Pod Tatrami sa prepúšťa – scenár môže byť ešte horší

 Pod Tatrami sa prepúšťa – scenár môže byť ešte horší

 

Najväčší hráč v cestovnom ruchu pod našimi veľhorami – Tatry mountain resorts ohlásil hromadné prepúšťanie. Podľa prieskumu, ktorý realizovali Oblastné organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry a Región Liptov počas januára, už pred Vianocami prišlo o zamestnanie v našich regiónoch zhruba 1 400 ľudí. A bude to horšie!

Spoločnosť TMR pôsobí na Slovensku, v Českej republike, Poľsku a v Rakúsku, kde pred príchodom koronakrízy zamestnávala takmer 3 500 ľudí. Hromadné prepúšťanie v slovenských prevádzkach TMR by sa malo dotknúť 180 zamestnancov. „Ide o ľudí pracujúcich v horských strediskách, akvaparku a manažmente. Ďalšiu skupinu predstavuje 80 zamestnancov, ktorí v spoločnosti končia svoje pôsobenie z dôvodu ukončenia pracovnej zmluvy na dobu určitú, ukončenia skúšobnej doby alebo odchodu do dôchodku,“ informoval riaditeľ ľudských zdrojov TMR, a. s. Marek Schwarz. Doterajšie zoštíhľovanie štruktúr sa dotklo všetkých stredísk a pozícií – od sezónnych zamestnancov až po manažment. Po avizovanom hromadnom prepúšťaní na Slovensku by v TMR malo pracovať 1 100 zamestnancov, z toho 785 v slovenských prevádzkach. „V situácii, keď sú naše prevádzky zatvorené a niektoré aj niekoľko mesiacov, nemôžeme ďalej sedieť, čakať a dúfať. O to viac, že pôsobíme v štyroch krajinách Európy a vidíme, ako rôzne sa stavajú ich vlády k podpore cestovného ruchu. Niekde sa nastavia opatrenia, ktoré platia a fungujú, niekde sa pravidlá menia každú chvíľu, ich realizácia vás stojí kopec peňazí, ktoré vám nikto nevráti a aj tak vás napokon vypnú. Musíme sa preto správať čo najzodpovednejšie, šetriť na nákladoch a to aj za cenu nepopulárnych opatrení. Ak stabilizujeme firmu teraz, jednoduchšie sa nadýchneme do doby a projektov, ktoré prídu po korone,“ uviedol predseda predstavenstva TMR, a.s. Igor Rattaj. Podľa Lucie Blaškovej, výkonnej riaditeľky Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry, sa hromadné prepúšťanie v tejto fáze krízy cestovného ruchu dalo, žiaľ, očakávať. „Táto situácia bude mať určite dominový efekt, k vyše 2stovkám zo spoločnosti TMR pribudnú určite ďalšie. Mnoho zamestnancov je na PN, či pandemickej OČR, títo zamestnanci sa možno nebudú mať po ukončení kam vrátiť do zamestnania,“ konštatuje.

solisko-izba-kavickarisk
Spoločnosť TMR pôsobí na Slovensku, v Českej republike, Poľsku a v Rakúsku, kde pred príchodom koronakrízy zamestnávala takmer 3 500 ľudí.

Zima je pre Tatry kľúčová

Spolu je v regióne Vysokých a Nízkych Tatier zamestnaných v cestovnom ruchu okolo 6 000 ľudí. Štatisticky sú na každé pracovné miesto v cestovnom ruchu naviazané ďalšie 4 v iných odvetviach previazaných v cestovnom ruchu – tzn. napríklad dodávateľská sieť, či rôzne služby. V našich horských regiónoch je zima veľmi podstatnou časťou roka, počas ktorej získané tržby pokrývajú aj takzvané mimosezónne obdobia. „V tomto roku je tá prognóza zlá, mimosezónne obdobia sú zvyčajne pokrývané rôznymi firemnými akciami, tzv. MICE klientelou a kongresmi, ktoré neočakávame že sa rozbehnú skôr ako na jeseň tohto roka,“ ozrejmuje Blašková.  Viacerí hotelieri a prevádzkovatelia ubytovania sa vyjadrili, že pre nich je reálne otvorenie najskôr v júni tohto roka, pretože ak sa zimná sezóna „nereštartuje“ čo najskôr, jarné mesiace pre nich z pohľadu biznisu nemajú veľký význam. A už vôbec, ak by pokračovali obmedzenia ako zatvorené wellness či fitness centrá v hoteloch, alebo bazény.

Vila Marína
Pod Tatrami sa prepúšťa – scenár môže byť ešte horší.

Správny podnikateľ by mal mať rezervu…

Začiatok roka 2021 priniesol pozitívne zmeny v navýšení kompenzácií a sprístupnení ďalších foriem pomoci. Viac ako 80 % podnikateľov, podľa prieskumu OOCR RVT však uvádza, že sú za kompenzácie a pomoc vďační, avšak tieto dotácie pre nich nie sú absolútne dostačujúce a situáciu neriešia. 7 mesiacov je totižto príliš dlhá doba. Presne toľko nemôžu prevádzky v cestovnom ruchu bez obmedzení podnikať. Sú zatvorené, resp. obmedzené, v prípade gastra, na výdaj cez okienko či donášku. „Často počúvame, že správny podnikateľ by mal mať vytvorenú rezervu na podobnú situáciu, avšak nikto nepočítal s tak dlhým zatvorením, rezervy sa minuli už počas jari, podnikatelia si zobrali rôzne úvery na preklenutie tohto obdobia, ale meškajúca či nedostatočná pomoc spôsobuje už aj situácie, že tieto úvery nie sú schopní splácať,“ konštatuje výkonná riaditeľka.  „Okrem toho, že kompenzácie a dotácie zaťažujú štátny rozpočet, ako sme už uviedli, situáciu nevyriešia. Našim prianím je otvoriť prevádzky, sme pripravení prijať všetky pravidlá či bezpečnostné audity,“ dodala odhodlane. Hotel Lomnica presunul svoje kapacity do projektu Kaštieľ Pálffy vo Svätom Jure, na ktorom sa spolupodieľa. Vďaka tomu, že súčasne pracujú na viacerých projektoch, ktoré potrebujú aj obsadenie nových pozícií, vrátane manažérskych, prijímajú aj nových ľudí. A tak je tu priestor „zaklopať“ práve u nich. „Je mi ľúto, že kvôli aktuálnej situácií odchádza z gastronómie mnoho dobrých ľudí. Radi by sme im ponúkli priestor v rámci našich možností, bez toho, aby museli hľadať útočisko v inom segmente,“ povedal pre nás v rozhovore Peter Mudrý, F&B riaditeľ.

hotel-lomnica-tatry-11

Čo by privítali podnikatelia v cestovnom ruchu?

Prevádzkovatelia hotelov a reštaurácií pod Tatrami postrádajú najmä konštruktívny dialóg a kompetentným vyčítajú rozhodnutia „o nás – bez nás“. Sú si vedomí vážnosti situácie, a nikto nehovorí, že biznis má mať prednosť pred zdravím či ľudskými životmi. Podnikatelia v cestovnom ruchu boli solidárni, avšak po celú dobu hľadali riešenia ako môcť prevádzkovať bezpečne, s nastavením najprísnejších pravidiel. „Model testovania hotelových hostí, návštevníkov lyžiarskych stredísk a zamestnancov sa ukázal ako funkčný, sú k dispozícii výsledky, ktoré jasne povedali, že cestovný ruch k nákaze neprispieva,“ konštatuje Blašková.  Tento fakt podporuje aj to, že aj napriek tomu, že prevádzky sú zatvorené, počty nakazených neklesajú. „V iných odvetviach či sa jedná o výrobu, alebo v obchodných reťazcoch, je stále prítomné zhromažďovanie osôb bez povinnosti kontroly testom. Táto situácia teraz nastala aj v horských strediskách, ktoré sú plné ľudí, ktorých nemá kto a ako skontrolovať,“ upozorňuje.  „My chceme pracovať, podnikať a sme pripravení urobiť to tak, aby sme udržali kontrolu a bezpečnosť, aj za cenu zníženia kapacity, testovania klientov a podobne. Okrem toho je už na Slovensku pomerne veľká skupina ľudí, ktorí COVID19 prekonali, či sú zaočkovaní a majú možnosť postupného návratu do normálneho života a teda aj k cestovaniu,“ dodáva na záver.

relax-kavickarisk-hotelpodlipou-slovensko

 

Text: Mária Baláž Gyuránová

 

Foto: archív Kávičkári.sk

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Mária Baláž - Gyuranová

http://www.kavickari.sk

Vyzná sa v zákonoch, je rýchla ako blesk a zároveň si rada dopraje chvíľku pôžitku. Mária je redaktorkou portálu Kávičkári.sk, ktorá má pod palcom rozhovory, eventy, ale najmä novinky s vyhláškami týkajúce sa gastra.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články