Najlepšie reštaurácie na Slovensku: Mlyn 108

 Najlepšie reštaurácie na Slovensku: Mlyn 108

| Foto: Dominika Noskovičová

V pokojnej rezidenčnej časti malebnej obce Modra, na Dolnej 108, nájdete reštauráciu Mlyn 108 – miesto, ktoré svojou atmosférou, architektúrou a gastronómiou dokáže vzbudiť seriózny záujem aj u náročnejšej kavičkárskej či gurmánskej komunity. V našom novom seriáli „Najlepšie reštaurácie na Slovensku“ si postupne predstavíme top reštaurácie na Slovensku, ktoré v posledných rokoch získali niekoľko prestížnych ocenení – Trend, Falstaff či Gault&Millau, alebo boli objavené a milované verejnosťou. Prinesieme náš pohľad a zaujímavosti z rozhovorov od majiteľov, aby ste sa mohli inšpirovať, kde a kam sa vyberiete na najbližší gurmánsky zážitok.

Mlyn 108 interiér
Rustikálny interiér, ktorý je vľúdny. Aj tak by sa dala popísať atmosféra Mlynu 108, ktorý si majiteľov získal hneď od začiatku. | Foto: Dominika Noskovičová

Z veľkého biznisu do starého mlynu

Za roky, ktoré tvoríme portál Kávičkári.sk, sme sa naučili jedno. Tie najlepšie podniky sú na 99 % tie, kde nájdete majiteľa. Za barom, v kuchyni, na rajóne či v inej, administratívnejšej pozícii. V Mlyne 108 to tiež inak nemajú. Otto Chrapčiak je majiteľom a šéfkuchárom v jednom. Z veľkého biznisu v stravovacích prevádzkach doslova ušiel do menšieho, ktorý si stvoril podľa seba. Starý dom v centre vinárskeho mesta ho uchvátil a uvidel v ňom potenciál. A hoci spočiatku neplánoval byť v kuchyni, nakoniec sa v nej ocitol. „Pochopil som, že ak chcem, aby mi reštaurácia i biznis fungovali, musím priložiť ruku k dielu,“ prezradil nám. „Aby som hosťom mohol odovzdať to, v čo verím,“ dodal. A čo to je? „Poctivé suroviny, kreatívne prevedenie s kúskom prekvapenia. Aby aj oni nachvíľu mohli ujsť od každodennej hektiky a vychutnať si chvíľku pre seba.“

Otto Chrapčiak
Otto Chrapčiak sprvoti neplánoval vo svojej reštaurácii variť, dnes jej kraľuje. „Pochopil som, že ak chcem, aby mi reštaurácia i biznis fungovali, musím priložiť ruku k dielu,“ povedal nám v rozhovore. | Foto: Dominika Noskovičová

Dom, pôvodne mlyn, poskytol Ottovi Chrapčiakovi nové možnosti. Vytvoriť reštauráciu, kde bude hlavným cieľom sa dobre a elegantne najesť. Ponechal pôvodné kulisy, a tak dnes v Mlyne nájdete aj naozajstné mlynské koleso, pec na chlieb a mnohé iné zaujímavé artefakty. „Domu sme sa museli prispôsobiť, veď metrové steny len tak neprebúrate,“ smeje sa Otto Chrapčiak. A tak vznikla prirodzená spleť miestností, ktoré spolu komunikujú, ale aj vytvárajú priestor pre hostí.

Mlyn 108 mlynské koleso
| Foto: Dominika Noskovičová
Mlyn 108 mlynské koleso
Majestátne pozostatky mlynu sú priamou súčasťou interiéru.| Foto: Dominika Noskovičová

Kuchyňa, jedlo a intolerancie

V rámci jedálneho lístka je kladený dôraz na sezónne a lokálne suroviny – z Malých Karpát, z okolitej prírody. Vzhľadom na osobnú skúsenosť životnej i biznis partnerky šéfkuchára Lujzy Kankovej s intoleranciou, je prevádzka mimoriadne ochotná prispôsobiť jedlá a ich zloženie. Zažité na vlastnej koži – nikto na vás nepozeral cez prsty, ale hneď sa snažili nájsť možnosti, ako nám vyhovieť. Bolo to milé zistenie, že hostia s alergiami či intoleranciami sú tu vítaní a často sa im navrhuje individuálny prístup. A hoci menu nie je veľké, nájdete v ňom aj bežné možnosti, ktoré vyhovejú každému, napríklad vegánske či prirodzene bezlepkové. Samozrejme, tak ako vždy, odporúčame pri rezervácii túto skutočnosť spomenúť a tím Mlynu 108 pomôže s náhradami v menu či s úpravou chodu.

Mlyn 108 menu
Sezónne, chutne i prekvapivo. Mlyn 108 je miestom, kde sa oplatí vycestovať. | Foto: Dominika Noskovičová

Poctivé chute a rodinná atmosféra

Šéfkuchár a majiteľ Otto Chrapčiak stojí za každým jedlom, ktoré opustí kuchyňu. Podľa jeho slov je šéfkuchár najdôležitejšou osobou, ktorá vytvára podnik. Veď jedlo rozhoduje, či sa človek do podniku vráti. Suroviny si chodia nakupovať sami, čím sa snažia podporovať lokálny biznis. „Samozrejme, nie všetko sa dá kúpiť lokálne, ale snažíme sa urobiť pre to maximum,“ opisuje prístup kuchyne. Jedlo si vizualizuje. „Mám rád históriu i umenie a pred každým novým menu skladám v hlave, ako by malo vyzerať. Nech to nie je len o chuti, ale aj o estetike,“ dodáva a servíruje popritom mrkvový tatarák. Jedlo je celé o mrkve, teda komplet vegánske, napriek tomu nám dodá krásny kulinársky zážitok. „Dobré jedlo nemusí byť komplikované, ale poctivé,“ vraví s úsmevom.

Mlyn 108 mrkvový tatarák

Mlyn 108 mrkvový tatarák
Vegánsky mrkvový tatarák nemusí byť pre mnohých prvou voľbou, avšak dokáže prekvapiť aj skúsenejšieho gurmána. | Foto: Dominika Noskovičová

Podpora rodinného konceptu prichádza aj od jeho partnerky Lujzy – a práve tu sa rodí jeden z výrazných momentov: osobné zaangažovanie v prístupe k hostiteľstvu. Lujza pečie chlieb, v období Vianoc aj už legendárnu Vianočku. Neskôr víta hostí. Koncept, aký poznáme zo zahraničia, o to s väčšou radosťou ho vidíme na Slovensku. Keď nejde len o jedlo, ale o celkovú skúsenosť – prostredie, prístup a osobný dotyk.

Mlyn 108 Otto Chrapčiak s partnerkou Lujzou
Otto Chrapčiak s partnerkou Lujzou Kankovou tvoria základy novodobej histórie mlynu v Modre. | Foto: Dominika Noskovičová

Za dobrým netreba chodiť ďaleko

Vína berú z Modry, Šenkvíc a Vinosadov, pretože „za dobrým netreba chodiť ďaleko,“ ako tvrdí Otto Chrapčiak. Príde mu logické brať vína od vinárov, ktorých pozná a má s nimi vytvorený vzťah. Podpora lokálneho podnikania je pre neho kľúčovou záležitosťou. Rovnako pristúpil i k výberu kávy. Nemá ju od veľkého dodávateľa, ale od menšej rodinnej pražiarne z centra Bratislavy, Casa del Caffé, s ktorou spolupracuje už roky.

Mlyn 108 záhrada
| Foto: Dominika Noskovičová
Mlyn 108 vína
Za dobrým netreba chodiť ďaleko. Platí to v surovinách i vo vínach.| Foto: Dominika Noskovičová

Casa del Caffé ponúka plantážne a blendové kávy – vrátane BIO, FAIRTRADE či DEMETER certifikovaných zŕn. Z tohto pohľadu Mlyn 108 zabezpečuje, že káva, ktorú si hostia vychutnajú, je v tej vyššej triede. Týmto dopĺňa zážitok jedla kvalitným servisom aj v tejto oblasti.

Záhrada a priestor pre oddych

Pre mnohých hostí je jedným z výrazných benefitov Mlynu 108 záhrada – priestor s parkovou úpravou a bio kúpacím jazierkom, ktorý ponúka oddych mimo bežného rušného diania. V lete či pri príjemnom počasí ide o ideálne miesto na obed, romantickú večeru aj neformálne stretnutie, pričom výhľad a relax v prírode len posilňujú celkový zážitok. V jazierku je povolené sa kúpať, to sa však deje skôr pri uzavretej spoločnosti, kde sú malé deti, než pri bežných návštevách. „Ale nie je to nemožné,“ s úsmevom dodáva Otto.

Mlyn 108 záhrada
Záhrada je malebnou v každom ročnom období. | Foto: Dominika Noskovičová

Tip redakcie

Ak plánujete návštevu Mlyn 108, odporúčame:

  • Pri rezer­vácii spomeňte, aké máte potravinové obmedzenia alebo intolerancie.
  • Ak chcete ochutnať Mlyn, poraďte sa, prípadne sa spýtajte na možnosť degustačné menu – vyberte termín vopred a ak máte možnosť, choďte večer, využite záhradu pri západe slnka, alebo zimný podvečer v interiéri pri svetle sviečok.
  • Brána sa otvára presne načas – ak prídete skôr, môže sa stať, že budete čakať vonku.
  • Nebojte sa skúsiť niečo vegánske, môže vás to milo prekvapiť
  • K ukončeniu večera si objednajte espresso či cappuccino z Casa del Caffé – ideálna bodka na záver.
  • V letných mesiacoch žiadajte stôl vonku v záhrade, atmosféra je nadštandardná.
  • V Mlyne 108 nájdete aj klavír. Ak patríte k zručnejším klaviristom, môžete si na ňom aj zahrať.
Mlyn 108 menu
Potešia aj intolerantných. Mlyn 108 prekvapil aj nás – dopredu sme neoznámili intolerancie, no napriek tomu sa dokázali prispôsobiť za pochodu. Samozrejme, každému s takýmito obmedzeniami pre krajší zážitok odporúčame oznámiť ich dopredu. | Foto: Dominika Noskovičová

Základné informácie v kocke

  • Názov: Mlyn 108
  • Adresa: Dolná 108, 900 01 Modra, Slovensko
  • Cena degustačného menu: približne 55 € / osoba (festivalová ponuka) až ~79 € / osoba (bežná rezervácia)
  • Kávová značka: Casa del Caffé – kvalitná slovenská pražiareň s výraznou reputáciou
  • Profil kuchyne: sezónna, lokálne suroviny, citlivo nastavované menu (vrátane úprav pre intolerancie) a efektná prezentácia
  • Prostredie: historický vodný mlyn zo 16. storočia, záhrada s bio jazierkom
  • Rezervácie & špeciálne požiadavky: odporúča sa rezervovať vopred a nahlásiť intoleranciu či špeciálne diéty
Mlyn 108 záhrada
Biojazierko, ktoré nie je zakázané i vyskúšať. V lete sa odvážia najmä deti, ktoré do reštaurácie prídu s rodičmi. | Foto: Dominika Noskovičová

Mlyn 108 nájdete aj na Instagrame a Facebooku.

Text: Simona Budinská

Foto: Dominika Noskovičová

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Simona Budinská

Zakladateľka portálu Kávičkári.sk a projektu v oblasti vzdelávania - Gastrolove. Vášnivý gurmán, mama troch detí, dvoch kníh a niekoľkých bedekrov. S nadšením sa venuje najmä víziám, kreovaniu na portáli, ale aj new biznis. Srdcovkou je aj vzdelávanie v oblasti gastronómie v rámci (ne)konferencií Gastrolove a tvorbe osobnostného PR. Miluje dokonalý servis, kde nechýba srdce a snaha urobiť čosi navyše.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články