Nedeľné varenie – na chlapskú nôtu
Po zdravých receptoch a delikátnych chuťovkách dnes potešíme chlapov. Pripravte si pivo a v pozadí si pustite i dobrý šport. Dnes je to dovolené, vďaka receptom z Centrálnej Klubovne.
Nebudeme si nič namýšľať, tu vládnu v kuchyni chlapi a je s nimi veselo. Tradičné jedlá v novom šate pripravujú rýchlo a hostia si k dobrému pivu nevedia nič lepšie predstaviť. Už ste hladní? Tak poďte si s nami pripraviť tak trošku nezvyčajný obed.
1. Pečené špikové kosti s chrenom
SUROVINY: Špikové kosti 1,5kg, soľ 50g, chlieb poplanuch 1ks, šalotka 70g, červená cibuľa 70gr, čerstvý chren 200gr,
Bylinková omáčka: olivový olej 0,5dlc, kyslé uhorky 50g, 1 strúčik cesnaku, petržlenová vňať, pažítka, ligurcek, soľ, korenie, šťava z citrónu
POSTUP:
Hovädzie špikové kosti vložíme do vriacej posolenej vody, varíme pozvoľna 30 minút. Kosti po uvarení vyberieme na plech a pečieme do zlatista pri teplote 200 stupňov cca 7-10 minút. Podávame s cesnakovými hriankami, s jemno nakrájanou šalotkou, červeňou cibuľou, strúhaným čerstvým chrenom a bylinkovou omáčkou pripravenou z nasekaných byliniek, olivového oleja, rozotreného cesnaku, nasekanej kyslej uhorky, citrónovej šťavy, soli a korenia.
2. Sekaná s prívarkom
SUROVINY:
Sekaná: bravčový bôčik 400g, hovädzí krk 200g, bravčová sieťka 100g, cibuľa 100g, cesnak 20g, mlieko 1dlc, toastový chlieb 150g, horčica plnotučná 20g, lístky tymianu, vňate a pažítky, soľ, rasca mletá, čierne korenie
Prívarok: cibuľa 50g, cesnak 10g, mrkva 50g, zemiaky 700g, vývar 3dlc, smotana kyslá 50g, smotana sladká 100g, ocot, soľ, korenie, muškátový orech, cukor
Zemiakové tehličky: zemiaky 0,5kg, bravčová masť 50g,
Vajcia: 4ks
POSTUP:
Bravčové a hovädzie mäso zomelieme. Ochutíme soľou, čerstvým cesnakom, mletou rascou,
na jemné kocky nakrájanou cibuľou, dijonskou horčicou. Pridáme celé vajcia, na kocky
nakrájaný opečený toastový chlieb a toastový chlieb namočený v mlieku. Do takto ochutenej
zmesi pridáme nasekané bylinky, listy petržlenovej vňate a pažítku. Poriadne vymiesenú zmes
plníme do bravčovej sieťky, zarolujeme a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov, po
dobu 20 minút.
Vajcia: Pozvoľna varíme cca 2-3 min na hniličku.
Zemiakové tehličky: Pripravíme z očistených zemiakov, ktoré orežeme do tvaru obdĺžnika, varíme v osolenej vode
s bobkovým listom, celým cesnakom, rascou a korením. Pred podávaním opekáme na rozpálenej masti.
Prívarok: Na rozohriatom masle opečieme na jemné kocky nakrájanú žltú cibuľu, plátky cesnaku,
mrkvu nakrájanú na väčšie kusy a chvíľu restujeme. Pridáme koreniny ako bobkový list, celé
čierne korenie, nové celé korenie a čerstvý kôpor. Pridáme zemiaky a zalejeme vývarom.
Varíme do zmäknutia, následné sa snažíme z prívarku povyberať všetky koreniny a celú zmes
vymixujeme do hladka ponorným mixérom. Zjemníme kyslou a sladkou smotanou a
dochutíme kryštálovým cukrom, prevareným kvasným octom, mletým cesnakom, bielym
mletým korením a čerstvo nastrúhaným muškátovým orechom.
TIP: Namiesto kvasného octu môžeme použiť vodu z kyslej kapusty na dochutenie.
Servis: Sekanú servírujeme položenú v prívarku. Ozdobenú opečenými zemiakmi,
vylúpnutým uvareným vajíčkom a natrhaným čerstvým kôprom
.
Menu pripravil Tomáš Sika a jeho tím a pre fotenie ho navaril šéfkuchár Centrálnej Klubovne Marek Baus.
Foto: Ondrej Bobek pre Kávičkári.sk