La Liste – Slovenské gastronomické klenoty ocenené na svetovej scéne
Koncom novembra sa opäť objavil na obzore zoznam La Liste, ktorý hodnotí najlepšie reštaurácie a šéfkuchárov na svete. Tento rebríček, ktorý vzniká na analýze recenzií a hodnotení z rôznych gastronomických publikácií a platforiem, dáva reštauráciám prestížne ocenenie a unikátne pohľady na kulinárske umenie a inovácie po celom svete. Slovensko, hoci menšie a menej známe v oblasti gastronómie, sa aj tento rok dostalo do pozornosti s niekoľkými prevádzkami, ktoré si zaslúžili svoje miesto na zozname La Liste 2025. Tento rok sa ich umiestnilo až 5 a jeden šéfkuchár z nich bol navyše ocenený.
La Liste – prestížny zoznam so zaujímavým príbehom
La Liste, bola spustená v Paríži v roku 2015. Tento pôvodne zoznam 1 000 najlepších reštaurácií na svete, vlastní súkromná spoločnosť bola spustená v Paríži v decembri 2015. Zakladateľom je veľvyslanec Philippe Faure, ktorý bol predtým generálnym riaditeľom Gault & Millau a bývalým predsedom Francúzskej turistickej rady. V období od 2007 do 2011 bol veľvyslancom Francúzska v Japonsku, Mexiku a Maroku.
Tento francúzsky rebríček a sprievodca reštauráciami v súčasnosti uvádza 20 000 reštaurácií v 195 krajinách agregovaním viac ako 700 sprievodcov a publikácií a často sa uvádza ako odpoveď na britský gastronomický sprievodca World’s 50 Best Restaurants. Sprievodca a jeho výsledky sú dostupné na stránke laliste.com a prostredníctvom aplikácie La Liste (iOS a Android). Medzi hlavných sponzorov La Liste patrí Moët Hennessy, American Express, AB InBev, Marché International de Rungis a Accor Hotels.
Slovenské reštaurácie ocenené La Liste
V rebríčku La Liste 2025 sa slovenské reštaurácie objavili v nasledujúcich umiestneniach:
ECK Restaurant, Bratislava s 88 bodmi
Gašperov Mlyn, Batizovce s 82,50 bodmi
UFO watch.taste.groove, Bratislava s 82 bodmi
Edomae Sushi Matsuki, Bratislava s 81,50 bodmi
IRIN., Bratislava s 75,50 bodmi
Počas slávnostného večera La Liste bol ocenený ako Talent of the Year Award aj nadaný šéfkuchár Daniel Tilinger z ECK restaurant.
Metodológia La Liste je zostavená pomocou algoritmu na spracovanie dát. Zoznam zohľadňuje viac ako 700 medzinárodných gastronomických sprievodcov, z hodnotiacich stránok, ako je napríklad aj TripAdvisor, alebo recenzií z médií (New York Times, Washington Post…). Medzi týmito zdrojmi La Liste taktiež zohľadňuje Zagat, Michelin, James Beard Award, Gault & Millau a OpenTable.
Vzostup slovenskej gastronomie
Umiestnenie slovenských reštaurácií v prestížnom rebríčku La Liste svedčí o vzmáhajúcej sa slovenskej gastronómii. Šéfkuchári a a gastronómovia sa čoraz viac zameriavajú na kvalitné lokálne suroviny, ktoré dokážu pretvoriť na jedinečné kulinárske zážitky. Tieto trendy sú podporované aj rastúcim záujmom o gastronomické zážitky zo strany domácich, ako aj zahraničných návštevníkov, čo zvyšuje samozrejme aj atraktivitu domáceho cestovného ruchu. Vzhľadom na túto dynamiku sa očakáva, že slovenské reštaurácie budú aj naďalej rásť a zlepšovať svoje pozície v medzinárodnom meradle.
La Liste 2025 je iba potvrdením toho, že Slovensko má čo ponúknuť nielen svojim obyvateľom, ale aj celému svetu. Umiestnenia reštaurácií ako IRIN., ECK restaurant, Gašperov mlyn, Edomane a UFO watch.taste.groove dokazujú, že Slovensko má talentovaných šéfkuchárov a miesta, ktoré sa oplatí navštíviť a spoznať. Je len otázkou času, kedy sa Slovensko stane ešte výraznejšou gastronomickou destináciou na mape sveta a či k tomu dopomôže aj tak veľmi očakávaný Michelin, alebo nie.
Text: Kávičkári.sk/ Simona Budinská
Foto: archív Kávičkári/ La Liste