďarska. Snažia sa podporiť najmä regionálnych dodávateľov. Na tom, aby všetko bolo tip top si dáva Monika veľmi záležať. Dievčatá z jej tímu dokonca pravidelne, každého pol roka absolvujú baristický kurz, kde sa učia aktuálne novinky voňavého sveta kávy.
Kreatívna duša s citom pre detail
Interiér si sympatická blondínka navrhla sama, v kombinácii stredomorského a vintage štýlu. Do oka nám hneď „padla“ nádherná háčkovaná dekorácia na stene. „To háčkovala moja mama,“ priznala Monika. Do Hortenzie si cestu nachádzajú, vďaka nádhernému detskému kútiku, najmä rodiny s deťmi. Nábytok do predajne aj detského kútika jej robil na mieru šikovný stolár, ktorý to zvládol bravúrne, z čoho sa Monika veľmi teší, pretože od podpísania nájomnej zmluvy po otvorenie, ubehli len tri mesiace a samozrejme výrobňa v Bake stále fungovala. Manžel ju podporuje a popri svojej práci pomáha s tým, v čom ona nie je „doma“. „Môj manžel mi veľmi pomáha. Ja robím kreatívu a pečiem. A manžel vybavuje úrady. Krásne sa dopĺňame,“ dodáva Monika vďačne.
Cukráreň Hortenzia nájdete aj na instagrame.
Text: Mária Baláž Gyuránová
Foto: Ondrej Bobek