Pancake Mill: miesto na Tržnici Nivy, kde palacinky prestávajú byť len víkendovou záležitosťou

ǀ Foto: Ondrej Bobek

Na Tržnici Nivy pribudlo miesto, ktoré si získa malých i veľkých. Pancake Mill priniesol do centra koncept, ktorý sa nebojácne stavia vedľa obľúbených bistier, kaviarní a podnikov. Nesie odkaz, že palacinky nemusia byť len dezertom. Môžu byť plnohodnotným jedlom, či už máte chuť na sladké alebo slané.
Za konceptom Pancake Mill stojí Kamilla Szverenko spolu s jej manželom Oleksandrom Hvozdakom. Gastronómii sa venujú od roku 2019. So svojimi dvoma projektami, Pancake Mill a sushi bar – Philadelphia Roll & Bowl, pôsobia aj v rodnom Kyjeve. Kamilla hovorí, že vždy boli fanúšikmi jednoduchých jedál a chceli, aby sa palacinky stali prirodzenou súčasťou každodennej ponuky. Ich predstavou bolo vytvoriť miesto, kde môžu ľudia vstúpiť do sveta palaciniek, slaných či sladkých. Miesto, ktoré bude dobre dostupné pre hostí aj v ich novom slovenskom domove.

Palacinky sú jedlom, ktoré milujú malí i veľkí. Čo vás viedlo k rozhodnutiu dať im šancu stať sa plnohodnotným jedlom?
Vo svete plnom kaviarní, pizzerií a burgrární sa palacinky zdali byť prehliadané. Preto sme chceli s manželom ukázať, že nemusia byť len víkendovou záležitosťou, ale aj plnohodnotným jedlom.

Spomínali ste testovanie cesta a ingrediencií. Aký z momentov bol pre vás pri tomto procese najnáročnejší?
Najťažšia skúška bola vytváranie samotného cesta, ktoré bude mať správnu chuť a konzistenciu. Kým sme našli tú správnu receptúru s tímom sme skúšali niekoľko variantov a prešli si množstvom neúspešných pokusov.

Čím si vás Tržnica Nivy získala?
Bratislava je mesto so špeciálnou energiou. Pôsobí ucelene, dynamicky, no zároveň je otvorená novým nápadom. Bola pre nás jednoznačnou voľbou. Tržnica Nivy je viac než miesto na nakupovanie. Je to moderný priestor, ktorý spája rôznych ľudí. Chceli sme, aby Pancake Mill bol v srdci tohto všetkého – v mieste, kde sú všetky tieto vplyvy najsilnejšie a zároveň je tu veľké množstvo kvalitnej gastronómie. Gurmáni sa tu radi pomotkajú a my ich zas radi privítame.

Toto obchodné centrum u nás vyhralo taktiež kvôli infraštruktúre – moderný dizajn, jednoduché cestovanie a prirodzený tok návštevníkov. Najviac však zavážila atmosféra. Ľudia sem nechodia len nakupovať, chodia sem pre zážitok, pocit niečoho čerstvého a nového.
Čo vás inšpirovalo pri vytváraní názvu? Spomínate symboliku mlyna, čo pre vás znamená táto metafora?
Pancake Mill – mlyn, v prenesenom význame pre nás továreň na palacinky. Miesto, kde sa palacinky robia jedna za druhou, vždy čerstvé, každá s vlastnou príchuťou, ale každá vytvorená s citom pre detail. Pri tvorení názvu bolo pre nich dôležité, aby si ho zákazníci okamžite spojili s ich produktmi. „Mill“ v sebe neskrýva len múku a mletie, ale pohyb, neustály kolobeh a kúzlo premeny jednoduchého na výnimočné. Radi hovoria, že premieňajú základné ingrediencie na niečo výnimočné.

Čím sa Pancake Mill líši od ostatných podnikov na Nivách?
Špecializujeme sa na len jeden produkt, ale so širokou ponukou variácií. Ponúkame francúzske palacinky, klasické americké lievance a taktiež Dutch mini-pancakes. Naša ponuka sa skladá zo sladkých, ale i slaných variácií, čím dávame zákazníkom možnosť výberu na základe ich nálady. Nesnažíme sa súperiť s veľkými reštauráciami a kaviarňami, namiesto toho si vytvárame svoje vlastné miesto, kde sú palacinky viac než jedlo. Palacinky sú symbolom komfortu a každodennej radosti.

Aké sú prvé reakcie na vás?
V Pancake Mille chceme, aby boli potreby každého zákazníka naplnené. Snažíme sa byť miestom, kde sa môžete zastaviť hocikedy a ukradnúť si chvíľku pre seba. Zistili sme, že mnoho zákazníkov trpí intoleranciami, a tak sme sa im snažili výjsť v ústrety a pridali sme do ponuky bezlaktózové a bezgluténové verzie. Myslím, že práve tento prístup nám pomáha budovať komunitu hostí, ktorí sa radi vracajú.
Samozrejme stále sme tu pre tých, ktorí majú radi klasiku. Ponúkame možnosti s ovocím, čokoládou, orieškami či mascarpone krémom. Zároveň sa snažíme ukázať, že palacinky môžu byť aj plnohodnotným jedlom. To je dôvod, prečo u nás nájdete aj slané verzie v kombinácii s lososom, slaninou a zeleninou. Samozrejme, sú skvelé kedykoľvek počas dňa, nielen na raňajky, ale aj na obed či večeru.

Pri palacinkovej ponuke sa časom môže stať, že sa dostanete do kolobehu rutiny. Vy však pôsobíte veľmi trendovo. Kde čerpáte inšpiráciu pre vašu prevádzku?
Snažíme sa sledovať aktuálne trendy, podobné koncepty a držať krok s konkurenciou. Naše nápady prichádzajú z rôznych zdrojov – tradícií a kultúrneho dedičstva, ktoré nás inšpirujú svojou autenticitou. Cestovanie hrá tiež veľkú rolu: skúšanie jedál v rôznych krajinách, a náš prístup ku gastronómii nás inšpiruje a neskôr pretvára tieto skúsenosti do našich vlastných nápadov. Je zaujímavé sledovať, čím sa jednotlivé podniky líšia a čo ich robí jedinečnými. Táto kombinácia tradícií, zážitkov, pozorovania a trendov je to, čo formovalo našu víziu o Pancake Mille.

Pancake Mill je konceptom, ktorý ste si otestovali najprv v rodnej Ukrajine. Bol rozdiel medzi receptúrami tu a vo vašej domovine?
Niekomu sa to možno môže zdať neuveriteľné, ale tie suroviny sú naozaj alfou a omegou. A áno, sú iné. Najväčšia skúška, ako sme už spomínali, bola vytváranie cesta – či prvé pokusy na Ukrajine a následne s novými, lokálnymi surovinami tu na Slovensku. Na prvý pohľad sa to zdá jednoduché: zoberiete lokálne ingrediencie, zmiešate ich podľa receptu a výsledok by mal byť rovnaký. Realita bola však iná. Výsledná chuť a textúra závisia od každej suroviny. Strávili sme veľa času výberom múky, až našli tú správnu. Podobne to bolo aj s ostatnými lokálnymi produktmi.
Prečo je pre vás práca s lokálnymi produktmi dôležitá?
Je. Pretože vďaka nim vieme garantovať čerstvosť. Ovocie, zeleninu a mliečne produkty odoberáme od slovenských dodávateľov. No chceli sme taktiež zanechať kúsok z nás aj pri výbere ingrediencií – čokoládu, špeciálne sirupy a toppingy používame vo všetkých prevádzkach rovnaké. Je to ich garancia, že či nás navštívite v Bratislave alebo v inej krajine, vždy dostanete rovnakú Pancake Mill chuť. Touto cestou sa snažíme kombinovať oba svety – čerstvosť s globálnou konzistentnosťou značky.

K palacinkám ide aj káva a ja už pozerám na pekný kávovar na pulte. Čo si u vás kávičkári vychutnajú?
Káva a iné nápoje sú ďalším produktom, ktorý v našej ponuke nesmie chýbať. Pre niektorých je to dôvod, prečo sa zastavia. Najčastejšími voľbami sú klasiky – cappuccino, espresso či latte. Okrem toho ponúkame aj rôzne možnosti ľadových káv, limonád a čerstvých džúsov.

Spolupracujeme s pražiarňami, ktoré zdieľajú náš cit pre kvalitu. Káva pre nás nie je len doplnkom v sortimente, pristupujeme k jej výberu s rovnakou dôležitosťou ako k ingredienciám.
Pre mnohých je obľúbenou kombináciou cappuccino s palacinkou plnenou banánom a čokoládou. Niektorí prichádzajú primárne kvôli káve a až následne objavia palacinky. Možno za to môže aj pekná terasa, ktorú máme pri detskom ihrisku. Je to strategické miesto – rodičia pijú kávu a kým sa deti vyhrajú, čaká ich už sladká odmena. (úsmev)


Kto sú vaši typickí zákazníci?
Navštevujú nás rovnako domáci, ale aj turisti. Palacinky a lievance sú jedlá, ktoré sú známe po celom svete. Nie je preto prekvapením, že takmer každý deň vítame turistov z rôznych kútov sveta, ktorí prídu do Bratislavy a rozhodnú sa tu naraňajkovať, naobedovať alebo navečerať. Pre mnohých sa návšteva nášho Pancake Millu stáva príjemnou súčasťou ich výletu a príležitosťou vychutnať si známe jedlo na nový spôsob.
Lokálni zákazníci sú pre nás však veľmi dôležití. Cieľom je, aby si pri myšlienke na palacinky okamžite ľudia spomenuli na Pancake Mill. Touto cestou nám však turisti pomáhajú zdieľať „palacinkovú kultúru“ na svetovej úrovni, zatiaľ čo lokálna komunita je hnacím motorom – dôvodom pre rast a zlepšovanie sa.

Máte pocit, že sa Pancake Mill stal súčasťou komunity? Cítili ste hneď od začiatku prijatie?
Odkedy sme otvorili, cítili sme prijatie a podporu od hostí aj od vedenia Tržnice Nivy. Je to pre nás najväčšia odmena. Veľmi nás teší vidieť zákazníkov, ktorí sa vracajú znova a znova spolu s priateľmi či rodinou. Je to dôkaz toho, že veria v to, čo robíme.

Máte nejaké plány do budúcna? Čo je vašou ambíciou?
Zatiaľ je našim plánom otvorenie druhej prevádzky koncom septembra – Pancake Mill v Bratislave na ulici Radlinského 47. Bude to prevádzka s útulným sedením, moderným dizajnom a samozrejme, skvelými palacinkami. Veľmi sa na otvorenie tešíme.

Aká je vaša obľúbená palacinka z menu? V prípade, že vás niekto navštívi prvý krát, čo by mal určite vyskúšať?
Ráno radi začíname klasickými americkými lievancami podávanými s maslom a javorovým sirupom spolu s cappuccinnom. Je to podľa mňa perfektný spôsob, ako začať deň. Na obed je mojou obľúbenou voľbou slaná palacinka s lososom, nátierkou a čerstvou zeleninou. Je to ľahké, no zároveň sýte a plnohodnotné jedlo. Na večeru sa rada odmením niečím sladkým. Mojim „to-go“ voľbou je palacinka s pistáciovým krémom a kopčekom zmrzliny.

Rada však skúšam rôzne kombinácie a príchute. Preto ponúkame aj možnosť vyskladania si vlastnej palacinky.
Všetko záleží od osobných preferencií. Ak má niekto náladu na sladké, odporúčame vyskúšať Dutch mini-pancakes alebo palacinky s roztopenou čokoládou, čerstvými jahodami a mascarpone, prípadne klasickú kombináciu s Nutellou a banánom.
Na druhej strane, ak zákazník hľadá niečo sýtejšie, slané palacinky sú skvelou voľbou. Napríklad americké lievance v kombinácii s tuniakom a nátierkovým syrom ponúkajú bohaté a uspokojujúce chute. Ďalšou chutnú možnosť tvoria klasické palacinky naplnené šunkou a syrom alebo kuracím mäsom.

Znamená pre vás Tržnica Nivy niečo viac?
Je to viac než nákupné centrum. Je to miesto, kde sa mesto spája. Stretávajú sa tu rôzne životné štýly.
Byť súčasťou Tržnice Nivy pre nás znamená byť súčasťou každodenného života Bratislavy. Je to viac ako miesto pre náš podnik – Tržnica Nivy je komunitou. Sú veľmi hrdí na to, že Pancake Mill môže byť súčasťou tejto komunity a našiel si tu svoj domov.

Pancake Mill nájdete aj na Instagrame a ich webe.
Text: Alexandra Vroclavjaková
Fotografie: Ondrej Bobek

