O tom, ako žiť a prežiť v gastronómii aj v roku 2025 a ďalšie roky. Najobľúbenejšie podujatie, (NE)KONFERENCIA GASTROLOVE, predstavuje program

ǀ Foto: Ondrej Bobek

„Ako žiť a prežiť v gastronómii s láskou?“ Aj na túto otázku už roky prinášajú odpoveď odborníci na unikátnom a mimoriadne obľúbenom podujatí (ne)konferencia Gastrolove. Podujatie sa každý rok koná v nádherných priestoroch Elektrárne Piešťany. Ponúka celodenný program s účasťou top osobností z oblasti cestovného ruchu v podobe prednášok, diskusií i workshopov. Okrem iného sa návštevníci môžu tešiť aj na celodenný katering plný skvelého jedla i nápojov.


Jedine ak sa spojíme, budeme najlepší
Konferenciu organizuje Simona Budinská, zakladateľka portálu www.kavickari.sk a autorka konceptu Gastrolove. „Je to neuveriteľné, ale z jednej myšlienky a z jednej knihy vznikla neskutočná sila. Z roka na rok sa stretávame s čoraz väčším záujmom a vidíme, že sila myšlienky, ako žiť a prežiť v gastronómii s láskou, je čoraz silnejšia a pretavuje sa do činov a skutkov prítomných ľudí. Najlepší šéfkuchári, najlepšie hotely i najlepšie pražiarne sú tu stále s nami a pridávajú sa aj ostatní. Je to deň, keď sú si všetci rovní a zdieľajú svoje skúsenosti. Jedine ak sa spojíme, budeme najlepší,“ približuje myšlienku podujatia Simona Budinská.

Krajská organizácia cestovného ruchu Trnavský kraj je už tretí rok hlavným partnerom (ne)konferencie Gastrolove, ktorá sa koná pri príležitosti Svetového dňa cestovného ruchu.
„Skvalitňovanie gastronomických služieb má obrovský význam pre rozvoj destinácie. Sme preto radi, že na Gastrolove môžeme prezentovať témy, ktoré sú v oblasti cestovného ruchu dôležitými výzvami. Patrí k nim aj budovanie vinárskej destinácie, preto sme tento rok obohatili program (ne)konferencie o tému enogastroturizmu. Verím, že to ocenia nielen partneri, s ktorými spolupracujeme na zviditeľňovaní Malokarpatskej vinohradníckej oblasti,“ povedala Agáta Mikulová, riaditeľka KOCR Trnavský kraj.


Nosnou témou (ne)konferencie Gastrolove 2025 je hospitality. Čo to vlastne znamená pre cestovný ruch?
Tento ročník ponúka široký program, ktorý sa zameriava na aktuálne témy v gastronómii a cestovnom ruchu. Nosnou témou ročníka je hospitality. „Pohostinnosť je dušou gastronómie. Je to úsmev, podanie vody či pomoc s kočíkom, alebo invalidným vozíkom. Drobnosť navyše, ktorá môže zmeniť celý pohľad na prevádzku. Je to detail, ktorý výrazne ovplyvňuje celý cestovný ruch a pohľad na Slovensko,“ zdôrazňuje Simona Budinská.
„Zároveň som rada, že už niekoľko rokov si držíme aj charitatívnu formu tohto podujatia a zisk zo vstupeniek posielame na podporu liečby chlapčeka Adamka Mončeka chorého na achondropláziu,“ dodáva.

Vďaka spolupráci s Trnavským Krajom Zážitkov vám tento rok prinášame znovu „našľapaný“ program (ne)konferencie Gastrolove:
9:15- 10:15 Slovenskí, ale aj svetoví. Diskusia s oceňovanými šéfkuchármi. Patrik Pokrývka, Marek Minarič, Jozef Breza a Jaroslav Žídek. Silné mená, rôzne skúsenosti z domova i zo zahraničia. Čo im dáva silu v práci a čo na nej najviac milujú? A boli aj nejaké momenty, kedy si jednoducho povedali, že nevedia ísť ďalej? Moderuje Ján Chovanec, šéfredaktor Visit Chef.
10:15-10:45 Stellenbosch, kraj plný slnka a vína z Juhoafrickej republiky. Alebo keď sa kraj rozhodne byť vínnou destináciou, urobí presne tieto kroky. (zahraničný hosť, prezentácia bude v angličtine)
10:45 Coffee Break
11:00 – 11:30 Daniel Tilinger a Peter Lunter, reštaurácia ECK – Na ceste k hviezdam. Najoceňovanejšia reštaurácia na Slovensku, najuspešnejšia reštaurácia v rámci Česko – Slovenska podľa Gaullt and Millau o pohostinnosti a spolupráci šéfkuchára so someliérom. Moderuje Ján Chovanec, šéfredaktor Visit Chef.
11:30 – 12:15 Nespoliehame sa len na dary zeme. Sneh, hory či liečivá voda už hosťom nestačia. Diskusia s hosťami z top slovenských hotelov – Hotelom Lomnica a spoločnosťou ENSANA. Moderuje Tatiana Nevolná z OOCR Rezort Piešťany.
12:15 -13:00 OBED so spoločnosťou KEMA x SOLA
13:00 – 13:30 Prečo nie šunke a lososovi a prečo áno lokálnosti?Potraviny tak, ako ich nepoznáte. Po tejto prednáške s biológom a gastronadšencom Petrom Wetzlerom, ktorý vystupuje aj pod pseudonymom LOKALZRAWETZ, sa budete na tvorbu svojho menu pozerať úplne inak.
13:30 – 14:00 Dva týždne zavretí pred svetom. O tom, ako kaštieľ Chateau Gbeľany dva týždne ukrýval hollywoodsky štáb s Jessicou Biel a Johnom Cenom a nikto nič netušil. Potreby a požiadavky najvyššieho štandardu, zvládnutie komunikácie a inšpirácia pre ostatné hotely. Moderátorka diskusie Andrea Poláčková.
14:00 – 14:50 Hospitality ako trend a nutnosť. Barman a autor odborných publikácii Stanislav Harciník z Mirror baru, Slavomíra Raškovič someliérka a majiteľka Gašperovho Mlynu a riaditeľ HA Ľudovíta Wintera, Ladislav Blaškovič. Moderuje Simona Budinská, founder Kávičkári.sk.
15:00 Pozvanie na coffee break od prémiovej pattiserie v srdci Trnavy, Rebarbora
15:15 – 15:45 Gault&Millau. Na čo sa pozerá medzinárodný sprievodca pri hodnotení? Čo boli najväčšie chyby a čo robíme dobre? Odpovie šéfinšpektor Gault&Millau pre Slovenskú republiku, Michal Ondriš, alias Čiližrút.
15:50 – 16:30 Talkshow spolužiaci s moderátorom Michalom Hercegom. Zakladatelia spoločnosti LYRA i Crémi Gelato boli spolužiakmi. Náhoda, alebo silný podnikateľský plán stvorený na internáte? Aj to zistí v diskusii s Karolom Stýblom a Dominikom Čírom. Moderátor diskusie, Michal Herzeg z Rádia Regina.
VEDECKÝ LAB (nutnosť rezervácie max kapacita 30 vstupov)
Spomaľte a spoznajte skutočné hviezdy. I tie z vášho okolia. Šéfkuchár Pavol Sekerka s manželkou Luckou o objavovaní farmárov, lokálnych výrobcov i producentov, a tak dôležitom spájaní sa.
Príbeh Anna Villa. Ako hľadať príbehy v stavbách, ktoré prinesú hostí? Mária Michalčíková, Interpretačný školiteľ
Umelá inteligencia a jej budúcnosť. Tipy na tri aplikácie, ktoré vám zmenia váš pohľad na biznis. Imrich Kováľ, Merineo
Prečo je hosť s potravinovým obmedzením príležitosť a nie problém? Čoraz viac hostí očakáva, že budete pripravení aj na ich špecifické potreby. Pozrite sa na intolerancie z nového uhla, prestaňte sa ich báť a premeňte ich na konkurenčnú výhodu. Iveta Novotná (ivet.sk), školiteľka/konzultantka pre HoReCa segment v oblasti potravinových obmedzení.
Vstupenky na (ne)konferenciu Gastrolove 2025 nájdete tu: https://tickpo.zoznam.sk/sk/listky/nekonferencia-gastrolove-2025-43675/
Text: redakcia portálu Kávičkári
Foto: Ondrej Bobek