Typy kávových nápojov, časť 2.
Len nedávno sme si rozobrali druhy bezmliečnych kávových nápojov. Venovali sme sa najmä Espressu a Ristrettu, či iným kávovým variantom, vhodných skôr pre faynšmekrov. Pokiaľ ste túto časť nezaregistrovali, viac sa dozviete tu- Typy kávových nápojov. Dnes sa povenujeme nápojom, kde významný podiel má práve mlieko.
CAPPUCCINO
Spolu s novinami a voňavým maslovým croissantom patrí medzi neodmysliteľnú súčasť talianskeho rána. V pozadí pravidelné údery – barista vyklepáva mliečnu penu v kanvici a upravuje tak spenené plnotučné mlieko na nápoj s krásnou smotanovou konzistenciou. Jeho základom je tiež espresso o objeme cca 30ml (nie “preso”, ako je to zatiaľ v mnohých slovenských kaviarňach. Celkový objem cappuccina vrátane espressa by mal byť cca 150-180 ml.
Jeho ostrejšou variantou je nápoj FLAT WHITE, ktorý sa pripravuje rovnako ako cappuccino, ale jeho základom je dvojité espresso, nazývané ESPRESSO DOPPIO. Našim neslávnym štandardom je však aj používanie lyžice na stavanie snehuliaka, škoricou doladeného k absolútnej chuťovej a vizuálnej “dokonalosti”. Tento trend bol na výslní v porevolučných rokoch a v súčasnosti by mal patriť medzi úsmevné spomienky, nie každodennú realitu kaviarní.
CAFFÈ LUNGO:
Tento nápoj býva na Slovensku často krát nazývaný “preso” a v nápojových lístkoch tiež ponúkaný ako “presso” – podávaný v šálkach štandardne určených na cappuccino. Z prekladu “long” – dlhé, alebo predĺžené. Jeho základom by malo byť espresso, doliate horúcou vodou. Často sa vedú debaty, či pripravovať lungo spomínaným spôsobom, alebo naliať do šálky najprv horúcu vodu a doplniť ju espressom. Osobne si myslím, že ide iba o vizuálny rozdiel. Oba spôsoby sú rozhodne pre ľudský organizmus zdravšie, ako dlhá extraxcia cez páku kávovaru (kedy sa z kávy vyplavujú škodlivé látky, nadmerné množstvo trieslovín a kofeínu).
CAFFÈ LATTE vs. LATTE MACCHIATO:
Caffè latte údajne vzniklo z názvu “latte bambino” a teda mlieko pre deti pri návštevách kaviarní rodinami. Ratolesti radi napodobňujú dospelých. Preto ich najviac poteší, keď dostanú mlieko voňajúce po káve. Rád pozerám na dámy (striktne dbajúce na svoj zovňajšok), sediace v nákupných centrách pod neónovými svetlami ako po ľahkej večeri pyšne uchlipkávajú túto ťažko stráviteľnú laktózovú špecialitu. Slamky v počte dvoch kusov slúžia tiež na občasné premiešanie, prípadne zbavenie sa kože, ktorá sa môže objaviť na “latéčku” po hodinke vykecávania sa 🙂
Rozdiel medzi caffè latte a latte macchiato je v objeme mlieka. Ich základom je espresso a kým caffè latte sa podáva do porcelánových šálok o objeme do 330ml ako espresso zaliate horúcim mliekom, latte macchiato by sa malo podávať do pohárov zo skla o objeme do 250ml. Slovákmi obľúbené oddelenie vrstiev v latte macchiato (v nápoji mylne označovanom ako caffè latte), sa jednoducho docieli pomalým vliatím espressa do speneného mlieka.
ESPRESSO MACCHIATO:
Tiež nazývané caffè macchiato je štandardné espresso s klobúčikom speneného mlieka a je chutnou voľbou pre ľudí, ktorí majú radi chuť kávy, ale radi si ho “zjemnia” mliekom. Variantou tohoto nápoja je CAFFÈ MAROCCHINO a líši sa iba pridaním kakaa, alebo kusu horkej čokolády. Po pridaní cukru sa z neho stáva skvelý dezert.
V súčasnej dobe sa začíname tešiť vzostupu takzvaných “alternatívnych” spôsobov prípravy kávy, ale o tých (snáď) nabudúce.
Radoslav Bystriansky
Marco Polo Cafe s.r.o. – oficiálny distribútor talianskej kávy Carraro
Foto: autor a Peter Brichta