Nedeľné varenie- cukinové chuťovky
V strede vínnych slávností možno viacerých z vás bolí hlava. Preto si aj dnes navaríme diétne. Hlavnou surovinou bude cukina.
Dnešné menu si pre nás pripravil mladý a šikovný foodblogger Michal Hornický z Mealujemto.sk. Michal sa vo voľnom čase venuje vareniu a spájaniu nových chutí, ktoré pretavuje (aj) do tradičných jedál. Okrem iného je výborný foodstylista.
Dnes si navaríme:
1. Cukinová krémová polievka
Suroviny:
1 kg očistenej a vydlabanej cukiny, 750 ml silného zeleninového vývaru (alebo 750 ml vody a 2 zeleninové bujóny), 1 veľká cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 250 ml smotany na šľahanie
hrsť parmezánu, pár lístkov mäty, olivový olej, mleté čierne korenie
muškátový oriešok, soľ
Postup:
Na oleji speňte nakrájanú cibuľu a cesnak nakrájaný na plátky. Pridajte na kúsky nakrájanú cukinu a chvíľu orestujte. Zalejte vývarom, osoľte, okoreňte, pridajte lístky mäty a varte pokiaľ cukina nezmäkne.
Odstavte z plameňa a polievku rozmixujte ponorným mixérom.
Znovu vráťte na plameň, nalejte smotanu a pridajte parmezán. Miešajte, aby sa parmezán roztopil a opäť varte 5 minút. Na záver pridajte muškátový oriešok a dochuťte.
2. CukinovéPenne Carbonara (4 porcie )
Suroviny:
500 gramov cestovín penne, 300 – 400 gramov cukety, 4 žĺtky, 100 ml smotany na šľahanie, 8 plátkov oravskej slaniny alebo pancetty, 1 malá hrsť parmezánu, tymián, čerstvo namleté čierne korenie, soľ, olivový olej
Postup:
V hrnci na cestoviny priveďte do varu dostatočné množstvo vody. Do vody pridajte 1-2 hrste soli a dajte variť cestoviny. V miske zmiešajte žĺtky so smotanou a polovicou nastrúhaného parmezánu. Pridajte trochu čierneho korenia a soli.
Slaninu nakrájajte na pásiky. Cuketu pozdĺžne rozpoľte. Ak má cukina v strede tvrdé semienka, vyberte ich – rovnako aj mäkkú strednú časť. Potom cukinu nakrájajte na kúsky, ktoré by mali mať veľkosť ako cestoviny.
V panvici zohrejte olej a orestujte na ňom slaninku. Ak už začína hnednúť, pridajte cukinu a premiešajte. Pridajte soľ, čestvo zomleté korenie a tymián. Nešetrite, cestoviny by mali byť mierne pikantné. Restujte, pokým dostane cukina zlatistú farbu.
Keď už sú cestoviny uvarené, preceďte ich cez sitko, ale nestriasajte vodu. Rýchlo ich ešte poriadne mokré nasypte do panvice a premiešajte s olejom. Teraz vypnite plameň. Do panvice nalejte zmes zo žĺtkov, smotany a parmezánu a rýchlo miešajte, aby sa žĺtka úplne neuvarili a tým pádom nezrazili.
Ihneď podávajte, posypané zvyšným parmezánom.
PS- Viete, aký je rozdiel medzi cuketou a cukinou?
Žiaden, oba výrazy majú základ v talianskom slove “zucca”, ktorý označuje tekvicu (nakoľko cukina je radená pod tekvice, napriek tomu, že vzhľadom pripomína skôr uhorku). Teda je jedno, či poviete cukina, alebo cuketa, v obchode/na trhu sa dostanete k stále tej istej zelenine.
Menu pripravil Michal Hornický, foodblogger z Mealujemto.sk
Dobrú chuť!
Foto: Michal Hornický, Mealujemto.sk