Nedeľné varenie: S moderným nádychom
Ak patríte k milovníkom rýb, dnešné Nedeľné varnie si vychutnáte. Svoj recept nielen na chrumkavú rybku nám totiž prezradil šéfkuchár, Marek Gura, ktorý si recepty priniesol z vychytenej juhoslovanskej reštaurácie v Nemecku. Dnes s jedlom doslova čaruje vo svojej vlastnej prevádzke Racquet, ktorú sme vám už predstavili. Dobru chuť!
1.Filet zo zubáča na julienne zeleninke recept pre 4 osoby:
Suroviny:
600g Zubáč filet, 50g maslo, 2 stonky tymiánu , 0,1l olivový olej ,soľ, korenie podľa chute, Julienne zelenina nakrájaná na tenké pásiky (3 mrkvy, 1 petržlen, 1 zeler a 1 pór), 0,2 dcl zeleninový vývar na podliatie
Postup:
Zubáča osolíme, okoreníme a pečieme na panvici najprv na koži na olivovom oleji. Keď je koža upečená do chrumkava, rybu otočíme, pridáme maslo a tymián. Panvicu stiahneme z ohňa a rybu ešte oblievame s roztopeným maslom. Rybu vyberieme na servítku, aby sme odstránili nadbytočné maslo.
Julienne zelenina: zeleninu očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké pásiky. Na panvicu si dáme olej, zeleninu krátko orestujeme, osolíme, okoreníme, pridáme trochu masla, zeleninového vývaru a podusíme. Následne servírujeme spolu s rybou.
Pozn.: Ako druhá príloha sa k zubáčovi hodia varené zemiaky s petržlenovou vňaťou.
2.Domáce tagliatelle s krevetami a cherry paradajkami (recept pre 4 osoby):
Suroviny:
Cesto na tagliatelle: 3 vajcia , 3 žĺtka, 300g hladká múka, lyžica olivového oleja, soľ
Vypracujeme cesto, ktoré vyvaľkáme na tenký plát, z ktorého následne nakrájame tagliatelle.
Omáčka:
500g kreviet,1 šalotka,1 strúčik cesnaku, 200g cherry paradajky, 50g maslo, 0,1 dcl biele víno, lyžica olivového oleja,parmezán podľa chute, soľ, korenie
Postup:
Na olivovom oleji zarestujeme šalotku s cesnakom, do základu pridáme krevety a cherry paradajky prekrojené na polovicu, osolíme, okoreníme, zalejeme bielym vínom a podusíme. Medzitým si uvaríme v osolenej vode tagliatelle, keď nám vyplávajú na povrch, varíme ich ešte 1 minútu a vyberáme ich do pripravenej omáčky. Pridáme maslo a povaríme, kým nám omáčka nezhustne. Naložíme na tanier a posypeme postrúhaným parmezánom.
Recepty pre dnešné Nedeľné varenie pripravil šéfkuchár reštaurácie Racquet, Marek Gura.
Text: Augustína Markócsyova, Marek Gura
Foto: Ondrej Bobek