Madame Patisserie: Vianočné recepty plné lásky

 Madame Patisserie: Vianočné recepty plné lásky

 

Zastavili sme sa v rozprávkovom domčeku – trenčianskej výrobni sladkých dobrôt – Madame Patisserie. V ich vianočnej ponuke nájdete tento rok aj tekutú novinku – voňavý likér. A samozrejme nechýbajú ani stálice a legendárne veterníky, o ktorých idú chýry do ďaleka. A ak milujete orechy, na svoje si prídete s Adventnou bábovkou od Ivanky.  

madame-patisserie-trencin-2

Madame Patisserie však myslia aj na ľudí s intoleranciami. V ponuke majú bezlepkový mix moderných tortičiek – s pomarančovým likérom, vanilkovým krémom a samozrejme v slávnostnom vianočnom šate. A ich preslávené veterníky. „Teším sa a mám z toho motýľov v bruchu. Veľmi veľa práce pred nami,“ priznáva úprimne Ivanka. Krabice priebežne dopĺňajú, stuhy na zdobenie a iné drobnosti, ktorými krášlia vianočné krabičky pripravené. Takže už len napiecť a pobaliť. Keby to bolo také jednoduché. „Ale verím, že všetok predvianočný zhon a stres v zdraví zvládneme a spoločne si to užijeme, lebo každé predvianočné pečenie má svoje nezabudnuteľné čaro, vôňu, chuť a atmosféru“, dodáva zasnívane. V každom slove je cítiť, ako sa, napriek množstvu práce a bezsenným nociam, na Advent a Vianoce v tejto čarovnej výrobni tešia. A my s nimi.

vianoce-madamepattiserie

Tekuté prekvapenie

Psssssst … Je to také pripravované tajomstvo, bonus naviac. V Madame Patisserie vyladili vlastný vianočný likérik – s chuťou orechov, kávy, kvalitného rumu. Jednoducho, dezert vo fľaške..ale naozaj PSSSST. „Je to taký novorodenec, zatiaľ bez mena. Ale nad tým si už hlavu nelámem, máme neskutočných zákazníkov s úžasnou fantáziou,“ teší sa Ivanka. A aby sa rozvoňali všetky slovenské príbytky, prezradila nám aj jeden špeciálny vianočný recept.

balicky-madame-patisserie

Adventná špaldová bábovka

4 vajíčka – bielka, žĺtka zvlášť

250g masla

180g hnedý cukor

1 lyžica medu

50g špaldovej krupice

150g špaldovej hladkej múky

1 lyžička kypr. prášku

Hrsť – dve nasekaných orechov – lieskových, vlašských, mandle … aké vám chutia

Hrsť hrozienok, brusníc namočených v rume

Hrsť nasekanej čokolády

Hrsť l-á-s-k-y

Bielka vyšľaháme zvlášť, rozpustené maslo spolu s hnedým cukrom, lyžicou medu šľaháme, po jednom pridáme žĺtka. Do maslovo-žĺtkovej peny pridáme múky s kypriacim práškom, zľahka primiešame bielkový sneh. Do masy na záver jemne vmiešame zliate hrozienka, oriešky a čokoládu. Nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy, rovnomerne po celom dne (nie na jedno miesto). Pečieme dlhšie 30 – 40min, pri teplote 150 -160st. (záleží od pečúceho zariadenia). Kontrola upečenia špajlou.Bábovku necháme postáť vo forme aspoň 15 min a vyklopíme.

Budú pre Vás tieto sviatky, iné, ako po minulé roky?

Vianoce sú vždy o tom istom. Pokoji, láske a rodine. Tak dúfam, že budú. Čo sa týka práce, tak sú maximálne iné, neštandardné. Obrovská neistota v tom, čo, ako, kedy, akom a či vôbec. Upokojovanie zákazníkov, zamestnancov a vlastný osobný chaos vo všetkých opatreniach, ktoré nás ovplyvňujú. Ale snažíme sa, aby sme piekli s čo najväčšou láskou, ktorá nesmie v koláčikoch chýbať.

Akú ponuku koláčikov ste zvolili na tieto Vianoce?

Naša ponuka je štandardne rovnaká + novinky. Vsadili sme na klasiku – niečo „suché“, niečo „krémové“, niečo pre bezlepkáčov. Snažíme sa naučiť zákazníkov na vianočnú tortičku – úspešne. No a tento rok bola obrovská požiadavka veterníky – takže samozrejme aj tie. So zlatým prachom.

krabicky-vianoce

Podlieha každoročný výber aj trendom, alebo skôr staviate na overených stáliciach?

Naše vianoce bývajú klasické. Medovníky, vanilkové rožky, medové rezy, veľa orechov. Ale samozrejme obliekame koláčiky do modernejších šiat – napr. naše punčáky sú iné ako klasické.

Aké sú Vaše plány pre rok 2021?

Plány? Hlavne nech sme všetci zdraví, usmiati, šťastní. A možno, keď táto hnusoba pominie, tak konečne otvoríme ak dvere našej vlastnej cukrárne. Snáď .

pri-salkekavy-ivana-sinkovicova-patisserie-

Madame Patisserie nájdete na facebooku aj instagrame.

Text: Mária Baláž Gyuránová

Foto: archív Madame Patisserie a Tomáš Turek

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články