La Liste – Slovenské gastronomické klenoty ocenené na svetovej scéne

 La Liste – Slovenské gastronomické klenoty ocenené na svetovej scéne

Koncom novembra sa opäť objavil na obzore zoznam La Liste, ktorý hodnotí najlepšie reštaurácie a šéfkuchárov na svete. Tento rebríček, ktorý vzniká na analýze recenzií a hodnotení z rôznych gastronomických publikácií a platforiem, dáva reštauráciám prestížne ocenenie a unikátne pohľady na kulinárske umenie a inovácie po celom svete. Slovensko, hoci menšie a menej známe v oblasti gastronómie, sa aj tento rok dostalo do pozornosti s niekoľkými prevádzkami, ktoré si zaslúžili svoje miesto na zozname La Liste 2025. Tento rok sa ich umiestnilo až  5 a jeden šéfkuchár z nich bol navyše ocenený.

Eck-restaurant

La Liste – prestížny zoznam so zaujímavým príbehom

La Liste, bola spustená v Paríži v roku 2015. Tento pôvodne zoznam 1 000 najlepších reštaurácií na svete, vlastní súkromná spoločnosť bola spustená v Paríži v decembri 2015. Zakladateľom je veľvyslanec Philippe Faure, ktorý bol predtým generálnym riaditeľom Gault & Millau a bývalým predsedom Francúzskej turistickej rady. V období od 2007 do 2011 bol veľvyslancom Francúzska v Japonsku, Mexiku a Maroku.

La Liste logo

Tento francúzsky rebríček a sprievodca reštauráciami v súčasnosti uvádza 20 000 reštaurácií v 195 krajinách agregovaním viac ako 700 sprievodcov a publikácií a často sa uvádza ako odpoveď na britský gastronomický sprievodca World’s 50 Best Restaurants. Sprievodca a jeho výsledky sú dostupné na stránke laliste.com a prostredníctvom aplikácie La Liste (iOS a Android). Medzi hlavných sponzorov La Liste patrí Moët Hennessy, American Express, AB InBev, Marché International de Rungis a Accor Hotels.

Doma u nás, Poprad-Spišská Sobota

Boutique hotel & spa Doma u nás: Dokonalý kulinársky zážitok

Čítať viac >

 

Slovenské reštaurácie ocenené La Liste

V rebríčku La Liste 2025 sa slovenské reštaurácie objavili v nasledujúcich umiestneniach:

ECK Restaurant, Bratislava s 88 bodmi

Gašperov Mlyn, Batizovce s 82,50 bodmi

UFO watch.taste.groove, Bratislava s 82 bodmi

Edomae Sushi Matsuki, Bratislava s 81,50 bodmi

IRIN., Bratislava s 75,50 bodmi

Počas slávnostného večera La Liste bol ocenený ako Talent of the Year Award aj nadaný šéfkuchár Daniel Tilinger z ECK restaurant.

Daniel Tilinger La Liste
Daniel Tilinger mieri s reštauráciou ECK Restaurant vysoko a robí Slovensku vo svete dobré meno. Dokazuje to aj prestížne ocenenie od La Liste.

Metodológia La Liste je zostavená pomocou algoritmu na spracovanie dát. Zoznam zohľadňuje viac ako 700 medzinárodných gastronomických sprievodcov, z hodnotiacich stránok, ako je napríklad aj TripAdvisor, alebo recenzií z médií (New York Times, Washington Post…). Medzi týmito zdrojmi La Liste taktiež zohľadňuje Zagat, Michelin, James Beard Award, Gault & Millau a OpenTable.

Vzostup slovenskej gastronomie

Umiestnenie slovenských reštaurácií v prestížnom rebríčku La Liste svedčí o vzmáhajúcej sa slovenskej gastronómii. Šéfkuchári a a gastronómovia sa čoraz viac zameriavajú na kvalitné lokálne suroviny, ktoré dokážu pretvoriť na jedinečné kulinárske zážitky. Tieto trendy sú podporované aj rastúcim záujmom o gastronomické zážitky zo strany domácich, ako aj zahraničných návštevníkov, čo zvyšuje samozrejme aj atraktivitu domáceho cestovného ruchu. Vzhľadom na túto dynamiku sa očakáva, že slovenské reštaurácie budú aj naďalej rásť a zlepšovať svoje pozície v medzinárodnom meradle.

IRIN. restaurant sa pod vedením Lukáša Heska pravidelne umiestňuje v rebríčkoch obľúbenosti.

La Liste 2025 je iba potvrdením toho, že Slovensko má čo ponúknuť nielen svojim obyvateľom, ale aj celému svetu. Umiestnenia reštaurácií ako IRIN., ECK restaurant, Gašperov mlyn, Edomane a UFO watch.taste.groove dokazujú, že Slovensko má talentovaných šéfkuchárov a miesta, ktoré sa oplatí navštíviť a spoznať.  Je len otázkou času, kedy sa Slovensko stane ešte výraznejšou gastronomickou destináciou na mape sveta a či k tomu dopomôže aj tak veľmi očakávaný Michelin, alebo nie.

 

Text: Kávičkári.sk/ Simona Budinská

Foto: archív Kávičkári/ La Liste

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Simona Budinská

Vášnivý gurmán, mama troch detí, dvoch kníh a niekoľkých bedekrov. Náhody sú jej osudom, a tak pred rokmi vznikol projekt Kávičkári.sk. S nadšením sa venuje najmä víziám, kreovaniu na portáli, ale aj new biznis. Srdcovkou je aj vzdelávanie v oblasti gastronómie v rámci projektu Gastrolove a tvorbe osobnostného PR.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články