Špacírka v Bratislave: Keď sa odhalí potenciál zaprášeného miesta
Zbierať skúsenosti, mať otvorenú hlavu, oči aj uši, učiť sa, skúšať, zlepšovať sa. Ak chcete uspieť v gastronómii, bez tohto bude vaša púť ešte náročnejšia a v začiatkoch možno neuvidíte blikať ani povestné svetielko na konci tunela. Po rokoch strávených za barom, spoznávania pozadia gastro biznisu sa Roman Kocian spoločne s manželkou Mari rozhodli otvoriť vlastný podnik: Špacírka na Pražskej ulici v Bratislave. Káva, víno, bistro a atmosféra, za ktorou stojí veľa vlastnej práce, nervov, šťastia i očakávaní. Čím je toto miesto výnimočné?
Najprv práca, potom Špacírka
Na začiatku stála veľká výzva: priestor, ktorý si vyžadoval veľa úsilia, aby ukázal svoje prednosti. Roman s manželkou sa toho nezľakli – ak aj trochu áno, obavy prekonali – a po vyhodnotení svojich možností sa pustili s kamarátmi do rekonštrukcie. Veľké okná, pôvodná podlaha pripomínajúca piešťanskú Kolonádu, vysoké stropy, aj samotný priestor v tehlovom dome, to všetko bolo zanesené prachom času a azda aj nevkusu. A to všetko začalo opäť naberať na pôvodnej kráse.
Po týždňoch tvrdej práce by miestni a zrejme ani samotní majitelia – keby tu denno denne netrávili hodiny – nové miesto nespoznali. Ak by sme si mali pomôcť škatuľkami, Špacírka je dobre vyladený ekleticizmus: rastliny, sivá, biela a drevo, veľa svetla, školské stoličky doplnené tonkami, priznaná tehlová stena odetá v bielom, bicykel, drevené lavice s vankúšmi a vysoký bar.
Koncept, ktorý sa prispôsobí dennej hodine
Posaďte sa, dajte si kávu a raňajky. Alebo brunch, alebo poobedný snack, alebo niečo na zahryznutie k vínu či miešanému nápoju. Špacírka je koncept, ktorý sa zvládne prispôsobiť dennej hodine a tiež náladám a chutiam hostí. Tak, aby ste mu to uverili: ráno káva a croissant, o jedenástej chlebíčková variácia, ktorá neomrzí ani poobede, ak by náhodou áno, cheesecaky to zachránia, a priateľstvo s vínom – napríklad Baynach – dokáže vzniknúť skutočne rýchlo.
Hoci Špacírka začala ešte len pred pár mesiacmi, vykročila sebavedomými nohami, ktoré vedia, kam chcú ísť. Kompas im môže robiť i káva – starostlivo vybraná, chuťovo vynikajúca a dostatočne pestrá. Na mlynci si vyberiete zmesovú Mio Caffé, ktorá by spoľahlivo zastala miesto v talianskom bistre, a tým, ktorí majú radi acidnejšiu arabicu, urobí veľkú radosť káva od Rusty Nails Coffee Roasters.
Využiť potenciál naplno
Príjemný zážitok v Špacírke dotvára i servis: skúsenosť namixovaná entuziazmom a prozákazníckým prístupom vždy zahreje. Dokonca aj počas upršaného, veterného pondelkového rána vo februári. O to viac, keď takýto servis nájdete v podniku, ktorý sa rozhodol postaviť svoje fungovanie práve na tomto. I to je aspekt, ktorý nabíja potenciál tohto miesta, aby sa popasoval a na hlavu porazil komplikovanejšiu polohu.
Špacírka je nový podnik, prirovnajme ho ku dieťaťu, ktoré je talentované a potrebuje svoje prednosti rozvíjať, aby dokázalo súperiť s „dospelákmi“ na gastronomickom trhu. Ak Roman s manželkou využijú aspoň polovicu energie, ktorú investovali do rekonštrukcie podniku, na rozvíjanie svojho bábätka, Špacírka sa stane miestom, ktoré sa oplatí navštíviť. Či už bývate v bytových domov nad ňou, prechádzate okolo na bicykli, z neďalekej zástavky vám ušiel autobus, alebo máte chuť na dobrú kávu a chcete podporiť ľudí, ktorí sa neboja pracovať. Alebo sa len tak vydáte na špacírku Bratislavou a skončíte na Pražskej.
Špacírku nájdete aj na instagrame.
Foto: Tomáš Turek
Text: Tomáš Turek