Názvoslovie kávových nápojov – Espresso lungo

 Názvoslovie kávových nápojov – Espresso lungo

 

Espresso je malý intenzívny nápoj, ktorý vznikol v Taliansku a aj s celou kaviarenskou kultúrou sa tento spôsob prípravy rozšíril do celého sveta. Ľudia si ho potom začali prispôsobovať a pripravovať po svojom. Preto dnes poznáme už veľmi veľa nápojov z Espressa, napríklad s pridaním mlieka, mliečnej peny, alebo horúcej vody. U nás na Slovensku sa ujalo Espresso Lungo s trochou mlieka.

 

Čo je to Espresso Lungo?

 

Espresso Lungo je nápoj z Espressa(30ml), do ktorého sa prilieva horúca voda, aby sa zmiernila jeho intenzita, aby sa káva popíjala dlhšie a aby sa kofeín pomalšie uvoľňoval do tela.

Názvoslovie kávových nápojov - Ristretto

Čítať viac >

 

Espresso lungo je nápoj typický pre strednú Európu.

 

Ako vznikol názov Espresso Lungo

 

Espresso Lungo môžeme voľne preložiť do slovenčiny ako predĺžené Espresso. Jeho názov perfektne vystihuje objemové vlastnosti, ale aj spôsob prípravy.

Ako sa Espresso Lungo správne pripravuje

 

Najskôr si pripravíme espresso(30ml) do väčšej šálky. Do páky z espresso kávovaru si namelieme 7,5-9g kávy. Kopček v páke rovnomerne zatlačíme pomocou ťažidla, ktoré sa volá tamper. Z espresso kávovaru necháme odtiecť trochu vody, aby sa premyla „hlava“ kávovaru po predošlej káve. Páku s mletou kávou zasunieme do hlavy a pustíme pomocou gombíka alebo páčky prietok vody z hlavy, cez páku s kávou, až do pohára. Farba peny na povrchu musí byť zlatisto oriešková. Vtedy vieme, že je Espresso správne pripravené. Potom do Espressa horúcu vodu buď dolejeme, alebo podávame zvlášť v oddelenej nádobe, aby si zákazník, alebo návšteva doliala také množstvo, aké potrebuje. Vo všeobecnosti by sa do espressa ale nemalo dolievať viac ako 30ml vody, aby káva nebola príliš zriedená.

 

Do espressa pomaly prilievame horúcu vodu a vznikne lungo.

 

Prečo pravdepodobne vzniklo Espresso Lungo, alebo povesť o Presse

 

Pred samotnou Espresso prípravou sme poznali iba zalievanú kávu, ktorá sa pripravovala v objeme cca 2dcl a tureckú kávu, prevarenú v džezve, ktorej objem bol oveľa menší. V Turecku pravdepodobne kvôli vyšším teplotám uprednostňujú kávu s nižším objemom. Ako sme si už povedali, podobne to dopadlo aj v prípade espressa.

 

ka coffe turecká káva
Turecká káva má veľkú tradíciu najmä v arabských krajinách.

 

U nás na Slovensku, ale aj v celej strednej Európe a na Balkáne sme odmietli piť kávu s objemom 30ml. Na mlynčeku sme si nastavili hrúbku mletia na hrubšie, aby za 20 sekúnd prešlo cez mletú kávu do šálky oveľa viac vody. Zomletú kávu takto vlastne voda iba prepláchla. Túto prípravu sme ale aj tak ďalej volali Espresso, alebo skrátene Presso.  Keď sme sa neskôr naučili opäť správne pripraviť Espresso, bolo potrebné vyriešiť jeho objem tak, aby Stredo-Európanom vyhovoval. Do Espressa sa začala prilievať horúca voda a nápoj dostal názov Espresso Lungo. V kvalitných kaviarňach sa pripravuje iba Espresso alebo Espresso Lungo, pretože zle nastavený mlynček kazí chuť kvalitnej a dobre praženej kávy.

 

 

Text: Monika Matúšová

 

Foto: Ondrej Bobek

 

 

Článok vznikol v spolupráci s pražiarňou Zlaté Zrnko

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Monika Matúšová

http://www.zlatezrnko.sk

Profesionálna baristka z pražiarne Zlaté Zrnko, ktorá v spolupráci so svetovými odborníkmi z Talianska vzdeláva verejnosť v oblasti kávy. Vyštudovala manažment hotelierstva, gastronómie a cestovného ruchu v Brne a odvtedy sa venuje gastronómii a cestovaniu naplno. Jej cieľom je pomôcť vybudovať na Slovensku silnú kávovú kultúru, ktorá bude známa po celom svete, pretože naša krajina má podľa nej veľký potenciál. Absolvovala kurz Coffe Quality Processing prostredníctvom Coffee Quality Instiute (organizácia, ktorá sa snaží medzinárodne zlepšovať kvalitu kávy a život ľudí, ktorí ju vyrábajú). Je spoluzakladateľkou webu Univerzita kávy, kde informuje čitateľov o novinkách a zaujímavostiach z kávového sveta. „ O káve sa človek dozvie každý deň niečo nové, je dôležité ostať v obraze, neprestávať sa vzdelávať a šíriť poznatky ďalej. To, čo platilo pred rokom dnes už nemusí.“

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články