LIVE COOKING Evolúcia v hoteli Zlatý Kľúčik – keď gastronómia pomáha

 LIVE COOKING Evolúcia v hoteli Zlatý Kľúčik – keď gastronómia pomáha

Pred pár dňami sme prijali pozvanie na jednu nádhernú degustačnú večeru v reštaurácii Frenchie hotela Zlatý Kľúčik v Nitre. Vrch Zobor je jednoznačnou dominantou mesta a už z diaľky signalizuje, kde sa nachádzame. A práve tam, na jeho úpätí s výhľadom na celé mesto sa nachádza iná dominanta regiónu – tá hotelová. Hotel Zlatý Kľúčik je pýchou hotelierstva v nitrianskom kraji a v druhej polovici novembra organizoval už 5. ročník charitatívnej degustačnej večere pod názvom Live Cooking Evolúcia. Poďme sa na to spoločne pozrieť.

Zlatý Kľúčik-Live Cooking

Štvorhviezdičkový Hotel Zlatý Kľúčik s prívlastkom S(uperior) patrí medzi tie najlepšie prevádzky svojho druhu v celom regióne. Bohatosť priestoru od izieb typu Štandard až po izby Superior a Apartmány, ktoré rozlohou pripomínajú skôr menšie byty je popretkávaná kvalitou služieb. Hovoríme o kvalitných reštauráciách, nadštandardnom cigarovom salóniku, ale aj o luxusnom wellness či neskutočných výhľadoch, ktoré ponúka poloha na kopci.

Slovenské chute prepojené s Francúzskom

Samostanou kapitolou sú krásne svadby a plná kongresová vybavenosť, ktorá znesie aj tie najprísnejšie štandardy. Skrátka, hotel si svoj rating a aj vašu návštevu rozhodne zaslúži. Nitriansky Hotel Zlatý Kľúčik má za sebou bohatú ale zároveň aj búrlivú históriu. Nový majitelia však otočili list a rozhodli sa s pomocou nového riaditeľa Igora Gondára, šikovnej marketingovej manažérky Zuzany Antalovej a staronového šéfkuchára Viliama Beňa napísať ďalšiu a najlepšiu kapitolu tohto hotela. To, že to myslia skutočne vážne dokazuje aj reštaurácia Frenchie, ktorá prešla značnou rekonštrukciou a dnes by sme na Slovensku len márne hľadali podobne nadizajnovaný priestor.

Daniel Tilinger z ECK restaurant: Našiel som svoj štýl a smerovanie v gastronómii

Čítať viac >

Duch francúzskeho vidieka, dôraz na kvalitné materiály ale aj atypické farby – biela a modrá dodávajú celému priestoru osobitý charakter, ktorý nemožno nemilovať. A pravé tu, v priestore ktorý spája históriu s modernou a slovenské chute s tými francúzskymi sa konala benefičná degustačná večera pod taktovkou šéfkuchára Viliama Beňa.
Dobrú chuť, začíname.

Výnimočný večer plný znamenitých vín

Výnimočnosť hotela sa musela prejaviť aj vo výnimočnosti celého benefičného večera a skutočne nič nenechali na náhodou. Celý večerom nás sprevádzala dvorná moderátorka hotela Karin Haydu, ktorá celý večer posunula o úroveň vyššie a vďaka jej moderátorským vstupom mu dodala dynamiku a rozhovormi so someliérom či kuchármi aj edukatívny rozmer.

O vína sa zo spoločnosti Provino staral someliér Miloš Florkovič, ktorý trafil klinec po hlavičke a párovaním vín dokázal presne vystihnúť podstatu priestoru a myšlienku celého menu. Tak ako je reštaurácie Frenchie fúziou Francúzska a Slovenska, aj jeho vína kopírovali tento naratív a mali sme možnosť ochutnať skvelé vína, tradičné aj netradičné, mladé aj divokejšie naturálne vína a samozrejme nesmelo chýbať ani champagne na prípitok. Za všetko však spomenieme skvelý Mellot, ktorý pochádzal z vinohradov a od vinárskej rodiny, ktorá zásobovala francúzsky kráľovský dvor v 15. a 16. storočí.

Live Cooking Zlatý Kľúčik

Staronový šéfkuchár Viliam Beňo v reštaurácii Frenchie

Hlavnou hviezdou večera bol samozrejme šéfkuchár Viliam Beňo, ktorý sa so svojím novým tímom
svedomito pripravovali na degustáciu už niekoľko dní vopred. Viliam je staronovým šéfkuchárom v
hoteli Zlatý Kľúčik, varil tu 12 rokov, potom chvíľu Tatrách a na iných miestach, aby sa znova vrátil
“domov” a ukázal svoju kvalitu. Pripravil si 6 chodové degustačné menu, ktoré bolo poctou regiónu
a ódou na sezónne suroviny.

V duchu témy konceptu reštaurácie spájal slovenské suroviny, pridal tam čosi z pyrenejského polostrova, využil techniky práve francúzskej kuchárskej školy a doplnil to prvky molekulárnej gastronómie, čo vo výsledku prinieslo želaný efekt. Ochkanie, prázdne taniere a záverečný potlesk v stoji. Dokázal, že je skutočným majstrov pri príprave jedál z rýb, ktoré boli fantastické, obzvlášť v našich končinách dosť opomínaný úhor.

Prísľub, ktorý niesol už amuse bouche

Už amuse bouche v podobe tatarákovej jednohubky dával znať, že to bude nezabudnuteľný večer. Predjedlo vo francúzskom štýle – brioška, foie gras, hľuzovka s pridaním cvikly nás správne naladila. Už vyššie zmienený úhor bol spolu s napárovaným vínom jedným z najlepších predjediel tohto roka, aké sme chutnali. Nasledovali sous vide kačacie prsia, ktoré sa dostali na vrchol rebríčka kačacích pŕs a napárovaný Merlot z Bordeaux fungoval s týmto jedlom vynikajúca.

V polovici degustácie bolo vidieť, že príprave venovali potrebný čas a všetko od servisu až po výsledok išlo skvelo. Ďalší chod bol znova spojením tradície a exotiky. Líčka z morského čerta a k tomu málo využívaný ale o to zaujímavejší čierny koreň, beurre blan a kaviár z jesetera. Silné a výrazné chute si žiadali aj mohutnejšie víno a someliér Miloš Florkovič to zvládol na výbornú.

Vôňa lesa v podobe Frenchie

Zmyslovo najintezívnejším chodom bol ten posledný, ktorý by sa dal nazvať aj “vôňa lesa”. Skvele pripravený chrbát z daniela a k tomu slovenská Pinta od Velkeeru boli samé o sebe vynikajúce. Čo však posunulo jedlo úplne inde bol rozmarínový extrakt, ktorý sa aktiváciou suchým ľadom vo forme pary rozplýval nad stolmi a my sme sa na chvíľu presunuli z reštaurácie do útrob slovenskej prírody. Krásny detail. A zakončili sme to dezertným tokajským vínom spolu s variáciami čokolády a citrónovým sorbetom.

Antagonistické chute, ktoré však spolu hrali a sladké slovenské tokajské od Ostrožoviča bolo tým správnym vínom na záver. Viliam Beňo spolu s celým kulinárskym tímom a servisom, kde sme okrem rokmi ostrieľaných kuchárov našli na študentov, predviedli obdivuhodný výkon a zaslúžia sa uznanie. A obyvatelia Nitry sa môžu tešiť, pretože sa do mesta vrátila kvalitná reštaurácia, pracujúca s lokálnymi farmami, dodávateľmi a prvotriednymi surovinami.

Benefičný aspekt podujatia

Celá degustácia však nefungovala len sama pre seba a jej cieľom v tomto prípade nebolo len potešiť svojich hostí. Mala benefičný rozmer a celý výťažok z tohto podujatia putoval do rúk občianskeho združenia Pomáhajko z Dražoviec. Katarína Bojkovská spolu so svojou rodinou a priateľmi už 4 roky pomáha ľuďom v núdzi, domovom sociálnych služieb, detským domov, či onkologickým pacientom. Okrem iného skrášľujú aj svoju vlastné okolie, obec a venujú sa aj environmentálnym aktivitám. Ich činnosť je široká, srdcia veľké veď jej synovia získali aj ocenenie Srdce na dlani za dobrovoľnícku činnosť, no financii vždy málo.

Tak ako slávnostným príhovorom začal celý degustačný večer samotný riaditeľ Igor Gondár, vzal si aj posledné slovo. Za veľkého potlesku a neskrývaných sĺz Katky z Pomáhajka jej odovzdal výťažok z celej benefičnej akcie spolu s darmi od partnerov, ktoré činili celkovú sumu rovných štyri tisíc eur. A tlieskame aj my, pretože táto akcia bola nie len chuťovo bohatá a skvelo
zorganizovaná. Ale bola hlavne bohatá na ľudskosť, vďaka ktorej budú teraz schopný pomôcť ešte
väčšiemu množstvu ľudí, ktorí pomoc potrebujú. A to sa počíta.

Za nás, milý hotel a reštaurácia Frenchie, ďakujeme.

Aké bolo kompletné menu? Nech sa páči:

MENU:
Tekvicová brioška, foie gras, obrie hrozienka, cviklová pena, hľuzovka
R39 PÁLAVA / TRAMÍN ORANGE, VELKEER, SLOVAKIA, 2021
Úhor, espuma z paštrnáku, šípkové perly, citrónová tráva, croissantova strúhanka
MELLOT, SANCERRE LES VIGNES DU ROCHEE, FRANCE, 2022
Kačacie prsia, levanduľa, ríbezľa, topinambur, jablkový sponge, jus
BORDEAUX LES BRULIERES DE BEYCHEVELLE, FRANCE, 2015
Líčka z morského čerta, krém z čierneho koreňa, beurre – blanc, mrkvový olej, kaviár z
jesetera
LA CHABLSIENNE CHABLIS 1ER CRU, COTE DE LECHET, FRANCE, 2019
Chrbát z Daniela, vôňa lesa, rakytník, kučeravý kel, fialové zemiaky, rozmarínový extrakt
PINTA, VELKEER, SLOVAKIA, 2021
Variácia čokolády – bielka z čierneho kakaa – sorbet citrónová tráva, verbena
TOKAJSKÝ VÝBER 4- PUTŇOVÝ, OSTROŽOVIČ, SLOVAKIA

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Rudolf Sladkovský

Po rokoch sledovania portálu Kávičkári.sk sa k nám Rudolf pridal a začal pre nás fotiť. Akčný, s veľkým úsmevom, talentom a nasadením pokrýva Rudi celé Slovensko. Najnovšie sme objavili jeho nadanie pre písanie článkov. Veď posúďte sami!

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články