Projekt Lady Chef predstavil michelinskú šéfkuchárku z Kalábrie v Spišskej Sobote
Festival Viva Italia napísal už svoju desiatu kapitolu a znova posunul latku vyššie. Napriek nepriaznivému počasiu si do Popradu a Spišskej Soboty našlo cestu množstvo návštevníkov. Predsa len taliansky životný štýl, kultúra a gastronómia sú veľkým lákadlom. Centrom tohto jubilejného ročníka bola rozhodne ďalšia edícia projektu Lady Chef, ktorá do malebnej popradskej mestskej časti priviedla talentovanú šéfkuchárku z Kalábrie – Caterinu Ceraudo.
Lady Chef pravidelne predstavuje ženské šéfkuchárky s michelinskou hviezdou
Manželia Zuzana a Peter Sisákovci zo Spišskej Soboty prinášajú už 5 rokov na Slovensko koncept, ktorý tu nemá obdoby. Ich zápal a vášeň pre gastronómiu by im mohli závidieť aj o generáciu mladší šéfkuchári. Projekt Lady Chef prináša do našich končín svetoznáme ženské šéfkuchárky s michelinskou hviezdou. Za päť rokov tohto nádherného projektu svoje umenie Slovákom odprezentovali aj také mená ako Romy Gill, Julia Komp, Ana Roš či Szabina Szulló. Piaty ročník Lady Chef spojili s projektom Viva Italia a degustačné menu „štyroch rúk“ si pre svojich hostí pripravila šéfkuchárka Caterina Ceraudo spolu s domácou hostiteľkou Zuzanou Sisákovou.
Šéfkuchárka Caterina Ceraudo – hviezda tohtoročnej akcie Lady Chef
Caterina Ceraudo je šéfkuchárkou rodinnej reštaurácie Dattilo di Strognoli v regióne Kalábria v Taliansku. Nádherná reštaurácia je zasadená do prostredia olivových sadov, ktorých história siaha až na prelom 14. a 15. storočia. Zároveň je toto miesto držiteľom michelinskej hviezdy a taktiež zelenej michelinskej hviezdy. V skratke to znamená, že okrem výnimočného jedla je celý koncept postavený na zero waste prístupe, lokálnych surovinách, vlastnej výrobe a je energeticky sebestačný. Aj sama Caterina na akcii Lady Chef podotkla, že získať zelenú hviezdu je oveľa náročnejšie než jednu klasickú. Reštaurácia je zasadená v nádhernom prostredí s výrazným odkazom na históriu.
Tlačovka projektu Lady Chef s pridanou hodnotou
Zaujímavý je aj príbeh, ktorý stojí na počiatku úspechu celého konceptu a zelenej hviezdy. Otec Cateriny sa pred rokmi, keď ešte neexistovala reštaurácia a fungovali len ako tradičná farma, otrávil pesticídmi zo zavlažovacieho systému farmy. V tom čase nič nezvyčajné – chemické postreky sa používali všade a na mnohých miestach sa stále používajú. Počas búrky im prasklo zavlažovacie potrubie, celého ho zalialo a do pár hodín skolaboval s diagnózou otravy pesticídmi. V tom momente zmenil komplet celé smerovanie produkcie a začal premenu svojej farmy na bioprodukciu. Výsledkom toho je dnes uznávaný koncept s mnohými oceneniami. Na tlačovke v rámci projektu Lady Chef nás aj Caterine nabádala na to, aby sme sa ani my v našom prostredí nebáli urobiť takúto zmenu.
Filozofiou varenia je prezentácia regiónu
Caterina od roku 2012 varí v rodinnom podniku. Ich jedlá sú založené len na niekoľkých surovinách, no všetky sú lokálne a nesmierne vysokej kvality. Množstvo produktov si pestujú a vyrábajú sami. Časť ich podnikania tvorí aj produkovanie naturálnych vín, citrusov a taktiež prémiové olivové oleje, ktoré používajú aj pri varení. V roku 2017 bola ocenená titulom najlepšia šéfkuchárka v Taliansku. Takže do Spišskej Soboty na akciu Lady Chef prišla ďalšia naozaj silná osobnosť a výnimočne talentovaná kuchárka. Filozofiou jej varenia je prezentácia regiónu. Na tanier sa snaží priniesť autentické chute surovín typických pre Kalábriu v tej najvyššej možnej kvalite. A formou jedla chce odprezentovať nielen samotné suroviny, ale aj kultúru a mentalitu svojej krajiny a jej históriu.
Degustačné menu postavené na lokálnych surovinách
Ani v Spišskej Sobote na akcii Lady Chef neostala nič dlžná svojej povesti. Priniesla si so sebou početný tím z vlastnej kuchyne. Pomáhali jej pripraviť degustačné menu na malú novinársku prezentáciu a neskôr večer na veľkú degustačnú večeru takmer pre stovku hostí. Menu bolo, ako inak, postavené na ich lokálnych surovinách, ktoré si so sebou priviezli až z Talianska. Nesiahali po náhradách či možnostiach nákupu na Slovensku.
Krátka 4-chodová degustácia v rámci akcie Lady Chef pre vybrané médiá bola absolútne fantastická. Hostia na večernom servise, kde bolo menu širšie a sofistikovanejšie, museli byť rozhodne spokojní. Ochutnali sme fenomenálnu pastu so siedmimi druhmi paradajok a s ovčou ricottou. Ďalej králika s levanduľou a citrónovú granitu (z vlastných citrusov) s feniklom. Prekvapilo aj skvelé amuse bouche, ktoré nás v rýchlosti previedlo regiónom, ktorý je na rozhraní mora a pevniny a chute čerpá z obidvoch zdrojov.
Z farmy na stôl
Zo Slovenska bola očarená nielen Caterina, ale aj celý jej tím. Ani si neuvedomujeme, akú máme krásnu krajinu plnú zelene. Celá jej tlačová konferencia aj rozhovory v rámci Lady Chef smerovali k propagácii konceptu „z farmy na stôl“. Rovnako povzbudzovala prítomných, aby na Slovensku viac využívali typické suroviny a pracovali s lokálnymi zdrojmi. Pretože máme kvalitné a chutné produkty. Koniec koncov ich manželia Zuzana a Peter patrične pohostili a odprezentovali aj našu gastronómiu.
Lady Chef bude na jeseň hostiť dve šéfkuchárky
Stretnutie s takou výnimočnou šéfkuchárkou bolo naozaj obohacujúce. Veľká vďaka patrí manželom Sisákovcom, ktorí investujú veľké množstvo energie a času, aby projekt Lady Chef tvorili a neustále rozširovali. Pretože dostať sa do jednotlivých reštaurácií je veľmi náročné a takto sprostredkúvajú výnimočný zážitok priamo na Slovensku. Už túto jeseň sa môžete tešiť dokonca na ďalšie dve vynikajúce šéfkuchárky v projekte Lady Chef vo Víno & Tapas v Spišskej Sobote. Takže nás pozorne sledujte, budeme vás o všetkom informovať.
Viac o projekte Lady Chef sa dozviete na Facebooku najväčšieho talianskeho festivalu na Slovensku Viva Italia.
Text a fotografie: Rudolf Sladkovský