Hotel pod Lipou: Jedna návšteva nestačí
Dovolíme si tvrdiť, že Hotel pod Lipou v Modre – Harmónii, patrí k jedným z najkrajších rezortov na Slovensku. Sklamaná neodíde biznis klientela a ani rodiny s deťmi. Priateľská atmosféra, zaujímavý program, aktivity na všetky ročné obdobia a neustále novinky, ktoré prinášajú Vás „nútia“ sem prísť znova a znova. Teší sa tomu zohratý tím hotela, na čele s príjemnou riaditeľkou Petrou Ďurčekovou, ktorá nám prezradila trocha z ich „kuchyne“.
Po 4 rokoch sa k vám vraciame. Čo sa za ten čas z vášho pohľadu zmenilo?
Od vašej návštevy sa nám podarilo zrekonštruovať ďalší pavilón – Eva, v ktorom vznikol priestor pre kongresy a wellness. V minulosti sme boli skôr hotel pre rodiny, čo sme síce zostali, no nová kongresová sála, s kapacitou 200 hostí, nám otvorila ďalšie možnosti. A vďaka wellnessu – vnútornému plaveckému bazénu, saunám s ochladzovacím bazénom a thajským masážam, u nás nájdete relax, bez ohľadu na počasie a ročné obdobie.
Povedzte nám trocha viac o novinkách v hotelovej časti.
Náš areál má 2, 5 hektára. Hotelová časť je momentálne tvorená už tromi pavilónmi. Najnovší Eva, ktorého názov je inšpirovaný hotelom, ktorý bol súčasťou Jurkovičových slnečných kúpeľov, kde chodila začiatkom 19. storočia bratislavská smotánka oddychovať. Tu vznikla kongresová sála s replikou pôvodného dreveného stropu a wellness. Tento pavilón je aj naďalej historickou pamiatkou. Pavilón Avana je 4 hviezdičkovej kategórie s reštauráciou a menšou kongresovou miestnosťou. V pavilóne Vilma sme zvýšili štandard z 2 na 3 hviezdičky a prerobili poľovnícky salónik na bežný, ktorý využívame na menšie workshopy. Celkovo máme momentálne 75 izieb.
Už dlhodobo ste hotelom priateľským k deťom…
Máme krásne vonkajšie ihrisko, lanovú dráhu a špeciálny detský program, ktorý sprevádza malých návštevníkov už od ich príchodu na recepciu. Celý program je v štýle rozprávky Malý princ, ktorá je blízka všetkým. Deti sa ubytujú dostanú kozmetiku, papučky, požičiavame knihy, audioknihy, máme magnetky. V hoteli je aj mobilný detský kútik s tematikou líšky. V reštaurácii dostanú omalovánky, pexeso. Aj jedlo im servírujeme v porceláne s motívom Malého princa. V lete sa tešíme na plážové osušky s motívom Malý princ.
Z vašej ponuky aktivít ma veľmi zaujala keramická dielňa.
Snažíme sa žiť s regiónom. Názvy pavilónov vychádzajú z histórie, v logu máme vtáčika z habánskej keramiky, a preto sme tu chceli mať aj dielňu. Je v nej hrnčiarsky kruh a keramická pec. Je obľúbená na teambuilding aj u rodín s deťmi. Našim cieľom je, aby výrobky, ktoré si v nej ľudia vlastnými rukami urobia, boli úžitkovým produktom. Je možnosť si ich aj vyglazovať. Medzi suveníry chceme v budúcnosti pridať aj konkrétne keramické produkty napríklad svietniky, ktoré nám momentálne zdobia aj priestor hotela.
Čarovný areál je ako stvorený na svadby a netradičné podujatia.
Áno, máte pravdu. Ponúkame obrad pod šírim nebom, alebo v svadobnom altánku. Oslava môže prebehnúť von v stane i v našej kongresovej sále. Je v nej klimatizácia aj samostatná kuchyňa. Pri špeciálnych príležitostiach používame iný porcelán, príbor. Aby bol pocit z tohto miesta naozaj jedinečný. Počas svadby alebo eventu, chceme hosťom ponúknuť vizuálny aj estetický zážitok. Svadobná sála s predsálou, dáva veľa možností. Plne automatizované televízie, ozvučenie, zabudovaný parket v koberci. Cez touchpad viete ovládať svetlo, zvuk, žalúzie. A samozrejmosťou je wifi projektor. Napriek tomu, že sme trochu mimo civilizácie, máme tu všetky moderné vymoženosti.
Sme uprostred lesa, máte aj alternatívny prístup a chránite prírodu?
Jednoznačne. Chladíme a kúrime cez špeciálne eko vrty. Máme slnečné kolektory a nájdete u nás aj nabíjačku pre elektromobily. Nedobijú si teda u nás energiu len hostia, ale aj ich autá. Máme 98 bezplatných parkovacích miest. Všetky steny sú protihlukové a hosťom ponúkame už dlhodobo kvalitnú prírodnú kozmetiku z Francúzska. Izby sú taktiež zariadené v prírodnom štýle. Dominuje drevo, zemité farby, na mieru vyrobené fototapety s motívom lipy a modranského kvietku ala modrotlač, ornamenty vtáčika na sanite. Máme aj sviečku vyrobenú na mieru – s vôňou lipy.
Ľudia počas korony utekali z mesta do prírody, ako to bolo u vás?
Prešli sme si dvomi zlomovými bodmi: Prvý bol, ako sme sa posledný deň piatok 13teho o 19 večer lúčili v hoteli, a nevedeli sme čo bude. O týždeň a pol na to sme sa rozhodli, že mi to nevzdáme. A začali sme robiť donášku a predaj cez okienko. Aj sme piekli, dva druhy vlastného chlebíka. Jedlá sme mali rozdelené do dvoch kategórií: Tradičnú Lipu – modernú slovenskú gastronómiu, v ktorej dominujú slovenské suroviny. A fast food Lipa – ako špeciálny hot dog s brioškou, cibuľkou, iný typ párku, langoše,. Každý týždeň sme prinášali nový produkt, ktorý bol niečím iný – rezance, čerstvé napacované veci na gril domov alebo si ich mohli hostia, potom, po uvoľnení opatrení, opiecť aj u nás v altánkoch.
Vidím okolo seba súzvuk tradičných slovenských aj zahraničných prvkov…
Áno, zaraďujeme aj zahraničné prvky, ale tak aby sa hodili do regiónu a štýlu. S opatrnosťou a ideou, aby to zapadlo do skladačky a fungovalo. Chceme byť výnimoční a dať ten pocit aj našim hosťom. Aj keď je 500 ľudí v areáli, tak nikto nemá pocit, že je tu plno. Cenovú politiku sa snažíme mať nastavenú tak, aby návštevníci mali svoje súkromie. Nechceme, aby tu bola za každú cenu „hlava na hlave“. Snažíme sa hostí chytiť za srdce. Areál má obrovské čaro – stromy, vtáčiky a vo vonkajších priestoroch nehrá hudba, aby ste si mohli naplno vychutnať atmosféru.
Povedzte nám trocha viac o inšpirácii zo zahraničia.
V našom hoteli nájdete, myslím, že ako jedinom na Slovensku, napríklad Café Gourmand. Keď na záver obeda už nemáte ani štipku miesta na dezert, vypýtate si Café Gourmand. Je to vlastne prekvapenie podniku, nikdy neviete dopredu čo dostanete a pravidelne ponuku obmieňame. Skladá sa z kávy s tromi sladkými maškrtami – pralinkou, krémom a koláčikom. Sú to tri štruktúry a trafíte ozaj každému aspoň jednu chuťovku, ktorú má rád. Som rada, keď od nás ľudia odchádzajú so zážitkom, ktorý si zapamätajú.
Prešli ste od IT a PR k hoteliérstvu… Je to láska?
Asi áno, mám rada prácu s ľuďmi. Hotel je zmes obchodu, marketingu, HR, PR. A som veľmi rada, ak získam kolegu, ktorý je tu preto, že sa mu páči atmosféra. Sme hrdí, že sme naposledy zverejnili pracovnú ponuku v septembri minulého roka. Sme radi, že pre nás ľudia pracujú radi a s chuťou. Nehovorím, že sa nik nezmenil, ale ľudia chcú u nás pracovať a hlásia sa sami. Sales team máme už rok rovnaký, aj v kuchyni sa nám minimálne menia ľudia. Snažíme sa navzájom si pomáhať. A keď treba aj mňa uvidíte čapovať pivo. A to klienti cítia. Tú rodinnú atmosféru. Ľudia sú tu perfektní, sme výborný tím.
Pracujete v rezorte, kde si ľudia chodia dobiť baterky. Čo dobíja baterky vám?
Ja som sem chodila tiež oddychovať a teraz tu pracujem. Kúpila som si preto v Harmónii – hore na Piesku, chalupu. Mám veľmi podobný výhľad, pár susedov. Som človek z centra Bratislavy, čo je síce dobré na logistiku ale príroda je príroda.
Ste zžití s regiónom históriou ale aj vínom a jedlom…
Snažíme sa mať u nás veľa lokálnych dodávateľov. Do vínnej karty sme zasadili veľký výber lokálnych vín, robíme ochutnávky u nás alebo aj priamo vo vinárstve aj s odborným výkladom o víne a starostlivosti oň. Samozrejme Vás tam aj späť odvezie náš shuttle bus. Počas leta sme zaviedli novinku – hostia dostávajú na izbu mapu – z jednej strany turistická a cyklo a z druhej strany je mapa regiónu, s nami odporúčanými atrakciami – vinárstva, reštaurácie. A jednu veľkú verziu máme aj na tabuli v areáli. Chceme žiť s regiónom a pomáhať si. Zapojili sme sa aj do dobrovoľných aktivít. Podľa mňa je tento región úžasný rovnako, ako napríklad región Banskej Štiavnice. Máme tu dokonca aj hvezdáreň. Veľmi by som chcela, aby sa ľudia mohli aj zúčastniť oberačky a mať možnosť skúsiť si starostlivosť o vinič, podľa toho v akom období roka prídu. A verím, že sa nám to skoro podarí zrealizovať.
Hotel pod Lipou nájdete aj na instagrame.
Text: Mária Baláž Gyuránová
Foto: archív hotela a Ondrej Bobek