Nápaditý recept na kuracie prsia sous vide s karfiolovým pyré a nakladanou zeleninou od šéfkuchára Mateja Tuhého z reštaurácie FACH Bratislava

 Nápaditý recept na kuracie prsia sous vide s karfiolovým pyré a nakladanou zeleninou od šéfkuchára Mateja Tuhého z reštaurácie FACH Bratislava

ǀ Foto: Dominika Noskovičová

Šéfkuchár Matej Tuhý z reštaurácie FACH Bratislava sa s nami podelil o svieži recept na ľahké kuracie prsia s rôznymi prílohami. Prím hrá karfiolové pyré a rôzne druhy nakladaných dobrôt a napokon divoká brokolica. Vyskúšajte ho krok za krokom spolu s nami. Garantujeme vám, že to bude chuťový zážitok.

Matej Tuhý, FACH Bratislava
Šéfkuchár reštaurácie FACH Bratislava Matej Tuhý sa v kuchyni snaží držať filozofie zero waste a využíva maximálny potenciál surovín. Rád pracuje s fermentovanými či nakladanými surovinami, ktoré si v kuchyni sami vyrábajú. Niektoré z nich použil aj v nasledujúcom recepte. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

Kuracie prsia sous vide s nakladanou zeleninou, karfiolovým pyré a divokou brokolicou 

Kuracie prsia sous vide

Do vákuovacieho vrecúška vložíme kuracie prsia s kožou, pridáme soľ, korenie, tymian. Zavákuujeme. Vložíme do vyhriateho vodného kúpeľa na 63 °C na 1 hodinu 15 minút. Po uplynutí času osušíme kuracie prsia a kožu opečieme dochrumkava.

Matej Tuhý, FACH Bratislava
Matej Tuhý považuje za dôležité, aby ľudia za stolom v reštaurácii strávili príjemné chvíle pri jedle, ktoré má byť krásnym doplnkom a vyvolať emóciu, nielen pocit sýtosti. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

 

Nakladaný karfiol

Z karfiolu vykrojíme plátky s hrúbkou 1 cm. Vložíme do sójovej omáčky aspoň na 3 hodiny. Po marinovaní osolíme a opečieme na panvici dochrumkava.

Matej Tuhý, FACH Bratislava
V recepte pracuje šéfkuchár Matej Tuhý s nakladaným karfiolom, ktorý napokon opečie dochrumkava. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

 

Matej Tuhý FACH Bratislava

Šéfkuchár Matej Tuhý: FACH Bratislava je ako gastronomický Disneyland

Čítať viac >

 

Karfiolové pyré

Plátky karfiolu varíme vo vode domäkka. Pred dokončením zalejeme smotanou a varíme približne 10 minút. Karfiol scedíme cez sitko. Necháme odstáť a poriadne odkvapkať, aby sme dosiahli hustú konzistenciu pyré. Karfiol rozmixujeme dohladka a dochutíme soľou, cukrom, citrónovou šťavou a pre ozvláštnenie môžeme pridať vanilku.

Matej Tuhý, FACH Bratislava
Aktuálna sezóna karfiolu Mateja inšpirovala natoľko, že z neho urobil aj ďalšiu prílohu – karfiolové pyré, jemne ochutené citrónovou šťavou a vanilkou. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

 

Nakladaná hliva

Hlivu roztrháme na menšie kúsky a vložíme do skleného pohára. Pripravíme si nálev, na ktorý budeme potrebovať 300 g vody, 200 g octu, 100 g cukru, bobkový list a 4 ks čierneho korenia. Všetko spolu zvaríme a hlivu zalejeme horúcim nálevom. Necháme odstáť a vychladnúť.

Nakladaná hruška

Štyri hrušky ošúpeme a vydlabeme jadierka. Vložíme do nálevu, ktorý pripravíme z 500 g vody, 300 g cukru, pol citróna a 2 tyčiniek škorice. Všetko spolu varíme približne 30 minút, aby boli hrušky hotové na 80 percent. Hrušky preložíme do skleného pohára a zalejeme nálevom, v ktorom sa varili.

Matej Tuhý, FACH Bratislava
Recept sa pohráva s chuťami a textúrami a k nakladanému karfiolu sa pridáva aj nakladaná hliva a hruška. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

 

Divoká brokolica

Brokolicu blanšírujeme vo vriacej slanej vode 30 sekúnd, preložíme do ľadovej vody a zašokujeme. Takto pripravenú brokolicu osušíme a grilujeme.

Matej Tuhý, FACH Bratislava
Celý recept osviežila a rozzelenala divoká brokolica. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

 

Matej Tuhý, FACH Bratislava
A voilà, svieži a zdravý obed či ľahká večera sú na stole. Dobrú chuť! ǀ Foto: Dominika Noskovičová

 

Recept si pre vás pripravil šéfkuchár Matej Tuhý z reštaurácie FACH Bratislava.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FACH Bratislava nájdete aj na Instagrame a Facebooku. A ak túžite zažiť zdieľané menu, sezónne suroviny a atmosféru, ktorú inde nezažijete, príďte do FACHU na Dine & Share večeru.

 

Recept: Matej Tuhý
Text: Katarína Kántorová
Fotografie: Dominika Noskovičová

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Katka Kántorová

Zanietená jazyková redaktorka, ktorej hlavnou pracovnou náplňou je mať oči na stopkách, len čo sa na obzore objaví nejaká chybička. Od štúdia na vysokej škole až dodnes prešla rôznymi redakčnými profesiami, no s určitosťou vie, že okrem korigovania sa v živote nezaobíde ani bez písania. A, samozrejme, bez dobrej kávy a milej mačacej spoločníčky Ellie.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články