Poznáme víťaza Next Chef by Colette
Po dvoch týždňoch od štvorčlenného semifinále sa konalo veľké finále a my sme pri tom nemohli chýbať. Next Chef je krásna iniciatíva, ktorú vymyslelo Colette, obľúbená francúzska reštaurácia v Bratislave, v spolupráci s „Mikovínkou”, hotelovou akadémiou na Mikovíniho ulici taktiež v Bratislave. Spolu hľadali nový kuchársky talent, ktorý bude mať možnosť ukázať svoje umenie aj mimo praxe a školy. A idú príkladom aj pre iné reštaurácie a školy. Bez kvalitného prepojenia školy a praxe totiž nemáme šancu vychovať ďalšiu silnú generáciu kvalitných kuchárov a kuchárok.
Už semifinále Next Chef ukázalo, že sa naozaj máme na čo tešiť, a talentovaní študenti druhého a tretieho ročníka nám svojimi schopnosťami vyrazili dych. Sofistikované a náročné techniky semifinálového kola by pokojne zahanbili aj skúsených kuchárov. Vybrať dvoch finalistov bolo naozaj veľmi náročné. Po zohľadnení všetkých faktorov sa v pondelkovom veľkom finále Next Chef predstavili šikovní chalani – Šimon Balog a Samuel Idešic. Tých sme si predstavili v semifinálovom článku.
Prekvap ma
Finálovou témou Next Chefa, na ktorej prípravu mali rovné dve hodiny (o pol hodiny viac ako v semifinále), bolo „prekvapenie vnútri“. Hlavnou úlohou pre našich mladých kuchárov bolo pripraviť jedlo, ktoré bude zvonku klamať a bude v sebe ukrývať nečakaný twist a malé prekvapenie, ktoré spôsobí akýsi vau efekt na tanieri.
Kým v semifinále Next Chef mali za úlohu pripraviť predjedlo, vo finále išlo o hlavný chod. A nehralo sa len tak o fazuľky. Víťaz okrem večnej slávy získal aj možnosť pripravovať svoje jedlo a prezentovať hosťom počas jedného špeciálneho týždňa v júli. A to už je niečo mať svoj signature dish na lístku v takej prestížnej reštaurácii a v takom mladom veku!
Finále Next Chef si získalo veľkú pozornosť
Finálové kolo prebiehalo podobne ako semifinálové. Obaja kuchári varili naraz v časovom limite dvoch hodín. Za tých pár chvíľ si Next Chef získal pomerne silnú mediálnu pozornosť. Do odbornej poroty sa posadili zástupcovia médií, ale aj foodblogeri a influenceri z prostredia gastronómie. S otvorenou kuchyňou a aj so stresovým faktorom v podobe mnohých očí sa Samo aj Šimon skvele vyrovnali a zvládli to výborne. Boli skvelo pripravení a svoje recepty odvarili bez zaváhania. Poučili sa z chýb prvého kola a svorne pozdvihli latku svojho umenia o ďalší level.
A čo nám v rámci Next Chef vlastne navarili?
Šimon je veľký perfekcionista a má jasnú víziu toho, ako by jeho jedlo malo vyzerať na tanieri. Už v semifinále Next Chef ukázal, že plating a dizajn má z celej štvorice najlepší a najkreatívnejší. Do finále si pripravil tradičné ratatouille, ktoré chutilo perfektne. Zabalil ho do vydlabaného baklažánu a otočil kožou navrch, takže na prvý pohľad nebolo možné zistiť, čo sa v baklažáne nachádza. Ten pekne dozdobil jedlými kvetmi a physalisom, ktoré dodali jedlu sviežosť a kyslosť. K tomu si pripravil jemnú omáčku a sprudka opečenú papriku. Jedlo na tanieri vyzeralo nádherne a Šimon ukázal, že je vo finále Next Chef právom.
Samuela si z nášho minulého článku pamätáte ako chalana, ktorý rád ťahal svoje varenie smerom do ázie. A aj vo finále bol verný svojmu rukopisu. Jeho „francúzska“ panenka bola popretkávaná prvkami východnej kuchyne, ako je sezam, huby, zelenina, čili. Ako jediný „čistokrvný“ študent odboru kuchár z celej štvorice mal najlepšie zvládnuté techniky. Ukázalo sa to nielen pri dokonalej príprave mäsa, ale hlavne pri omáčke. Už semifinálová nám vyrazila dych a znova sa v rámci Next Chefa ukázal vo vynikajúcom svetle. Panenka obalená v sezame a pomaly zapečená do tvaru taštičky, zvnútra plnená hubami a doplnená o zeleninu, jarnú cibuľku a parmezánovú čili omáčku s mandľami bola naozaj skvelá.
Next Chef môže byť len jeden
Aj keby sme najradšej dopriali prvé miesto nielen naším finalistom, ale všetkým, víťaz môže byť nakoniec aj tak len jeden. A víťazom pilotného ročníka Next Chef, ktorý, veríme, nebude posledným, ale bude len prvým v rade mnohých podobných udalostí, sa stal Samuel. Veľmi tesne, len o pár bodíkov, zvíťazil u všetkých porotcov. Jednohlasne sme ho zvolili za víťaza práve za lepšie zvládnutie techník a konzistentnejšie chute a ich prepojenie. Okrem titulu Next Chef a možnosti prezentovať svoje umenie reálnym hosťom vo forme týždňového špeciálu si majitelia Colette spolu s ich šéfkuchárom Zolim pripravili pre víťaza malé prekvapenie. Špičkový a profesionálny japonský nôž určený práve pre začínajúcich profesionálov. Ale ani Šimon nemusel veľmi smútiť. Podarilo sa mu dohodnúť si v Colette na jeseň stáž, aby svoje schopnosti mohol ďalej rozvíjať.
Práca v slovenskej gastronómii má zmysel
Práve vo vyššie spomínaných momentoch je krása a zmysel celého projektu Next Chef. Ukázať mladým študentom, že aj práca na Slovensku a v gastronómii je skvelá a zmysluplná. Že dokáže spájať zaujímavých ľudí a prinášať radosť hosťom. Veríme, že Next Chef by Colette je projekt, ktorý bude naďalej pokračovať v ďalších ročníkoch a nielen to. Azda inšpiruje ďalšie reštaurácie a školy k užšej spolupráci. Či už v takom, alebo aj inom formáte.
Ak chceme, aby gastrosektor na Slovensku rástol a aby sme tu niekedy mali aj michelinskú hviezdu, musíme začať už v školách a intenzívne ich prepájať s realitou a praxou. Nielen v medziach povinnej praxe. Musíme prepájať najlepších študentov s najlepšími reštauráciami tak, aby nám tu znovu vyrástla silná generácia kuchárov. A k tomu sme sa všetci spoločne zaviazali. Pomôcť, ako len vieme, pretože nám na gastre a na našich mladých študentoch mimoriadne záleží.
Viac o projekte Next Chef nájdete aj na Facebooku Colette Gourmand Boutique.
Text a fotografie: Rudolf Sladkovský