Riaditeľ päťhviezdičkového hotela Thermia Palace, Branislav Igaz: Sme vlajková loď kúpeľného ostrova a držíme sa nových štandardov, ktoré sme vytvorili

 Riaditeľ päťhviezdičkového hotela Thermia Palace, Branislav Igaz: Sme vlajková loď kúpeľného ostrova a držíme sa nových štandardov, ktoré sme vytvorili

Prešiel si tvrdou londýnskou “školou” v reštaurácii päťhviezdičkového luxusného hotela, kde načerpal potrebné skúsenosti a prax vo francúzskom štýle obsluhy. Branislav Igaz všetky nadobodnuté znalosti teraz zúročuje na pozícii Hotel Managera v piešťanskom hoteli Thermia Palace. Na tejto pozícii pracuje síce len od leta minulého roka, no piešťanské kúpele sú jeho pracovným domovom už rozhodne dlhšie. Čo všetko nám o svojom živote a ceste hoteliérstvom prezradil, sa dočítate v nasledujúcich riadkoch…

Aké boli začiatky vašej cesty v hoteliérstve? Už počas školy ste sa venovali gastronómii a cestovnému ruchu?

Študoval som v Trenčíne na Združenej strednej škole hotelových služieb a obchodu. Už počas štúdia som praxoval a neskôr aj brigádoval v trenčianskom hoteli Elizabeth, vtedy sa ešte volal Tatra. Po maturite som si našiel prácu na Zelenej vode. Keďže pochádzam z Nového mesta nad Váhom, mal som to doslova naskok. Veľmi mi to vyhovovalo. Navyše, počas zimnej, no najmä letnej sezóny to tam žilo. Začala ma baviť príprava koktailov, brigádoval som aj vo vtedy vychytenom trenčianskom Steps bare. Neskôr som chcel ísť na vysokú školu, no napokon som skúsil šťastie v zahraničí. V roku 2004 sme sa odhodlali aj s kamarátom nasadnúť do lietadla. Vzali sme naše úspory a vystúpili na letisku v Londýne. Našli sme si ubytovanie a do 3 dní aj prácu.

Branislav Igaz Thermia Palace
Na začiatku bol odvážny plán íst s kamarátom do Londýna a nájsť si prácu. Vzali si so sebou všetky ušetrené peniaze. Ale tento risk sa obom vyplatil.

Rozhodli ste sa zariskovať a vyšlo to. Kam vás zavial anglický vietor – opäť do hotela?

Obehávali sme jeden hotel za druhým. Nezabudnem, ako som najskôr vošiel do Hotela Dorchester na Park Lane ulici. Tam sa mi nezadarilo. Pokračoval som po Hyde Park Corner, na Knightsbridge po jednej z najznámejších ulíc v Londýne, až som sa ocitol pri Hoteli Sheraton Park Tower oproti francúzskej ambasáde (v súčasnosti 5- hviezdičkový hotel The Park Tower Knightsbridge, pozn. red.). Išiel som na pohovor, potom na 3-dňový trail. Na to, že som maturoval z angličtiny, tak som mal vtedy pocit, že som na nule. Porozumieť ľuďom s akcentom bolo náročné. Sheraton mal vtedy jednu z najlepších fish and sea food reštaurácií v Londýne. Začínal som od piky pod vedením francúzskeho šéfa Pascala Proyarta. Kamarát si zase našiel prácu v podniku, ktorý vlastnil Gordon Ramsay.

Dostali ste sa doslova za pár dní medzi elitu. Ako si spomínate na tieto časy? Bol to pre vás doslova krst ohňom?

V reštaurácii fungoval francúzsky systém obsluhy. Najskôr som nosil jedlá na veľkých táckach hosťom. Všetko bolo na skle, každý chod sa musel podávať precízne. Už o 2 mesiace po mojom nástupe som išiel na pohovor a dostal sa na pozíciu Commis chef de rang. Bol to tlak, stres, práca bez zaváhania. Pred každým servisom sme mali mítingy a museli sme sa povinne najesť, potom už nebolo kedy. Všetko dôležité sme si značili na tzv. brífing notes, čo som neskôr zaviedol aj u nás v Thermii. Samozrejme, každý z nás mal svoje ciele, ktoré musel za rok splniť. Takisto sme sa vzdelávali. Pracoval som tam 2 roky a všetko, čo som sa naučil, som priniesol na Slovensko.

Spomínali ste, že ste sa popri práci aj vzdelávali. V čom konkrétne?

Chodil som do Westminster Hotel Business School For Foreigners People. Spoločne s ľuďmi z hotela sme dokázali naplniť jednu triedu. Po absolvovaní každého zo semestrov som dostal certifikát. V práci sa mi darilo, dokonca som v začiatkoch vyhral súťaž Comiss Waiter of the Year. Tým, že som predtým na Slovensku robil koktaily, tak sa mi otvorili ďalšie dvere. Pripravoval som aperitívové koktaily, neskôr som sa dostal k somelierstvu a vínam. Zistili, že som multifunkčný človek. (smiech)

zamestnanci hotela Thermia
Tým, že si prešiel v hoteloch rôznymi pozíciami, dokáže navnímať potreby nielen hostí ale aj zamestnancov.

Neskutočné, čo ste počas dvojročného pôsobenia v londýnskom 5-hviezdičkovom hoteli stihli. Ešte sme nespomenuli všetko, všakže?

Hrdý som aj na to, že som sa ako jediný zástupca hotelovej reštaurácie zúčastnil súťaže Le Grand Marnier London Competetion v júni 2005, kam som išiel s vlastným receptom na koktail. Volal sa Grand Tamatia a doteraz si spomínam, čo obsahoval – Grand Marnier, Cherry, tekvicový sorbet, pomarančový fresh a na záver sa dolievalo šampaňské. Po tejto účasti v súťaži som sa však začal oveľa viac venovať vínu. To bola alfa a omega. K rybe automaticky patrí víno, a to bola v reštaurácii voľba číslo jeden u našich hostí.

Obsluhovali ste počas tohto obdobia aj nejaké známe mená? Chodili do vtedajšieho Sheratonu celebrity?

Keďže som odmalička milovník futbalu, po prílete do Anglicka sme okamžite obehali všetky štadióny v meste. Jeden takýto futbalový zápas sa mi dokonca takmer stal osudným, stačilo málo a nestihol by som ten úvodný 3-dňový trail do Sheratonu. V ten deň sme sa boli pozrieť na Chelsey, a keďže Abramovič bol vtedajším majiteľom klubu, často chodil aj s partiou k nám do reštaurácie. Stálym hosťom a ambasádorom hotela bol britský herec Roger Moore – Agent 007. Reprezentoval nás a často chodil s nami po Európe na rôzne podujatia.

O Londýne by sme sa vedeli rozprávať hodiny, my sme však zvedaví aj na to, čo vás napokon presvedčilo vrátiť sa domov a budovať si hoteliersku cestu v piešťanských kúpeľoch…

Po dvoch rokoch som sa vrátil, pretože sme s manželkou čakali bábätko, a zároveň som sa od brata dozvedel, že sa v Piešťanoch prerába Hotel Thermia Palace. Rekonštrukcia prebiehala v rokoch 2005-2006. Poslal som manažmentu svoj životopis a išiel na pohovor. Od 1. novembra 2006 som nastúpil na pozíciu – Restaurant Manager. Boli to náročné mesiace, otvárali sme už 20. decembra. Keď som sem prišiel, urobil som si školenia na Vyšší hotelový manažment. Neskôr som sa v rokoch 2016 až 2018 stal FB manažérom. V lete 2018 som odišiel do Hotela Esplanade, kde som bol do marca 2021, potom som sa stal riaditeľom Hotela Grand Splendid a minulý rok som dostal ponuku vrátiť sa opäť do Hotela Ensana Thermia Palace. Od 1. augusta 2023 som sa teda vrátil tam, kde som začínal, a som rád. Vyskúšal som si prácu takmer vo všetkých kúpeľných hoteloch.

Branislav Igaz Thermia Palace
Z Anglicka sa Branislav Igaz vrátil do novozrekonštruovaného hotela Thermia Palace, kde začínal ako restaurant manager. Postupne prešiel všetky tri hotely siete Ensana na Kúpeľnom ostrove, aby sa vrátil späť do Thermia Palace ako jeho riaditeľ.

V čom je podľa vás práca v hoteli Thermia Pałace odlišná od predchádzajúcich kúpeľných pôsobísk?

Sme päťhviezdičkový hotel, takže cítime v sebe tú vážnosť, zodpovednosť a povinnosť dodržiavať pravidlá, pestovať a starať sa o naše meno, spoločenský status. Teším sa, že som opäť tu, pretože pracujeme na zaujímavých veciach, žijeme v multikultúrnom svete medzi hosťami z ďalekých končín, usporadúvame zážitkové večere, koncerty a rôzne ďalšie podujatia.

Piešťanské kúpele už roky navštevujú hostia z arabsky hovoriacich krajín. Má práca s nimi a pre nich isté špecifiká?

Kedysi v Anglicku sme mávali “školenia – Middle East Culture”, na ktorých sme preberali rôzne kultúry a spôsoby komunikácie so zahraničnými hosťami. Skúsenosti z týchto tréningov som si priniesol aj sem a mám pocit, že s hosťami z arabsky hovoriacich krajín aj vďaka tomu komunikovať viem, nakoľko sú v mnohých ohľadoch citliví a niektoré gestá či slová môžu na nich pôsobiť urážlivo. Majú radi svoj pokoj, jedlo, prítomnosť obsluhy, človeka, ktorého poznajú. S mnohými z nich mám veľmi dobrý, ba až priateľský vzťah, a teší ma, že sa k nám pravidelne vracajú.

Thermia Palace
Hotel Thermia Palace je prepojený priamo s kúpeľným domom Irma. I vďaka tomu ho vyhľadávajú mnohí hostia zo zahraničia, prevažne z arabských krajín. “Nakoľko sú v mnohých ohľadoch citliví, niektoré gestá či slová môžu na nich pôsobiť urážlivo. Majú radi svoj pokoj, jedlo, prítomnosť obsluhy, človeka, ktorého poznajú”, tvrdí Branislav Igaz.

Napríklad, keď som bol ja hospitalizovaný a operovaný kvôli slepému črevu, tak ma prišiel jeden môj blízky arabský hosť a priateľ navštíviť. Vždy, keď letel do Ameriky, tak mi pri najbližšom pobyte v Piešťanoch, priniesol hokejový dres slovenských hráčov hrajúcich v NHL.

Absolvujú tieto “tréningy” alebo aj iné školenia súčasní zamestnanci Thermia Palace? Podľa čoho si vyberáte personál?

Máme veľa školení cez koučov. Robíme aj somelierske kurzy, manažérske. Napredujeme a vzdelávame sa. V dnešnej dobe pri výbere vhodného zamestnanca dbáme najmä na skúsenosti. Máme študentov, ktorí boli u nás praxovať, brigádnikov, ale zamestnať ich nie je až také jednoduché. Pracuje u nás veľa stálych zamestnancov, ktorí sú tu dlhé roky. Niekedy sa však chytia aj mladí a zotrvajú u nás. Máme tu zopár bývalých študentov piešťanskej Hotelovej akadémie. Za tie roky sa poznám takmer so všetkými od kuchyne cez recepciu až po chyžné. Môžem povedať, že sme veľkou rodinou.

Určite badáte zmeny, ktoré sa v Thermia Palace počas rokov udiali a stále dejú. V čom sa podľa vás hotel posunul vpred, čím sa odlišuje od ostatných?

Hľadali sme identitu hotela. V súčasnosti sa držíme nových štandardov, ktoré sme u nás vytvorili. Hotel Ensana Thermia Palace je vlajková loď. Aktuálne sme opäť prešli na servírovanie obeda a večere. Ide o francúzsky servis obsluhy, kedy sú polievky, hlavné jedlá a dezerty servírované priamo hosťom. Zatraktívnili sme náš Pool Bar, kde si môžu dať hostia koktaily či ovocné freshy. Pre kávičkárov máme k dispozícii zdravšiu Bullet Proof Coffee a podľa sezóny – Matcha Latte, Ginger Bread Latte či Pumpkin Spice Latte. V našich strediskách si môžu dať hostia aj alko a nealko prevedenie nápoja Gin/Tonic alebo signature drink menu – vlastné receptúry koktailov nazvané po významných miľníkoch.

Champagne Bollinger
V hoteli Thermia Palace sa konajú pravidelne rôzne eventy i tematické večere, napríklad s Madam Etiketou, či podujatiu venovanému Champagne Bollinger.

Zatraktívnilo sa jedlo, jeho prevedenie, prezentácia a servírovanie. Najnovšie podávame Puding pána Wintera v krásnom porceláne Pirken hammer. Čo sa týka kultúry, tak usporadúvame zážitkové večere, koncerty, záhradné slávnosti, degustácie. Počas adventu sme mali stretnutia s pani Heribanovou, koncert Roba Opatovského a čakajú nás ďalšie krásne eventy, na ktoré sa veľmi tešíme. Pre hostí mávame aj tematické dni, kedy je naša obsluha oblečenánapríklad v slovenských krojoch. Je to veľké oživenie a hostia takýmto spôsobom môžu spoznávať slovenskú, ale aj ďalšie kultúry.

Do Piešťan chodia hostia z celého sveta. Hovoríme nielen o arabskej klientele, no prichádzajú aj Nemci, Izraelčania, Česi, Slováci. Vracajú sa k vám niektorí z nich pravidelne? Ako je to s návštevnosťou počas vianočných sviatkov – oslavuje veľa ľudí Štedrý deň v hoteli Thermia Palace?

Som v hoteli už roky a nesmierne ma teší, že mnohé tváre vidím každý rok. Navyše, ak sú ich reakcie a recenzie každou ďalšou návštevou pozitívnejšie, viem, že robíme veci správne. Evidujeme rekordnú návštevnosť tento rok, čo sa týka Vianoc. Počas sviatkov sme mávali 40 až 60 hostí, minulý rok to už bola stovka a tento rok 150. Pripravili sme pre nich špeciálne vianočné menu aj s tradičnými bobaľkami a oblátkami. Bolo i vianočné prestieranie. V menu mali na výber predjedlá, polievky, hlavné jedlá a dezerty zostavené tak, aby tam každý našiel to, čo preferuje, napríklad aj rybu.

Branislav Igaz Thermia Palace
Hotel Thermia Palace je každoročne otvorený aj počas sviatkov. “Evidujeme rekordnú návštevnosť tento rok, čo sa týka Vianoc. Počas sviatkov sme mávali 40 až 60 hostí, minulý rok to už bola stovka a tento rok 150”, spokojne hodnotí riaditeľ, Branislav Igaz.

Vieme o vás, že milujete svoju prácu, aj šport. Nedá sa nám však neopýtať aj na vašu rodinu. Hovorí sa, že za úspešným mužom vždy stojí žena. Ako je to vo vašom prípade?

U mňa sú to ženy. Mám manželku a dve dcéry Ester a Zaru. Obe sú milovníčky športu ako ja. Jedna hráva volejbal. Odmalička so mnou chodili do Trnavy či do Trenčína na futbalové i hokejové zápasy a akosi im to zostalo. Baví ich to. Ja sám som aktívny človek, relaxujem pri športe. Hrávam hokej, venujem sa boxu a pretekom Spartan Race. Bývame 15 kilometrov od Piešťan, čiže do práce to nemám ďaleko.

Na záver by som sa vás rada spýtala na vaše osobné aj pracovné priania do nového roka 2025. Sú ciele, ktoré by ste chceli dosiahnuť?

Určite by som bol rád, keby sme obhájili svoju pozíciu a spokojnosť u hostí. Minulý rok sme boli zo siete hotelov Ensana prvý, čo sa týka ONLINE reputation. Symbolom hotela je páv a my chceme pretaviť do reality to, čo predstavuje – raj, pýchu, hrdosť a prepych. Aj takýmto spôsobom určujeme identitu hotela a jeho smerovanie. Naším cieľom je, aby sa ľudia vracali do Thermie aj kvôli nám, tým, ktorí tu pracujeme a snažíme sa dopriať našim hosťom čo najkrajší zážitok z pobytu. Samozrejme, chceme aj naďalej hotel zveľaďovať.

Thermia Palace Bollinger
“Naším cieľom je, aby sa ľudia vracali do Thermie aj kvôli nám, tým, ktorí tu pracujeme a snažíme sa dopriať našim hosťom čo najkrajší zážitok z pobytu”, vyslovuje nielen svoje predsavzatie Branislav Igaz.

Tento rok sme zrenovovali podlahy v kaviarni, budúci rok máme v pláne rovnakú rekonštrukciu v salóne Hubert a Ferdinand. Modernizujeme izby. V hlave máme ďalšie nápady, čo ešte zdokonaliť, a verím, že čoskoro ich pretavíme na skutočnosť.

 

Text: Alica Kukuč

Foto: Ondrej Bobek, Dominika Noskovičová

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články