Obchodník na korze

 Obchodník na korze

Pri našich potulkách Slovenskom sme na jeden z najkrajších podnikov natrafili v Žiline. Štýlová farebná reštaurácia Korzo láka zákazníkov nielen unikátnym dizajnom a skvelou polohou, ale i výborným jedlom či kávou. Za jej úspechom však stojí muž, ktorý v gastronómii roky nepracoval.

 

Maroš Puškár už na prvý pohľad pôsobí priateľsky, profesionálne a skromne. V tmavomodrom športovom saku a ležérnych nohaviciach vyzerá v reštaurácii pomerne nenápadne, jeho pozorné oko však vníma každý detail. Spolu s majiteľom reštaurácie Slavomírom Bodisom sa mu podarilo vytvoriť jedno z najútulnejších miest v Žiline, v ktorom sa spája história, súčasnosť, dobré jedlo, káva i kultúra. To všetko zabalené v krásnom pastelovom obale. Keby sa pán Puškár sám nepriznal, asi by sme len tak neuhádli, že nikdy predtým reštauráciu neviedol. Do gastronómie ho stiahol práve majiteľ Korza, i keď to chcelo trochu presviedčania.

 

prevádzka Korzo Žilina

 

„Majiteľ ma oslovil s tým, aby som mu pomohol zrealizovať koncept, ktorý mal v hlave,“ približuje Maroš Puškár, ktorý lákavej ponuke odolával takmer rok. Dlhé roky totiž pracoval na dobrej pozícii obchodného manažéra v medzinárodných vinárskych firmách. S reštauráciami síce prichádzal do kontaktu, zväčša však skôr zo strany dodávateľa a pozorovateľa. Keďže však vyštudoval hotelovú školu, gastronómia mu bola blízka a koncept reštaurácie Korzo mu učaroval rovnako ako nám, nakoniec sa predsa len nechal „zlomiť“. „Bolo to pre mňa riziko, ale majiteľ ma nejako nainfikoval,“ prináva s úsmevom Puškár, ktorý svoju dobre platenú a stabilnú prácu vymenil za riskantnejšie, no zaujímavé manažovanie novej reštaurácie.

 

Puškár Korzo

 

Od začiatku sme vedeli, že sa chceme niečím odlíšiť,“ tvrdí manažér pri prehliadke unikátnej otvorenej kuchyne, ktorá je na Slovensku určite veľmi jedinečná. Napriek technickej zložitosti spojenej s odsávaním či hlukom sa rozhodli pre ťažšiu, no jednoznačne zaujímavejšiu cestu, pri ktorej hostia môžu sledovať celý proces prípravy ich jedla či dezertov. Spoluautorkou jedinečného dizajnu a konceptu podniku je architektka Katarína Luciaková. Okrem netradičnej kuchyne a jedálnička, ktorý chce manažér meniť podľa sezóny každých niekoľko mesiacov, sa Puškár v Korze zameral hlavne na čerstvé a lokálne suroviny. Všetko, čo sa dá, si reštaurácia objednáva u miestnych menších dodávateľov a veľkým reťazcom sa oblukom vyhýba. „Keď sa do toho okrem dobrých surovín primieša trochu lásky, je to dobré,“ myslí si Puškár.

 

Puškár Korzovarenie Korzo Žilina

 

 

Chceli sme vrátiť život na námestie,“ opisuje Puškár pri pohľade na zaplnené Mariánske námestie cez krásnu stredomorskú terasu reštaurácie. Inšpirovali ho najmä mestá v zahraničí, kde sa veľká časť života odohráva práve v centrách. U nás sa totiž mnoho ľudí presunulo hlavne do nákupných pasáží. „Zákazník však tiež posúva tú pomyselnú latku vyššie. Cestuje po svete, vidí pekné miesta a chce niečo výnimočné vidieť aj doma,“ hovorí Puškár, ktorý sa snažil z Korza spraviť práve takéto miesto pre všetkých Žilinčanov i návštevníkov mesta. „Najväčšia výzva je postaviť to tak, aby sa k nám zákazníci vracali,“ myslí si. Okrem dobrého a kvalitného jedla či nápojov sa teda rozhodli hostí prilákať aj kúskom kultúry. Na terase podniku hostia nájdu jedinečný drevený šach s figúrkami v tvare vežičiek a domčekov, vo vnútri zas objavia krásny a hlavne naladený klavír, za ktorý si majitelia cez víkendy vždy pozvú miestneho hudobníka. Ak pri ňom však práve nikto nie je, hostia môžu pokojne predviesť svoje umenie a zahrať aj pre ostatných. „Snažíme sa spojiť gastronómiu a príjemné posedenie aj s kultúrou,“ uzatvára Puškár.

 

Puškár Korzo

 

 

Text: Miroslava Germanová

Foto: Ondrej Bobek

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články