Takto chutí zima v La Vita
Ružinovská reštaurácia pod taktovkou šéfkuchára Daniela Karasa obohatila jedálny lístok o nové jedlá. Tak, ako horúca šálka voňavého čajú zahreje vaše skrehnuté prsty počas sychravého dňa, špeciality z La Vita zahrejú na duši každého gurmána.
Priestory reštaurácie La Vita na Borodáčovej ulici, ukrytej na sídlisku v bratislavskej štvrte Ružinov vás počas sychravých dní zohrejú už po vašom príchode – svojou útulnosťou. Rozkošné kresielka pri vchode si priam pýtajú, aby ste sa do nich zaborili a vychutnali si šálku horúceho čaju či kávy. No ostať v La Vita iba pri nápojoch by bola obrovská škoda. Reštaurácia je totiž známa široko ďaleko práve kvôli svojej kuchyni pod taktovkou Daniela Karasa. Šikovný šéfkuchár jedálny lístok počas týchto nevľúdných dní obohatil o špeciality šmrncnuté sezónnosťou, ktoré potešia oko i chuťové poháriky nejedného gurmána. Dominujú v nich ingrediencie ako zeler, červená repa, pór, rozmarín voňajúci po Vianociach či poctivé kúsky mäsa, ktoré vo vás vyvolajú presne ten pocit chladných dní, kedy bažíte po tom, aby ste sa zahriali niečím výdatným.
Mäsožravci majú jedinečnú možnosť zbaviť sa predsudku, že bravčové karé je suché mäso, ktoré ide dolu hrdlom naozaj s ťažkosťami. Daniel Karas vysvetľuje, že ak je bravčové karé „dry aged” (v La Vita používajú karé, ktoré zrelo 28 dní tzv. suchým zrením) pripravené správne (teda medium well) , je jemné a ma plnú, šťavnatú chuť. V La Vite vám k nemu naservírujú zemiakové pyré ochutené muškátovým orieškom, ktoré má príjemne maslovú príchuť podčiarknutú pikantným šalátom zo cherry rajčín a bielej reďkovky nakladanej v domácom náleve s lupienkami čili a zázvorom. Nálev si pripravujú sami v La Vite a obsahuje aj ďalšie ingrediencie, ktoré sme sľúbili uchovať ako tajomstvo šéfkuchára. Skúsiť však túto kombináciu rozhodne stojí za to. Svedčí o tom aj fakt, že toto jedlo patrí medzi favoritov na jedálnom lístku.
Grilovaná chobotnica servírovaná na zemiakovom šaláte vás možno prekvapí. Ale keď sa do nej pustíte, pochopíte, že svoje miesto v menu nemá len tak náhodou. Chrumkavá chobotnička vo vás vyvolá spomienku na dovolenku pri mori, no prítomnosť zemiakového šalátu tento pokrm zasa oblieka do zimných mesiacov. Zemiakový šalát je pripravený zo zemiakov upečených v pahrebe, ktoré sú po vychladení nakrájané na malé kocky. Dochucuje ich avokádo, šalátová uhorka a šalotka naložená v červenom vínnom octe. Keďže v tomto jedle sa snúbia prakticky dve ročné obdobia, pripomenú vám nostalgiu leta počas dní, kedy za oknami už prituhuje mráz.
Ak máte radi pór, ochutnajte teľacie líčka uvarené s červeným vínom a koreňovou zeleninou, zabalené do oblanžírovaných listov póru, posypané celozrnnou horčicou. K nim vám naservírujú pórkové pyré. Zaujímavosťou tohto pokrmu je okrem dominancie póru aj netradičná kombinácia dvoch druhov vín – bieleho, na ktorom je pripravené pyré a červeného, v ktorom sú uvarené teľacie líčka.
Najväčšej popularite spomedzi všetkých špecialít na aktuálnom jedálnom lístku sa momentálne teší hovädzie carpaccio oblečené do zimného šatu. Je pripravené metódou sous-vide, dochutené rozmarínovou morskou soľou, zľahka opečené na olivovom oleji, ktoré doplňuje fritovaný solený rozmarín (áno, môžete ho tiež jesť!), hobliny gorgonzoly, pečená červená repa a dresing z kapár a dijonskej horčice. Celú lahôdku korunujú lupienky zeleru. Ak vo vás táto kombinácia prebudila zvedavosť, len smelo do toho. Vaše chuťové poháriky sa vám poďakujú.
Text: Barbora Daxner
Foto: Patrik Gubiš