Judita Wiener: Snažíme sa návštevníkov učiť, aby si kávu dokázali vychutnávať

 Judita Wiener: Snažíme sa návštevníkov učiť, aby si kávu dokázali vychutnávať

 

Keď sa počas materskej pohrávala s myšlienkou, že by chcela mať vlastný podnik, gastronómia bola prirodzenou voľbou. Judita Wiener sa rozhodla pre kaviareň v netradičných priestoroch – KAFEŠOP nájdete v kontajneri na parkovisku pred nákupným centrom. Porozprávali sme sa o tom, ako ľudia v našich končinách  vnímajú túto ešte stále „architektonickú anomáliu“ a aký je podľa nej vzťah Slovákov ku káve.

 Čo vás priviedlo ku gastronómii? Ako sa zrodila myšlienka otvoriť kaviareň?

S manželom máme veľmi radi gastronómiu, za jedlom dokonca aj cestujeme, zbožňujeme dobré víno, dobré jedlo aj dobrú kávu. Hoci som stavebná inžinierka a v tejto oblasti som aj pracovala, keď som šla na materskú, začali sme sa pohrávať s myšlienkou, že by sme mohli mať niečo vlastné. Niečo, čomu by som sa mohla venovať, čo by ma bavilo a napĺňalo. Keď sme sa dozvedeli, že STOP SHOP pripravuje tieto kontajnery, tak aj z môjho profesionálneho, architektonického hľadiska mi to bolo veľmi sympatické. Oslovilo nás aj to, že môžeme začať v malom. Samozrejme, radi by sme rástli a otvorili ďalšie prevádzky, a možno nielen kontajnery.

Judita Wiener

Podľa čoho ste si vyberali lokality?

Keď sme sa dozvedeli, že sa niečo takéto plánuje, uchádzali sme sa o to, aby sme tento priestor získali do prevádzky. Táto spoločnosť má viac podobných kontajnerov, okrem našich v Trenčíne a Púchove, sme chceli ešte ďalší v Nových Zámkoch – ten však ešte nerealizujú. Pre nás z Bratislavy sú toto dobre dosiahnuteľné miesta, chodím sem viackrát týždenne, aj preto sme si ich vybrali. Páčilo sa nám, ako projekt vyzerá na vizualizáciách a vedeli sme sa s ním ľahko stotožniť. Celé sa to nesie v našom obľúbenom minimalistickom štýle. Keby sme si mali postaviť prvú vlastnú kaviareň, rozmýšľali by sme podobne.

Kafešop

Kafešop

Takáto prevádzka však prináša aj určité priestorové limity. Čo bolo pre vás najväčšou výzvou?

Najväčšou výzvou bol určite limitovaný priestor v interiéri a takmer neexistujúci sklad. Museli sme tomu prispôsobiť našu ponuku a hlavne zabezpečiť takmer každodenné zásobovanie čerstvými surovinami, to však v konečnom dôsledku považujeme za výhodu pre našich zákazníkov. V našej prevádzke v Púchove sme si dokonca za kontajnerom založili malú záhradku, kde pestujeme bylinky, tie používame potom pri príprave jedál a nápojov. Malý priestor v interiéri má ale aj svoje výhody, a to, že sa v ňom miešajú vône kávy, čokolády a čerstvo napečených croissantov. Navyše, hostia môžu ich prípravu sledovať v „priamom prenose“. Hoci je to vnútri maličké, počas teplejších dní máme to šťastie, že sa vieme „rozrásť“ – máme terasu vpredu pred prevádzkou a tiež za ňou, vedľa detského ihriska. Veľkým plusom je tiež, že ihrisko v Trenčíne je dosť veľké, takže naň plánujeme  lavičky, aby si tam mamičky, keď prídu nakupovať, mohli s kávičkou posedieť. Taktiež je naša prevádzka kompletne bezbariérová, vrátane WC, kde nechýba ani prebaľovací pult. Hoci nás interiér niekedy trochu limituje, špecializujeme sa na To Go, takže vieme zabaliť nielen kávu, ale aj croissanty či waffle.

Judita Wiener

wafle

Toto bude pre vás prvá kaviarnícka zima, všimol som si, že pripravujete aj rôzne špeciality. Na čo sa môžu hostia tešiť?

Našimi novinkami sú kávy, ktoré zahrejú ešte o trošku viac – írska, alžírska – či ružová horúca čokoláda. Chystáme tiež varené víno a punč. Nedávno sme spustili belgické waffle so sezónnym teplým ovocím, ktoré sa však dá nakombinovať podľa vlastnej chuti – s horúcou čokoládou, Nutellou, čerstvým ovocím. Začali sme pripravovať taktiež chai latté a cascaru. Hoci sme ju zvažovali už v lete, vyšlo nám to až teraz a robíme z nej čaje. Nechýbajú ani horúce limonády z poctivých domácich sirupov a čerstvého ovocia, žiadne prášky či umelé prísady tam nenájdete.

Kafešop

Vráťme sa ešte k interiéru, prezradili ste, že ste stavebná inžinierka, podieľali ste sa na zariadení kaviarne?

Z 90 % to bolo dané investorom, on to zariaďoval v spolupráci s architektmi, ktorí pripravili tento dizajn a veľmi sa s tým hýbať už nedalo. Veľmi ľahko sme sa s tým však stotožnili. Samozrejme, vždy nájdete niečo, čo by ste si vedeli predstaviť inak, celkovo sme však spokojní.

Judita Wiener

V západnej Európe sú kontajnery veľmi populárne, v Londýne z nich majú celú nákupnú štvrť. V Bratislave na Šafárikovom námestí však s nimi mali niektorí ľudia problém. Neobávali ste, ako budú reagovať miestni?

Samozrejme, sto ľudí, sto chutí. Stretli sme sa však väčšinou s pozitívnymi reakciami – ľuďom sa páči priestor, je to niečo iné, snažíme sa, aby to bolo vizuálne čisté, chceme kaviareň udržiavať v minimalistickom duchu. Myslím si, že aj ľudia sa s tým dokázali spriateliť. V Púchove aj v Trenčíne máme na Kafešop kladné ohlasy. Myslím si, že pre ľudí v nákupných centrách, najmä pre mamičky sme prínosom – pred či po nakupovaní sa majú s deťmi, kde zastaviť, zabaviť, môžu sa tu zahrať, dať si horúcu čokoládu. Ani v interiéri nechýba malý detský kútik. Dokonca aj starší ľudia boli pozitívne naladení. Vyslovene negatívnu skúsenosť sme nemali s nikým. V Púchove bol však mali niektorí problém s tým, že v prevádzke boli anglické nápisy, pretože investor prevádzkuje kontajnery po celej Európe, navrhol jednotný dizajn. Potom sa to celé rebrandlo a zavládla spokojnosť.

Judita Wiener

Všimol som si, že máte kávu vlastnej značky Kafešop. Podľa čoho ste si vyberali dodávateľa a ako ste ho našli?

Už na začiatku sme mali predvybraných niekoľko značiek. Vyberali sme podľa našej chuti, vedeli sme, čo asi hľadáme: vyrovnanú chuť, trochu čokoládovú a nechceli sme 100 % arabicu, lebo tá nemusí mať úspech u každého. Tú prenechávame špecializovaným kaviarňam, ktoré si ju možno aj sami pražia. Keď sme sa rozhodli, že chceme kávu pod vlastným názvom, chceli sme dodávateľa, ktorý nám to umožní. Hľadali sme partnera, ktorého káva nám bude hlavne chutiť, a jedného takého sme aj našli. Naša káva je zmes odrôd arabica a robusta, je fair-trade z malých rodinných plantáží, na ktorých sa nepoužívajú pesticídy a dodrižavajú sa tu prísne normy, pražená je v Taliansku. Okrem výbornej kávy sme si však z ponuky nášho dodávateľa vybrali aj ďalšie produkty, napríklad kvalitnú čokoládu alebo poctivé domáce sirupy.

kava

čokoláda

sirupy

Súčasťou vašej kaviarne je aj maličká pekáreň, čo všetko pečiete?

Začínali sme s croissantmi, potom pribudli waffle a postupne chceme ponuku rozširovať. Radi by sme pridali rôzne pečivá, hľadáme však produkty, ktoré by sme si aj my sami kúpili. Rozhodli sme sa preto najprv pre užší sortiment, aby sme zamestnancov nezavalili prácou a úlohami. Zásadnou bola pre nás príprava dobrej kávy, aby bola urobená vždy tak, ako sa má robiť.

Judita Wiener

Neunikla mi ani vitrína so zákuskami. Na akých koláčoch si u vás môžeme pochutiť?

Máme veľmi dobré raw koláče, na ktoré máme super ohlasy. Našli sme dodávateľa z Trenčína, veľmi milú paniu, ktorá nám dvakrát týždenne pečie čerstvé torty, aké si len vymyslíme. Máme tiež bezlepkové pečené koláče z kvalitných domácich surovín. Skúšame samozrejme aj iné, tieto však nájdete v našej ponuke prakticky vždy. Keď príde koláč v piatok, hneď je vypredaný.

Kafešop

Ako vnímate vzťah Slovákov ku káve? Čo je pre nich dôležité?

Všímame si, že k nám chodia fajnšmekri, ktorí vedia aj o pražení a zaujímajú sa o to. Denne máme aspoň dvoch, ktorí chcú vedieť viac: odkiaľ káva je, ako je pripravená, čo je to zač. Máme naše balenie aj na predaj a vnímame, že si ju ľudia kupujú i domov. Zároveň sú hostia vzdelanejší a tiež si nechajú poradiť. Snažíme sa návštevníkov učiť, aby si kávu dokázali vychutnávať. Rozumiem však aj tomu, že pre niekoho je turecká káva číslo jeden, ale aj takým sa snažíme navrhnúť, aby dali šancu espressu. Niektorí to skúsia a sú príjemne prekvapení, že im to skutočne chutí. Pre nás je však náš zákazník, náš pán: ak chce „turka“, samozrejme mu ho pripravíme a snažíme sa, aby bol to bolo čo najlepšie.

Judita Wiener

Každý má svoje sny, túžby, vízie. Aké sú tie vaše?

Je pre nás dôležité, a pracujeme na tom, aby sa značka Kafešop dostala do povedomia ľudí ako miesto, kde sa vedia nachvíľu zastaviť a vychutnať si príjemnú emóciu spojenú s vôňou čerstvej kávy a ďalších dobrôt. Aby naši zákazníci boli spokojní a odišli s kávou v ruke a s úsmevom na tvári. Tiež chceme, aby sa k nám ľudia vracali a nebola to pre nich iba jednorázová záležitosť a vedeli, čo tu dostanú a že to, čo dostanú, je naozaj kvalitné. Nechceme to robiť lacno, dbáme na to, aby káva, koláče a ponuka bola vždy čerstvá, kvalitná a ľuďom chutilo.

Kafešop

Text: Tomáš Turek

Foto: Tomáš Turek

 

 

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články