Uvoľňovanie opatrení, dobré správy pre kaviarne, reštaurácie, bistrá aj ubytovacie zariadenia
Od dnešného dňa sa uvoľňujú ďalšie opatrenia, ktoré iste potešia všetkých milovníkov posedenia na terasách v obľúbených prevádzok. Povolené je tiež krátkodobé ubytovanie s donáškou jedla na izbu. Všetky zverejnené opatrenia nájdete na webe UVZ SR a ich výber aj priamo tu. Držíme vám palce.
– vstup a pobyt v prevádzke (vo vonkajších aj vnútorných priestoroch) umožniť len s prekrytými hornými dýchacími cestami (rúško, šál, šatka); táto povinnosť sa nevzťahuje na čas potrebný na konzumáciu nápojov a pokrmov v prevádzkach verejného stravovania.
– pri vchode do prevádzky aplikovať dezinfekciu na ruky alebo poskytnúť jednorazové rukavice.
– zachovávať odstupy v radoch osôb minimálne 2 m.
– počet zákazníkov v prevádzke v jednom okamihu nesmie prekročiť koncentráciu jeden zákazník na 25 m2 z predajnej plochy prevádzky, táto podmienka sa nevzťahuje na deti.
– na všetky vstupy do prevádzky viditeľne umiestniť oznam o povinnosti dodržiavať vyššie uvedené hygienické opatrenia aoznam o maximálnom počte zákazníkov v jednom okamihu.
– vykonávať časté vetranie priestorov prevádzky a pravidelne vykonávať dezinfekciu dotykových plôch, kľučiek, nákupných vozíkov a košíkov, používaných prístrojov, nástrojov a pomôcok, na dezinfekciu použiť dezinfekčné prostriedky s virucídnym účinkom.
– zabezpečiť umývanie podláh každý deň na vlhko.
Prevádzky verejného stravovania sú súčasne povinné dodržiavať nasledovné:
– zakazuje sa prítomnosť verejnosti vo vnútorných priestoroch týchto prevádzok, okrem návštev hygienických zariadení prevádzky.
– otváracie hodiny týchto prevádzok spôsobom predaja mimo donáškovej služby sa obmedzujú na hodiny od 6:00 hod. do 20:00 hod.
– medzi stolmi vo vonkajších priestoroch musia byť zachované odstupy minimálne 2 m.
– za jedným stolom môžu byť prítomné iba 2 osoby, alebo rodičia s deťmi.
– vykonávať dezinfekciu stolov a dotykových plôch po každom zákazníkovi (vrátane úchopových častí stoličiek a kresiel).
– obsluhujúci personál terasy používa tvárové rúška a medzi obsluhou jednotlivých stolov vykonáva dezinfekciu rúk.
– hygienické zariadenia prevádzky musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami.
– zabezpečiť nefunkčnosť prístrojov, ktoré vytvárajú aerosól (napr. sušiče rúk).
– vykonávať dezinfekciu hygienických zariadení každú hodinu.
Prevádzky ubytovacích zariadení sú súčasne povinné dodržiavať nasledovné:
– zakazuje sa prevádzka wellness centier, fitness centier, bazénov a iných vnútorných priestorov voľnočasových aktivít v priestoroch ubytovacích zariadení.
– zakazuje sa podávať pokrmy a nápoje vo vnútorných priestoroch ubytovacích zariadení, s výnimkou donášky na izbu.
– ubytovávať zákazníkov iba v ubytovacích priestoroch so samostatnou kúpeľňou a WC.
– zachovať časový odstup medzi ubytovaním zákazníkov do tých istých ubytovacích priestorov minimálne 24 hodín.
Foto: archív Kávičkári