Madam Etiketa radí: #3 Ako správne držať príbor?

 Madam Etiketa radí: #3 Ako správne držať príbor?

Vieme my Slováci správne držať vidličku a nôž? Bohužiaľ, nevieme. Keď som na Slovensku a idem do reštaurácie, mnohí hostia držia vidličku tak, ako keby držali lyžicu. A nôž? Ten držia ako pero. Keď k tomu ešte prirátam lakte vo vzduchu a nakláňanie sa nad stôl pri každom súste, je to niekedy zaujímavý pohľad. Ani slovenskí hostia v drahých reštauráciách alebo hoteloch nie sú výnimkou. Je to taký náš poznávací znak. Keď som, naopak, v reštaurácii v Paríži, viem celkom ľahko identifikovať hostí z východnej Európy. Lucia Sandrin Breznayová alias Madam Etiketa vás tentoraz naučí, ako správne držať príbor. 

Etiketa-stolovanie-držanie-príboru
✔️ Správne držanie vidličky a nožíka nie je žiadne umenie. Stačí iba dodržiavať určité pravidlá. Lucia Sandrin Breznayová, známa aj ako Madam Etiketa, vás ich naučí.

Držanie príboru a pohľad do minulosti

Čím to je? Asi to bude pre mnohých z vás prekvapenie, ale treba sa na to pozrieť z politického kontextu, pretože to naše „bágrovanie“ pramení v socializme. Po februári 1948 prešla celá naša československá spoločnosť pod komunistickú diktatúru, ktorej hviezdou bol „pospolitý ľud“. Etiketa a spôsoby pri stolovaní boli pestované hlavne v kruhoch buržoázie a šľachty, čiže triedneho nepriateľa, ktorého maniere a zvyky bolo potrebné vymazať zo života celej spoločnosti. Správať sa pri stole spôsobom, ako to robil triedny nepriateľ, bolo nanajvýš „drzé“. Výsledkom bola devalvácia etikety ako takej a jej pravidlá sa za roky komunistickej diktatúry eliminovali na úplne minimum.

Etiketa-stolovanie-držanie-príboru
❌ Nesprávne! Zlé držanie príboru, lakte vo vzduchu a nakláňanie sa nad stôl pri každom súste – presne takto sa to nerobí. Obraz, s ktorým sa však stretávame pomerne často. Mnohí Slováci totiž nevedia, ako správne držať vidličku a nožík.

Ako správne držať príbor?

Takže, ako správne držíme vidličku a nôž? Pravidlá držania príboru sú jednoduché, stačí si ich iba osvojiť a trénovať, trénovať, trénovať. A ani sa nenazdáte a bude to pre vás úplne prirodzené.

Etiketa-stolovanie-držanie-príboru
❌ Nesprávne! Ukazováky sú príliš nízko. V prípade nožíka dokonca ukazovák prechádza cez „most“. Ukazovák musí byť vždy pred „mostom“, čiže časťou, kde sa stretáva rukoväť s čepeľou. ✔️
  1. Vidlička s jej hrotmi a nôž smerujú VŽDY k tanieru (nikdy ich nedržíme smerom k plafónu, a to ani medzi sústami).
  2. Ukazovákom pravej ruky tlačíte na rúčku noža a ukazovákom ľavej ruky na rúčku vidličky (hroty smerujú vždy k tanieru).
  3. Špička ukazováka je v oblasti pred „mostom“, teda na mieste, kde sa stretáva rúčka s čepeľou noža, alebo pri vidličke pred zaoblenou časťou na konci rukoväte.
  4. Rúčka vidličky a noža smeruje vždy smerom do dlane, ktorá ich zakrýva.
  5. Lakte musia zostať vždy pri tele.

Môžeme držať vidličku hrotmi nahor? Áno môžeme, ale iba pri rizote, cestovinách či pri nakrájaných šalátoch. Vtedy chytíme vidličku do pravej ruky a držíme ju hrotmi smerom nahor. Len čo chytíme do ruky nôž a vidlička je v ľavej ruke, hroty vidličky smerujú k tanieru.

Etiketa-stolovanie-držanie-príboru
✔️ Správne držanie vidličky a noža. Vidlička a nôž smerujú vždy k tanieru, ukazovákom pravej ruky tlačíme na rúčku noža a ukazovákom ľavej ruky na rúčku vidličky. Špičky ukazovákov sú pred miestom, kde sa stretáva rúčka s čepeľou noža a pred zaoblenou časťou na konci rukoväte vidličky. Nezabúdame ani to, že lakte sú vždy pri tele.

Jedzte s chuťou, no správne a s gráciou

Možno si poviete, že sa s vidličkou v tejto polohe nenajete, ale to nie je pravda. Sústa sú síce o niečo menšie, ale samotné jedenie vyzerá oveľa viac distingvovane. Napokon, uznajte sami, že vidlička, na ktorej je toľko jedla, že z nej pri pohybe k ústam padajú kúsky do taniera, nemá s uhladenosťou veľa spoločného. Nehovoriac o tom, že aj samotné vsunutie takto plnej vidličky do úst vyžaduje otvoriť ich ako „vráta na stodole“. A pritom len stačí zapichnúť vidličku do mäsa, odkrojiť z neho kúsok, na ktorý nožíkom nahrniete prílohu a dáte do úst. Určite vám „po ceste“ nič nespadne a ani kútiky sa vám pri otváraní vašich úst nezapália.

Madam Etiketa radí: #2 Dress code v hoteloch

Čítať viac >

 

Lepšie neskoro ako nikdy

Ja som dieťa narodené v socializme, s odrecitovaným sľubom iskričky, a musím priznať, že aj ja som ako „malá“ držala vidličku v ľavej ruke hrotmi nahor. Avšak tento „nedostatok“ v držaní príboru som hneď, ako som sa začala počas štúdia na gymnáziu venovať etikete, ľahko odstránila. Takže platí staré známe – lepšie neskoro ako nikdy!

Etiketa-stolovanie-držanie-príboru
Nikdy nie je neskoro na to, aby ste sa naučili správne držanie príboru. Stačí dodržiavať týchto pár pravidiel a faux pas v tomto smere už nezažijete.

Nenechajte si ujsť ďalšie zo série článkov s Madam Etiketou, v ktorých sa venovala etikete podávania a pitia kávy a téme dress code v hoteloch.

Luciu Sandrin Breznayovú nájdete na Instagrame ako @madametiketa.

Text: PhDr., Mgr. Lucia Sandrin Breznayová
Fotografie: Dominika Noskovičová

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Lucia Sandrin

https://www.instagram.com/madametiketa

Volám sa Lucia, žijem v Paríži a na Instagrame ma nájdete ako @madametiketa. O etiketu a protokol som sa začala zaujímať už v detstve. Keď som ako 13-ročná navštívila Buckinghamský palác v Londýne, krása a precíznosť britskej kráľovskej etikety a protokolu ma celkom uchvátili. Naučila som sa naspamäť celý rodokmeň anglických kráľov a kráľovien. Od toho bol už len krôčik k tomu, že som touto cestou pokračovala aj v štúdiu. Študovala som diplomaciu, medzinárodné vzťahy a právo v Banskej Bystrici. Až počas môjho štúdia Pre-MBA na University of California San Diego som mala príležitosť absolvovať 5-hodinovú prednášku o protokole a etikete, po ktorej som bola presvedčená o tom, že prednášajúci je skutočný odborník... A tak etiketa a protokol dodnes napĺňajú môj profesijný život.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články