V dokonalej úcte…

 V dokonalej úcte…

Nie je to tak dávno, kedy som po prvýkrát v jednej z Bratislavských reštaurácií pri obede s dobrou priateľkou nahlas vyslovila myšlienku mať vlastný portál, ktorý by sa venoval gastronomickým témam. Napriek tomu, že som vyštudovaná novinárka a napriek tomu, že som mala “teplé miestečko”, ma srdce tiahlo do vlastného projektu, ktorý by pomáhal odhaľovať nové miesta a zaujímavých ľudí v gastronómií.

V žilách mi koluje hotelácka krv. Vďačím za ňu rodičom, krstným, sesternici i tetám… Vďaka nim som spoznala zákutia starého Carltonu, ktorý pre mňa vždy bude synonymom rozmarného luxusu v podobe kryštálového lustra, malej recepcie a červeného koberca na schodoch. Alebo novučičkého hotela Danube, či kedysi elitného hotela Fórum.

piskacie tričko kavickari

V srdci si nesiem aj spomienky na rodinné talianske hotely, či dokonale úslužný rakúsky personál. Vďaka rodičom a cestovaniu, mi pod kožu presakovala myšlienka o službe hosťom. Úcta a ochota pomôcť, to bolo vždy to najviac, čo mohli zamestnanci prevádzok svojim klientom ponúknuť. Či už to boli zohnuté kolená majiteľky, aby pozdravila malé dieťa, alebo čerstvá mrkvička pre plyšového zajačika čakajúca na raňajkách.

dieťa enjoy

„V dokonalé úcte“, stojí v dopise, ktorý si nachádzam po príchode do rozprávkového hotela, Chateau Mcely. Nie je to len fráza. Dokonalú úctu nám prejavujú všade – na recepcii, v reštaurácií, v spa i pri upratovaní izieb. Dokonalá úcta sa skladá z maličkostí– z otvorenia dverí, úsmevu, milého tónu v hlase. Z vrúcnosti, ktorá nie je hraná. Z jemného gentlemanstva.

tom holec

Vo chvíľach oddychu si premietam prevádzky, ktoré sme vďaka Kávičkárom navštívili. Tie najúspešnejšie podniky majú jednu spoločnú črtu. Áno, je ňou úcta. Úcta nielen k hosťovi, ale aj zamestnanca k majiteľovi a naopak. Úcta k jedlu a k nápojom. A úcta k tejto prekrásnej práci. Ego do práce nepatrí, rovnako ani problémy. Tie musia ostať doma.

nico cafe

Neviem, či poznám väčších čarodejníkov, ako gastronómov. Práve oni majú možnosť čarovať s ľudskou náladou a povahami ľudí. Dokážu premeniť zlý deň na krásny, a to vďaka skvelému jedlu, nápoju a milým slovám. Vďaka ochote urobiť niečo viac, než len to čo zvyčajne.

Nie je to niečo, čo sa dá vtĺcť do hlavy. Je to štýl života, radosť z toho, že vaša práca je skvelá, pretože má zmysel. Pretože máte šancu každý deň niekomu urobiť radosť. Pretože ste súčasťou dôležitej skladačky.

verticcio

Samozrejme, nie každý deň je ružový a musíte bojovať s nezmyselnými zákonmi, nariadeniami, či len ľudskými povahami. Keď si však uvedomíte, že cieľom je spokojný klient, ktorý o vás povie ďalej a ďalej a možno vám len jemným úsmevom vyjadrí vďaku, máte silu ísť ďalej.

bazzara šimon staš

 

Všetkým vám držím päste, pretože vďaka vašej tvrdej práci, robíte našu krajinu krajšou.

 

V dokonalej úcte,

 

Simona Budinská,

Zakladateľka portálu Kávičkári.sk

 

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články