Nápaditý recept na kuracie prsia sous vide s karfiolovým pyré a nakladanou zeleninou od šéfkuchára Mateja Tuhého z reštaurácie FACH Bratislava

ǀ Foto: Dominika Noskovičová

Šéfkuchár Matej Tuhý z reštaurácie FACH Bratislava sa s nami podelil o svieži recept na ľahké kuracie prsia s rôznymi prílohami. Prím hrá karfiolové pyré a rôzne druhy nakladaných dobrôt a napokon divoká brokolica. Vyskúšajte ho krok za krokom spolu s nami. Garantujeme vám, že to bude chuťový zážitok.

Kuracie prsia sous vide s nakladanou zeleninou, karfiolovým pyré a divokou brokolicou
Kuracie prsia sous vide
Do vákuovacieho vrecúška vložíme kuracie prsia s kožou, pridáme soľ, korenie, tymian. Zavákuujeme. Vložíme do vyhriateho vodného kúpeľa na 63 °C na 1 hodinu 15 minút. Po uplynutí času osušíme kuracie prsia a kožu opečieme dochrumkava.

Nakladaný karfiol
Z karfiolu vykrojíme plátky s hrúbkou 1 cm. Vložíme do sójovej omáčky aspoň na 3 hodiny. Po marinovaní osolíme a opečieme na panvici dochrumkava.

Karfiolové pyré
Plátky karfiolu varíme vo vode domäkka. Pred dokončením zalejeme smotanou a varíme približne 10 minút. Karfiol scedíme cez sitko. Necháme odstáť a poriadne odkvapkať, aby sme dosiahli hustú konzistenciu pyré. Karfiol rozmixujeme dohladka a dochutíme soľou, cukrom, citrónovou šťavou a pre ozvláštnenie môžeme pridať vanilku.

Nakladaná hliva
Hlivu roztrháme na menšie kúsky a vložíme do skleného pohára. Pripravíme si nálev, na ktorý budeme potrebovať 300 g vody, 200 g octu, 100 g cukru, bobkový list a 4 ks čierneho korenia. Všetko spolu zvaríme a hlivu zalejeme horúcim nálevom. Necháme odstáť a vychladnúť.
Nakladaná hruška
Štyri hrušky ošúpeme a vydlabeme jadierka. Vložíme do nálevu, ktorý pripravíme z 500 g vody, 300 g cukru, pol citróna a 2 tyčiniek škorice. Všetko spolu varíme približne 30 minút, aby boli hrušky hotové na 80 percent. Hrušky preložíme do skleného pohára a zalejeme nálevom, v ktorom sa varili.

Divoká brokolica
Brokolicu blanšírujeme vo vriacej slanej vode 30 sekúnd, preložíme do ľadovej vody a zašokujeme. Takto pripravenú brokolicu osušíme a grilujeme.


Recept si pre vás pripravil šéfkuchár Matej Tuhý z reštaurácie FACH Bratislava.
FACH Bratislava nájdete aj na Instagrame a Facebooku. A ak túžite zažiť zdieľané menu, sezónne suroviny a atmosféru, ktorú inde nezažijete, príďte do FACHU na Dine & Share večeru.
Recept: Matej Tuhý
Text: Katarína Kántorová
Fotografie: Dominika Noskovičová