Nové chute v bare rocku
Rockové srdce Bratislavy snáď netreba nikomu špeciálne predstavovať. Štýlový podnik nielen pre tvrdých chlapov má dlhoročnú tradíciu. Rockové párty so živou hudbou či DJ´s vždy prilákajú veľké množstvo slovenských aj zahraničných návštevníkov. Kvalitná hudba však nie je jediným argumentom pre navštívenie tohto baru rocku.
Uličky Starého Mesta v Bratislave skrývajú nespočetné množstvo kaviarní, reštaurácií či barov. V sychravom počasí sa z Vianočných trhov človek radšej presunie do vnútorných priestorov sympatického podniku. My sme vošli do nám dobre známeho Barrocku a urobili sme veľmi dobre. Prítmie interiéru navodzuje intímnu atmosféru a steny akoby si pamätali žúry najväčších rockových hviezd sveta. Okrem atmosféry nás však zaujal aj úplne nový jedálny lístok, ktorý po 4 rokoch prešiel kompletnou „rekonštrukciou“.
Základnou zmenou, ktorá obrátila menu naruby je, že všetko počnúc mletým mäsom, cez pečivo až po kečup a rôzne dipy je vyrobené na mieste, vo vlastnej kuchyni. Barrock úplne vypustil všetky polotovary a nahradil ich čerstvými potravinami. Suroviny tak nestoja dlho v chladničke či mrazničke. Jedál je tiež v menu menej, aby sa častejšie obmieňali. Tie veľmi obľúbené, ako rebierka zostali, sú však pripravované inak – konfitovaním, teda varením v bravčovej masti pri 130°C. Tým sa dosiahne, že nie sú vysušené.
Zaujímavým kúskom v ponuke je jediný hot dog – Chilli hot dog. Jeho základ tvorí domáce pečivo vyrobené špeciálne naň a pikantná klobáska – cigáro. Chuť obohacuje pečená paprika marinovaná v oleji s bylinkami a cesnakom, restovaná viedenská cibuľka, domáca čedarová omáčka a restovaná slaninka. Nesmieme tiež zabudnúť na čerstvú jarnú cibuľku a čili omáčku. K hot dogu sú podávané fialové čipsy – lupienky vyrobené z fialových zemiakov. Pre nás sú celkom exotické, pochádzajú z Peru. Okrem toho, že ich farba krásne oživí tanier s akýmkoľvek jedlom, sú zdravšie ako ich žltá verzia.
Ďalším jedlom pre všetkých rockerov je hamburger. Vonku bola zima a chceli sme sa zohriať, tak sme siahli znovu po čili verzii. Aj hamburgerové žemle sú domáce, pečené na mieste. Dôležitou súčasťou je tiež mäso – šéfkuchár si dá záležať na tom, aby vedel, čo do pokrmu dáva, a preto mäso berie od chovateľa a melú ho až priamo v reštaurácii. V hamburgeri nájdete časť „chuck roll“ – hovädzie predné mäso. K čilli burgru sa podávajú hranolčeky, kečup a domáci coleslaw šalát. Vo vnútri sú papričky janapeños, čedar s konfitovanou cibuľkou, paradajky, šalátová uhorka, ľadový šalát a domáca majonéza vyrobená priamo v kuchyni Barrocku. Hamburgery nie sú náročné na postup varenia, dôležitejšia je správna kombinácia a vyskladanie jednotlivých ingrediencií do každého kúsku. Recepty na „nové barrockové“ hamburgery sú spoločným výsledkom práce šéfkuchára a brand manažéra reštaurácie.
Ako hovorí jedálny lístok: “Na vyrovnanie hladiny cukru” sme zvolili cheesecake s malinovým sorbetom a s kakaovou drobeničkou. Sorbet je taktiež vyrobený, je to domáca malinová zmrzlina bez smotany. Cheesecake je tiež vždy čerstvo pripravený – originál zo syra Philadelphia. Vrch koláčika je poliaty karamelom vyrobeným z cukru a smotany. Smotana zabezpečí, aby bol karamel ťahavý a nestvrdol. Syr Philadelphia tomu dodáva nesmiernu ľahkosť a kombinácia s karamelom mu nesmierne pristane.
Všetko sú to typické rockové jedlá – hamburger, rebrá i mäso z grilu, …- je to také barrockové. Keďže rockeri majú náročný životný štýl, jedlá sú im prispôsobené. Po takomto jedle zvládnu aj „prežúrovať“ noc. Jedlá z nového jedálneho lístka sú zdravšími a čerstvejšími verziami, svoju rockovú dušu však nezaprú.
Text: Branka Hronská
Foto: Ondrej Bobek