Nedeľné varenie – Čarovanie na grile
Napriek tomu, že leto sa chýli ku koncu, sezónu grilovačiek si budeme môcť ešte chvíľu užiť. Vychutnajte si s nami recepty so zeleninou a špecialitami vytvorenými špeciálne na gril.
1.Grilovaná zelenina s kuracím mäsom a klobáskou v alobale ( počet porcií 3-4)
Suroviny:1 Zaúdená klobása Mecom, 2 kuracie prsia, 1 cuketa, 1 červená paprika, 200 g hnedých šampiónov, 50 g sušených paradajok, 4 PL olivového oleja, 1 PL sójovej omáčky, 1 PL medu, 3 strúčiky cesnaku, štipka mletej červenej papriky, soľ
Postup:
Ako prvé si pripravíme marinádu. Zmiešame olivovú olej, sójovú omáčku, med, pretlačený cesnak, soľ a červenú papriku. Kuracie prsia nakrájame na kocky a naložíme do marinády. Necháme v chlade odležať niekoľko hodín.
Cuketu a papriku si nakrájame na kocky. Klobásu nakrájame na kolieska. Šampiňóny prekrojíme na polovičky a sušené paradajky si nakrájame na pásiky. Všetko spolu zmiešame, pridáme kuracie prsia aj s marinádou.
Pripravíme si alobalové štvorce. Do tých rozporcujeme zmes zeleniny a mäsa. Alobal zatvoríme a grilujeme cca 30 – 40 minút, pokiaľ mäsko nie je upečené.
2. Fazuľovo – kukuričná panvička s klobáskami (počet porcií 2)
Suroviny: 1 balenie Miniberner so slaninou a syrom Mecom, 3 PL olivového oleja, 1 cibuľa, 1 malá chilli paprička, 2 strúčiky cesnaku, 2 ČL mletej rasce, 500 g lúpaných paradajok, menšia konzerva kukurice a červenej fazule, soľ a čierne korenie
Postup: Na panvici si zohrejeme olivový olej. Pridáme nakrájanú cibuľu a podusíme. Pridáme cesnak nakrájaný na plátky a minútu varíme. Dochutíme rascou, soľou, korením a premiešame. Následne pridáme lúpané paradajky, ktoré popučíme. Pridáme chilli podľa chuti a kukuricu s fazuľkou. Chvíľu povaríme a odstavíme.
Na grile ogrilujeme klobásky do zlatohneda a uložíme na panvičku. Podávame s chlebom.
3. Šalát s baklažánom, bryndzou a slaninou (počet porcií: 2 – 3)
Potrebujeme: 200 g Slaniny na grilovanie Mecom, 250 g rukoly, 1 šalotka, 1 baklažán, 120 g bryndze, 200 g Mecom slaniny, 3 PL olivového oleja, 1 PL javorového sirupu, 1 strúčik cesnaku, šťava z ½ citróna, soľ
Postup: Zmiešame 3 PL olivového oleja a 1 PL javorového sirupu, trochu osolíme. Baklažán nakrájame na kolieska a potrieme zmesou z javorového sirupu. Slaninu nakrájame na plátky. Na zohriatom grile ugrilujeme z oboch strán baklažán a slaninu do chrumkava. V miske zmiešame rukolu a nadrobno nakrájanú šalotku. Pridáme dressing, ktorý pripravíme zmiešaním olivového oleja, šťavy z citróna a pretlačeného strúčiku cesnaku. Pridáme ugrilovaný baklažán a slaninu. Na vrch rozdrobíme bryndzu a podávame.
Text: Kávičkári
Foto: Mecom, www.viemecovamchuti.sk